• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • China cumpără în mod agresiv terenuri agricole în întreaga lume

  Angelica Lefter -

  China cumpără terenuri peste tot în lume pentru a-și asigura securitatea alimentară și pentru a-și susține economia. Au ieșit la suprafață informații potrivit cărora, China, care trebuie să-și hrănească cei 1,4 miliarde de locuitori, ar fi cumpărat terenuri arabile în Ucraina echivalente cu 5% din suprafața țării.

  Despre aceste vești se credea inițial că au menirea de a-i speria pe micii proprietari, însă au un sâmbure de adevăr, scrie zf.ro.

  China este cel mai mare importator de alimente din lume

  Pentru a asigura resursele necesare s-a dovedit că China cumpără în mod agresiv terenuri agricole în întreaga lume. Temerile cresc că ţările emergente şi în curs de dezvoltare, ca surse de alimente şi resurse naturale, vor intra sub influenţa chinezilor.  Totodată, implicaţiile în ceea ce priveşte securitatea sunt, de asemenea, îngrijorătoare.

  Din cauza numărului mare de populație, China este cel mai mare importator de alimente al lumii, iar securitatea alimentară reprezintă un obiectiv de politică externă, scrie Nicolas Tenzer, analist pe securitate şi profesor la Sciences-Po Paris, în cadrul unei opinii publicate de EUObserver.

  De asemenea, economia chineză a importat peste 100 de milioane de tone de cereale anual din 2014, iar din Europa, Ucraina joacă un rol cheie în planurile guvernului chinez de a utiliza producţie agricolă externă pentru a compensa lipsa terenurilor locale.

  Terenuri agricole din Ucraina, luate în arendă de chinezi

  Dacă derulăm în trecut, în 2012 Exim Bank din China acorda un credit de 1,29 miliarde de euro companiei ucrainene de stat din sectorul cerealelor şi alimentelor GPZKU, aceasta fiind de acord în schimb să-şi contracteze exporturile de cereale către o companie chineză.

  Un an mai târziu, Xinjiang Production and Constructions Corps a luat în arendă ”5% din Ucraina” (echivalentul teritoriului Belgiei) pentru a cultiva cereale şi a creşte animale în Dnipropetrovsk, Ucraina primind echipamente agricole, îngrăşăminte şi seminţe din China în schimbul trimiterii exporturilor sale către această ţară.

  China a încheiat înțelegeri similare și cu alte țări și controla anul trecut 6,48 milioane de hectare de teren agricol din toată lumea

  Firma ucraineană implicată a negat că ar fi încheiat un astfel de acord, dar firmele chineze au semnat înţelegeri similare şi în alte ţări. Printre acestea Brazilia, Argentina şi Sudan.

  În condiţiile în care acordul de cooperare Ucraina-China semnat în acest an semnalează o nouă majorare a exporturilor de cereale ucrainene către China, pieţele europene ar putea suferi repercusiuni directe atât din punctul de vedere al creşterii preţurilor, cât şi al disponibilităţii reduse a unor cereale cum ar fi porumbul.

  Mai mult, companiile chineze cumpără pământ şi în Asia şi Africa. Suprafaţa totală cumpărată sau luată în arendă de astfel de companii în ultimul deceniu fiind egală cu suprafaţa totală a Lituaniei, achiziţiile depăşindu-le pe cele realizate de companii din SUA sau alte ţări importante, notează Nikkei.

  Companiile chineze au căpătat control asupra a 6,48 milioane de hectare de teren dedicate agriculturii, pădurilor şi activităţilor miniere la nivel mondial în perioada 2011-2020, potrivit Land Matrix, o organizaţie europeană de monitorizare a terenurilor.

  Potrivit Politico, chinezii cumpără şi ferme din America, legislatorii americani avertizând recent că prezenţa Chinei în sistemul alimentar american constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale.


  Te-ar mai putea interesa

  ADS trece la inventarierea terenurilor neproductive ce vor fi utilizate pentru producția de energie Șoc pe piață: Statul va cumpăra teren agricol cu banii din regenerabile Director ADS arestat de DNA! A cerut mită 350.000 de euro pentru arendarea unui teren de 650 ha

  Ultimele știri

  Revoluția în managementului azotului. Reducerea pierderii azotului din culturile agricole prin utilizarea tehnologiei NHDelta Fermierii polonezi încep astăzi un protest de 30 de zile. Importurile din Ucraina, marea nemulțumire Punga Verde – ideea de marketing cu care Claudia Gross și-a vândut toată producția din solar