Sprijin pentru terenurile degradate. Suma uriașă alocată de Comisia Europeană
agrointeligenta.ro -Sprijin pentru terenurile degradate! Comisia Europeană se alătură mișcării de susținere a stopării defrișărilor și refacerea terenurilor degradate. Până în 2030 va exista o alocare de peste un miliard de euro de care vor beneficia, indirect, și agricultura și fermierii.
Uniunea Europeană va contribui cu 1 miliard de euro, adică aproximativ 1,16 miliarde de dolari, la angajamentul global de finanțare a protecției pădurilor. Acest pachet de sprijin pe o durată de 5 ani, care va fi alocat din bugetul UE, va ajuta țările partenere ale declarației privind pădurile și utilizarea terenurilor, să protejeze, să restabilească și să gestioneze în mod durabil pădurile din întreaga lume, respectând în același timp prevederile Acordului de la Paris, conform unui comunicat oficial, preluat de Digi24.ro.
„Pădurile sunt plămânii verzi ai pământului. Trebuie să le protejăm și să le restaurăm. Vă anunț cu plăcere că ne angajăm 1 miliard de euro pentru a proteja pădurile lumii. Acesta este un semn clar al angajamentului UE de a conduce schimbări globale pentru a ne proteja planeta, în conformitate cu European Green Deal”, a declarat ieri, marți – 2 noiembrie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă.
Acest angajament este contribuția Comisiei Europene la angajamentul Global Forests făcut la COP26 de către 105 țări din comunitatea internațională. Ca urmare, UE va colabora cu țările partenere pentru a conserva, restabili și asigura gestionarea durabilă a pădurilor într-un mod cuprinzător și integrat.
De altfel, Comisia Europeană a semnat în numele UE declarația privind pădurile și utilizarea terenurilor, care prevede stoparea defrișărilor și pierderea pădurilor, precum și degradarea terenurilor până în 2030, oferind în același timp o dezvoltare durabilă.
Un proiect de legislație va fi propus în curând
Comisia Europeană va propune în curând un proiect de legislație pentru a reduce defrișarea globală și refacerea terenurilor, permițând doar mărfurilor și produselor pe piața UE a căror producție nu duce la defrișări.
„Contribuția UE promisă astăzi pentru a gestiona, reface și proteja în mod durabil pădurile va sprijini locurile de muncă, atenuarea și adaptarea la climă, precum și conservarea biodiversității în țările noastre partenere. Uniunea Europeană va lucra în parteneriat cu guvernele, societatea civilă, popoarele indigene și actori privați, într-o abordare multilaterală, pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă și pentru a pune oamenii și planeta pe primul loc. Accentul specific pe bazinul Congo este un mesaj oportun asupra importanței acestei zone unice și a ecosistemul său”, a transmis la rândul său comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.