• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrointeligența a avut DIN NOU dreptate! Baciu și Jurconi și-au dat mâna pentru a forma consorțiul Agroaliment – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    Ceea ce acum câteva luni părea greu de imaginat, dar a fost enunțat de mai multe ori de către Agrointeligența, iar mulți specialiști și nespecialiști în agricultură s-au grăbit să ia în râs, s-a întâmplat astăzi. Cei mai importanți lideri din agricultură, printre care președintele LAPAR Laurențiu Baciu și Alex Jurconi, președintele PRO AGRO, au parafat o primă înțelegere. De fapt, mai mult de atât, alături de alți reprezentanți importanți ai fermierilor, aceștia au înființat o Alianță cu scopul formării Consorțiului Național Agroaliment. Un rol important în aducerea la masă a tuturor acestor organizații profesionale a avut ministrul agriculturii Daniel Constantin care a propus, la începutul acestei săptămâni, un proiect de consorțiu pe care LAPAR, PRO AGRO, Romalimenta și celelalte organizații să îl discute ca punct de plecare.

    ”Astăzi 4 aprilie a.c, începand cu ora 12.00, la București – cinci federații din agricultură și industrie alimentară: LAPAR, PROAGRO, FCBR, ROMALIMENTA și ROMOVIS , au înființat o Alianță cu scopul formării Consorțiului Național AGROALIMENT”, se arată într-un comunicat al LAPAR, semnat și de președinții Alex Jurconi (Pro Agro), Sorin Minea (Romalimenta), Claudiu Frânc (FCBR), Ionică Nechifor (Romovis), Adrian Popescu (Asociația Pomicultorilor) și Gheorgeh Bejan (OIZNR).

    Contactat de Agrointeligența, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR a dorit să precizese că nu poate fi vorba de semnarea unui pact de coabitare, că este vorba de o structură formală care trebuie înfiițată la cerința Bruxelles-ului pentru reprezentare externă și că ”este fals să se spună că a bătut palma cu cineva”.

    Potrivit informațiilor Agrointeligența, în ecuația reprezentării organizațiilor profesionale este inclus și Sorin Minea, președintele Romalimenta, un comunicator care are relații normale și cu Laurențiu Baciu, dar și cu Alex Jurconi. În același timp, Minea are și o bună imagine în mass-media. ”Ce s-a stabilit astăzi este o formulă în care, dacă este să fiu plastic, pot să spun că nimeni nu este mai egal decât celălalt. Îi recunosc meritele de comunicator lui Sorin Minea, dar nu îi dați o importanță mai mare decât are”, a mai precizat Laurențiu Baciu, în exclusivitate pentru Agrointeligența.

    Sorin-Minea-Romalimenta

    Vă reamintim că pe 7 februarie în acest an, într-un editorial, Vlad Macovei, directorul Agrointeligența a indicat pentru prima dată această posibilitate, aceea a unei colaborări între cei mai vocali lideri ai fermierilor: Laurențiu Baciu și Alex Jurconi: ”Mulți dintre profesioniștii din agribusiness spun că le-ar prinde bine un lider cu abilitățile de negociere și comunicare ale lui Jurconi și cu pasiunea și experiența lui Baciu ar reuși să îi reunească pe fermieri și să le reprezinte cum trebuie interesele”.

    Mai mult, o poză publicată cu cei doi în februarie, tot de Agrointeligența, a fost îndelung comentată, indicând că între cei doi lucrurile par să evolueze mulțumită unui dialog ce are drept scop interesul comun al fermierilor, mai presus de orgoliile personale sau de micile divergențe de opinie pe care cei doi le-au avut de-a lungul ultimului an.

    alex-jurconi-si-laurentiu-baciuTot Agrointeligența a prezentat, în premieră și în exclusivitate posibilitatea reglementării ”Marii Uniri” publicând directiva europeană și, ulterior draftul ordinului de ministru pentru înființarea unui consorțiu național agroalimentar care să reprezinte interesele producătorilor români în UE. Comisia Europeană a cerut ca, începând de la 1 iulie, fermierii din fiecare stat UE să aibă o reprezentare clară la Bruxelles, adică în cadrul grupurilor de dialog, țara noastră ar trebui să aibă un delegat clar ce va sta la masa discuțiilor în Politica Agricolă Comună. Directiva CE marchează momentul-cheie pentru ca fermierii români să se reunească într-o organizație-umbrelă, care să le reprezintele interesele la masa mare a Comisiei Europene.

    Citește și EXCLUSIV! Se pregătește Marea Unire în agricultură: un consorțiu național agroalimentar care să reprezinte interesele producătorilor români în UE

    Care este scopul consorțiului  Agroaliment

    ”În vederea creșterii transparenței și a asigurării unui echilibru mai bun între interesele reprezentate, este necesar să se reexamineze dialogul în grupurile consultative care se ocupă de probleme legate de agricultură și să se asigure cadrul unui dialog civil în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, inclusiv în ceea ce privește aspectele internaționale, precum și să se definească atribuțiile și structura acestora”, se arată, foarte clar, într-o directivă a Comisiei Europene publicată la finele anului trecut.

    Directiva UE mai arată că toate informările privind chestiunile agricole naționale ale fiecărei țări vor fi aduse la cunoștința UE tocmai de aceste grupuri noi de dialog, de către reprezentanții desemnați ai consorțiilor. Astfel, printre atribuțiile grupurilor se numără și ” să desfășoare un dialog periodic cu privire la toate aspectele referitoare la politica agricolă comună, inclusiv la dezvoltarea rurală și la punerea sa în aplicare, și în special cu privire la măsurile pe care Comisia este invitată să le ia în acel context, inclusiv referitor la aspectele internaționale în materie de agricultură”. Fără o astfel de supraorganizație, interesele fermierilor români vor rămâne atârnate pe la ușile CE, în spatele cărora, agricultorii din alte țări, reprezentați conform noilor reguli, vor avea toate avantajele.

    Știre în curs de actualizare.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase