• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA a anunțat că o nouă subvenţie pentru fermieri a intrat de astăzi la plată!

    Roxana Dobre -

    Următoarea subvenție care a intrat la plata după schemele care se achită în avans. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început de joi, 4 noiembrie, prin Centrele Județene, plata pentru ajutorul de minimis aferent programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021. Fermierii au avut ca termen limită data de 15 octombrie pentru depunerea documentelor justificative care atestă obținerea producției!

    Conform unui comunicat al APIA remis joi către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, suma totală autorizată la plată este de 1.012.502,92 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 50 de beneficiari eligibili, care au accesat această formă de ajutor de minimis în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare.

    ”Din numărul total de 88 de cereri depuse, 8 beneficiari și-au retras cererea de înscriere în programul de minimis, 30 de beneficiari au fost respinși în urma verificărilor privind respectarea condițiilor de eligibilitate, iar 50 de beneficiari eligibili au fost autorizați la plată”, precizează agenția.

    Producătorii au avut de prezentat până la 15 octombrie o serie de documente justificative 

    Înainte de recoltare cu 10 zile fermierii înscriși în program au avut obligația notificării centrului județean/local unde au depus cererea, pentru a se efectua verificarea la fața locului. Verificările la fața locului s-au efectuat de către echipe mixte formate din reprezentanți APIA și Direcțiile Agricole Județene (DAJ)  – APIA confirmând suprafața și cultura pentru care s-a solicitat ajutor de minimis, iar reprezentanții DAJ au efectuat evaluarea producției.

    Valorificarea producției a putut fi efectuată numai după verificarea la fața locului și întocmirea procesului verbal de control. Ulterior fermierii au putut depune documentele justificative care atestă obținerea producției, care sunt obligatorii. Acestea constau în contractul de vânzare însoțit de factura sau carnetul de comercializare. Termenul limită de depunerea acestor documente a fost 15 octombrie.

    Schema de ajutor de minimis, se aplica pe întreg teritoriul Romaniei în anul 2021, pentru susținerea producției la plante aromatice, după cum urmează: Busuioc, Cimbru, Coriandru, Fenicul și Muștar.

    Ce sume primesc cultivatorii

    Valoarea/suprafață a ajutorului de minimis este de:

    a) 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;
    b) 3.400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;
    c) 100 euro/ha pentru coriandru;
    d) 200 euro/ha pentru fenicul;
    e) 150 euro/ha pentru muștar.

    Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

    Valoarea ajutorului de minimis se acordă beneficiarilor proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată și este exprimată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria C nr.323 din 1 octombrie 2020.

    Plata către cultivatori trebuie să fie finalizată până la 31 decembrie 2021.

    Pe larg despre acest ajutor aici: Ajutor minimis plante aromatice 2021: culturi, condiții, acte necesare, plăți APIA


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată