Azomureș: Instalația de Amoniac 3 va fi repornită cel mai devreme la final de decembrie
agrointeligenta.ro -Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, a anunțat că instalația Amoniac 3 va fi repornită cel mai devreme la finalul lunii decembrie. Reluarea producției la această instalație ar putea dura chiar mai mult dacă se va constata că prețul gazului face activitatea nerentabilă.
Instalația Amoniac 3 de pe platforma Azomureș a fost afectată de o avarie urmată de explozie la începutul lunii iulie. Această instalație ar urma să fie repornită la finalul acestui an – începutul anului viitor, au anunțat într-o conferință de presă, reprezentanți din conducerea companiei.
Repornirea instalației depinde și de prețul gazului, materia primă utilizată masiv în fabricarea de îngrășăminte chimice. O eventuală majorare a acestuia ar putea menține capacitatea actuală de producție a AZO la 50% sau în urma analizelor săptămânale s-ar putea ajunge chiar la decizii mai radicale.
Conducerea Azomureș a prezentat vineri, într-o conferință de presă, rezultatele preliminare ale anchetei interne care au fost prezentate la jumătatea lunii august, și anume că a fost vorba de o eroare de design tehnic, în condițiile în care toate procedurile de pornire ale instalației au fost respectate și nu a existat eroare umană în operarea instalației.
“Pe lângă investigația făcută intern de către specialiști noștri din cadrul secției Amoniac și din cadrul Departamentului de Inginerie, am apelat și la consultanți externi, care lucrează în diverse companii cu specific pe producția de amoniac, dar am apelat la suport și la companii independente, cum ar fi Biroul Veritas, pentru a face un raport cu concluziile incidentului. Concluzia în unanimitate a fost că a fost o mică deficiență de proiectare inițială a instalației, iar efectul acestei deficiențe s-a văzut abia după 40-50 de ani de funcționare. E vorba de un atac de hidrogen la o anumită temperatură în structura metalică a conductei, e vorba de fluxul tehnologic în acea zonă. Probabilitatea era foarte mică să se întâmple, dar după 40-50 de ani de funcționare s-a întâmplat”, a explicat Ovidiu Crăciun, director Uzina Chimică din cadrul Azomureș.
Pentru a reduce riscurile ca în viitor astfel de incidente să mai aibă loc, toată instalația va trece printr-un proces de înnoire.
Avaria va costa estimativ combinatul două milioane de euro, însă lucrările suplimentare care au fost și sunt efectuate vor dubla această sumă, a menționat directorul general al Azomureș, Harri Kiiski.
Când va reporni instalația Azomureș afectată de explozia din iulie
Până în 10 decembrie vor avea loc teste, iar repornirea instalației este stabilită pentru luna decembrie-începutul lui ianuarie. Ca etape pentru refacerea echipamentelor și pregătirea instalației pentru pornire amintim: refacerea echipamentelor de măsură și control afectate, proiectarea, execuția și instalarea sistemului de conducte din zona afectată, recertificarea din punct de vedere al siguranței în exploatare a sistemului nou de conducte și teste specifice instalației de producere a amoniacului.
Repornirea instalației Amoniac 3 este condiționată însă și de contextul național și internațional al pieței gazelor naturale.
“Împreună cu Fertilizers Europe, am atras atenția Comisiei Europene asupra unui femomen foarte periculos care s-ar putea manifesta și în România anul viitor: criza energetică duce la o criză a îngrășămintelor pentru agricultură care se poate traduce într-o criză alimentară. Costul fertilizanților pentru fermieri este între 10-20%, dacă va crește prețul lor, va fi majorat și prețurile alimentelor în aceeași măsură”, a menționat Harri Kiiski, CEO Azomureș, citat de publicația locală Zi de Zi.
În acest moment, Azomureș a profitat de o conjunctură favorabilă, prețul îngrășămintelor triplându-se, cu toate că prețul gazelor este extrem de ridicat, atingând 90 de euro/MWh, în condițiile în care funcționarea rentabilă ar însemna ca acesta să nu depășească 78-80 de euro/MWh.
Azomureș produce la capacitatea maximă 1,6 milioane de tone de fertilizanți, din care livrează fermierilor români 1,3 milioane de tone, în condițiile în care necesarul pentru piața internă este de 2,4 milioane de tone, diferența fiind asigurată din importuri.