• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trămuța – pălinca de Bihor care l-a cucerit pe ministrul german al agriculturii

    agrointeligenta.ro -

    Pe o piață invadată de falsuri și de tot felul…de artificii, pălinca de Bihor Trămuţa este ca o oază într-un deșert, iar dacă iei înghițitură mai hotărâtă, tăria are puterea să te binedispună pentru o zi întreaga. Așa i s-a întâmplat la ”Săptămâna verde” și ministrului german al agriculturii Dr. Hans-Peter Friedrich (foto jos) care, după ce a ciocnit un păhărel din licoarea adusă la Munchen de Florin Ghișe, a plecat de la standul României numai un zâmbet.

    De succesul pălincii sale de Bihor, micul productor din comunca Tulca vorbește cu modestie, deși este unul dintre ”ambasadorii” de bază ai țării nostre la cele mai importante expoziții de afară.

    Are o livadă tânără, de un hectar și jumătate, așa că în anii cu producții mai slabe mai cumpără fructe și de la consăteni.

    IGW 2014Cu o producție anuală de 200-300 de litri de pălincă, afacerea familiei Ghișe se clasează în rândul micilor producători. Mici, dar ambițioși am spune noi, mai ales după ce am aflat și care a fost momentul-cheie ce a propulsat pe piață palinca  Trămuţa. ”Acum cinci ani, am înregistrat marca la OSIM. La acea vreme, nu prea știa lumea de așa ceva, dar pentru afacerea noastră de familie, această decizie a contat foarte mult. Acum că mă gândesc, a meritat efortul financiar făcut la început și am avut norocul că a mers repede cu hârtiile, că ne-au ajutat și cei de la OSIM cu sfaturi utile”, își amintește capul familiei Ghișe.

    Mereu în costum popular

    Deși provine dintr-o zonă în care tăria se produce în cam toate gospodăriile ce se respectă, Florin Ghișe spune că a avea producție nu este destul. ”Eu știu și să vând. Contează enorm că eu sunt mereu la stand. Îmi face o onoare și o bucurie să port costumul național din zona mea și să le vorbesc oamenilor despre palinca pe care o producem în familie”, mai spune Ghișe.

    Când vine vorba de rețetă, discuția ajunge într-un impas și în afară de a ne asigura că palinca sa urmează o rețetă tradițională și nu are decât ingrediente naturale, fără adaos de zahăr, Florin Ghișe nu dezvăluie mai mult. ”Pălinca Tramuţa este o băutura tradiţională rezultată din dubla distilare a prunelor bine coapte şi fermentate în vase de lemn. Tăria alcoolică este de 50-52% vol. Pălinca Trămuţa este învechită minimum un an în vase de dud sau stejar de la care capătă o culoare uşor gălbuie păstrându-şi însă aroma şi buchetul prunelor bine coapte. Învechite în vase de sticla, ramâne incoloră cu aroma şi buchetul caracteristic. Secretul rețetei la palinca asta de Bihor îl știe numai familia. Suntem toți implicați în producție: eu, tatăl meu, soția, fiica și juniorul”, este bihoreanul mândru de afacerea sa de la Tulca. De altfel, chiar imaginea produsului tradiţional românesc este fiica lui Florin Ghişe, iar în fundalul imaginii sale de pe etichetă este şi tatăl producătorului şi deţinătorul valoroasei reţete.

    Ghișe este convins că a avut succes pe piață mulțumită faptului că a ținut mereu la calitate și a fost deschis la provocări. Cea mai mare parte a producției își găsește clienți la târgurile naționale și internaționale unde este mereu printre expozanți. ”Toată lumea care gustă, ne laudă munca. Cât timp ai calitate, ai mereu loc pe piață, indiferent cât de mare e concurența”, este sfatul bihoreanului.

    IMG_1791Asemeni altor producători români, o nemulțumire a lui Florin Ghișe o reprezintă acciza ce se calculează în funcție de producția pe care o realizează. El spune că pentru a obține o palincă de calitate, din 100 de kilograme de fructe abia ies șase litri, iar prețul de vânzare nu este unul piperat. Totuși, în cazul său, care are peste 100 de litri pe an, acciza ajunge la 26,6 lei, aceeași sumă pe care o plătesc și producătorii de tării periculoase pentru sănătate și care, din 100 de kilograme de porumb, prin procedee industriale, au randament de 80% la producția de alcool etilic.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companiei La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE