• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea care a crescut enorm în pandemie

    Roxana Dobre -

    Afacerea care a prosperat în pandemie pentru producători! Cultivatorii de legume care dețin sere sau solarii au renunțat să producă roșii, ardei sau vinete și s-au reprofilat pentru câștiguri mult mai mari. Pandemia pare că a schimbat obiceiurile consumatorilor astfel că statul acasă le-a deschis apetitul pentru amenajarea grădinilor și mai puțin pentru zarzavaturi sau murături. Astfel că și fermierii s-au conformat și au schimbat piața pentru care produc!

    Producătorii de flori au parte de cea mai aglomerată perioadă, deși nu se așteptau la acest lucru. Pandemia a schimbat puțin lucrurile, iar românii sunt din ce în ce mai interesați de aspectul grădinilor lor. În ultima perioadă, producătorii susțin că au primit extrem de multe comenzi pentru arbuști ornamentali și florile în ghiveci. Tocmai din acest motiv și-au schimbat domeniul de activitate, axându-se doar pe plantarea acestora.

    Peste 15.000 de lei a investit familia Ichim din comuna buzoiană Poşta Câlnău, în reamenajarea grădinii din jurul casei. Restricţiile din pandemie i-au făcut pe soţi să acorde o mai mare atenţie confortului în care îşi petrec o mare parte din viaţă. ”Ici-colo am plantat crizanteme, cu câte un ornament de varză între ele, pomii, care sunt verzi şi vara, şi iarna. Într-o parte a grădinii avem tuia pitică, foarte frumoasă, care are o nuanţă argintie, iar iarna intră într-un contrast foarte frumos cu restul plantelor”, spune Nina Ichim, potrivit www.adevarul.ro.

    Marian Diaconu este peisagistul angajat de familia Ichim să le transforme curtea într-o oază de verdeaţă asemenea unei mici grădini botanice. Marian a conceput întregul aranjament astfel încât să se armonizeze cu clădirile. ”Cele mai multe flori sunt crizantemele, plantate în pământ şi în vaze ornamentale. Când ajung la maturitate o să aibă un contrast foarte frumos”, spune Marian Diaconu, peisagist.

    Marian Diaconu a lucrat aproximativ o săptămână la plantare şi instalarea reţelei de irigare. Un aranjament gândit şi realizat de echipa acestuia rezistă atât la căldurile toride din vară, până la cele mai geroase dimineţi de iarnă. ”Am plecat cu plante de sezon dar am inversat procesul spre plantele perene pentru că cererea este foarte mare şi noi ne-am axat pe asta”, declară Marian Diaconu.

    Clienții aşteaptă şi cu lunile să le vină rândul la amenajarea grădinii

    Tot mai mulţi români, iubitori de frumos, aleg în această perioadă să-şi creeze o oază de culoare şi parfum în propria gospodărie. Astfel, Marian Diaconu şi-a mărit serios portofoliul de clienţi, care aşteaptă şi cu lunile să le vină rândul, cu toate că preţurile nu sunt chiar pentru toate buzunarele. ”O amenajare de genul acesta începe de la zece mii de lei, complet automatizată, până la 40 de mii de lei, în funcţie şi de plantele pe care clientul doreşte să le aleagă, mai dezvoltate sau mai micuţe”, spune Marian Diaconu.

    În serele familiei Diaconu din comuna Tisău, judeţul Buzău, se pregăteşte un festival al culorilor. De la alb, la galben, muştar, roz sau mov închis. Sunt sutele de flori ce îşi aşteaptă clienţii. Cunoscută şi ca “Regina Toamnei”, crizantema este cea mai vândută floare din acest anotimp aşa că serele familiei Diaconu sunt inundate de tufe de flori multicolore.

    Plantele nu sunt pretenţioase la frig, iar cele din ghiveci rămân înflorite până în decembrie, ceea ce face ca cererea să fie foarte mare. Cu un nou suflu care îi aduce afacerii sale profitul dorit, Marian Diaconu mai are totuşi o teamă: scumpirea carburanţilor despre care producătorul recunoaşte că cel mai probabil se va regăsi şi în preţul florilor pe care le va produce în această iarnă şi le va vinde la primăvară.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!