• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Săpatul pomilor toamna. Când și cum trebuie săpați pomii la rădăcină

    agrointeligenta.ro -

    Săpatul pomilor fructiferi toamna este una dintre lucrările ce se efectuează în livadă înainte de venirea iernii. Săparea pomilor ajută la combaterea dăunătorilor și la o absorbție mai bună a îngrășămintelor administrate la rădăcina pomilor.

    Lucrări în livadă înainte de săpatul pomilor

    Săpatul pomilor se face toamna, după ce s-au cules toate fructele din livadă. Înainte de a săpa în jurul pomilor fructiferi se impune o igienizare a plantației pomicole, conform recomandărilor specialiștilor din cadrul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov.

    Ca lucrări ce se fac înainte de săpatul pomilor amintim eliminarea ramurilor bolnave sau rupte, apoi strângerea acestora împreună cu frunzele și fructele căzute sau mumificate. Se recomandă arderea acestor resturi vegetale, dar cum legislația nu mai permite acest lucru, puteți opta pentru îndepărtarea lor din livadă și predarea lor către agentul care colectează deșeurile biodegradabile.

    Curățare livada toamna (foto: Mihai Gabriel Istratie – Facebook.com/Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi)

    Dacă aveți o cantitate mai mare de fructe căzute și mumificate, la acestea se impune arderea întrucât există o încărcătură de boli ce poate fi transmisă mai departe chiar și în urma procesului de compostare.

    CITIȚI ȘI: Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

    Săpatul pomilor toamna – beneficii (foto: Mihai Gabriel Istratie – Facebook.com/Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi)

    De ce trebuie să săpăm pomii la rădăcină

    Săpatul pomilor, aratul sau frezatul solului din livadă își are rostul său. Nu vorbim de o săpătură de profunzime, dar nici de una superficială.

    Adâncimea la care se sapă pomii trebuie să fie de maxim 10-12 centimetri.

    Beneficiile lucrări de săpare a pomilor este de a asigura afânarea solului, de a combate anumiți dăunători precum cotarul brun și de a facilita încorporarea îngrășămintelor.

    Săpatul la baza pomilor crește permeabilitatea solului care va absorbi mai ușor apa din precipitații și irigare.

    Săpatul pomilor toamna, la rădăcină

    Săpatul pomilor ca măsură de combatere a dăunătorilor

    Săpatul pomilor are rol în combaterea unor dăunători precum cotarul brun (Erannis defoliaria). Acesta atacă mai ales prunii. Cotarul brun își depune ouăle toamna, iar prin săparea la baza pomilor, se împiedică urcarea femelelor în pom pentru depunerea acestor ouă.

    Prin săparea la baza pomilor și în livadă se distrug și galeriile rozătoarelor care preferă să ierneze în zona rădăcinilor pe care le rod peste iarnă.

    Fertilizarea pomilor împreună cu săpatul lor

    La momentul săpării pomilor se poate face și o fertilizarea livezii. Îngrășarea de bază a solului se face odată cu arătura, frezarea, săparea, ocazie cu care se încorporează în sol toate îngrășămintele organice din norma anuală (gunoi de grajd, de pasăre sau compost). Tot acum se pot aplica îngrășămintele cu fosfor și potasiu, precum și 1/3 din norma anuală de azot.

    Norma de gunoi de grajd care se aplică o dată la 3 ani în livezi este de 30-40 t/ha, în funcție și de necesitățile și tipurile de sol. Se recomandă efectuarea în prealabil de analize de sol.

    Cum se sapă pomii (foto: Radu Sorescu)

    Cum se sapă pomii la rădăcină

    Săparea pomilor se recomandă a fi făcută manual sau cu o motosapă mai mică pentru a ne permite să ne apropiem cât mai mult de trunchiul copacului, fără însă a-i provoca lovituri sau tăieturi.

    Adâncimea la care se sapă pomii este de 10-12 centimetri, iar la pomii mai bătrâni se poate merge până la 15 centimetri. Cei mai mulți pomicultori preferă săpăturile sub formă de cerc în jurul pomilor, ceea ce dă un aspect mai frumos livezii.

    Perioada în care se sapă pomii poate începe de la finele verii – finalul lunii august, și până la finalul lunii octombrie. Se recomandă ca lucrarea să se execute până la venirea primului ger.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”