Sălbăticirea trandafirilor: cauze și metode de prevenire
agrointeligenta.ro -Sălbăticirea trandafirilor nobili este una dintre problemele cu care se confruntă cei pasionați de roze. Sălbăticirea trandafirilor poate fie evitată, iar în acest articol veți afla ce trebuie să faci ca trandafirii să nu ți se sălbăticească florile preferate.
În acest articol:
Ce este sălbăticirea trandafirilor
Sălbăticirea trandafirilor nobili este un proces strâns legat de portaltoiul folosit la crearea soiurilor nobile de trandafiri. Acest portaltoi are la bază rădăcini de măceș, iar în lipsa unor îngrijiri speciale, se întâmplă fenomenul de sălbăticire a trandafirilor, adică transformarea acestora într-o tufă de măceș.
Rădăcina de măceș este folosit pentru că oferă trandafirilor rezistență la boli, la secetă sau la ger.
Dacă se folosește rădăcina de măceș, atunci trandafirul nobil obținut este mai rezistent, se adaptează mai ușor, nu are nevoie de tratamente și nici de o îngrijire specială.
Cum și când se produce sălbăticirea trandafirilor
Sălbăticirea trandafirilor este un fenomen care apare în timp. Nu există o perioadă clară când se declanșează procesul de sălbăticire.
Cum apare sălbăticirea trandafirilor? Fenomenul nedorit apare când rădăcina de măceș emite tulpini ce concurează cu tulpinile altoiului, adică ale trandafirului nobil.
Pentru că sunt mai puternice, tulpinile de măceș pot elimina complet tulpinile altoiului de trandafir nobil.
Nu toți trandafirii nobili au tendințe de sălbăticire. Sunt soiuri de trandafiri la care sălbăticirea nu apare niciodată, iar la altele fenomenul este mai des întâlnit din cauză că tulpina de trandafir nobil nu este foarte puternică.
În cât timp se sălbăticește un trandafir
Din momentul în care apar tulpinile de măceș, tulpinile sălbatice, de regulă sălbăticirea completă a trandafirului se produce într-un an sau doi. Dacă nu se taie tulpinile sălbatice și trec 1-2 ani, acestea vor deveni mai puternice și tulpinile de trandafir nobil vor dispărea. Așa se întâmplă fenomenul de sălbăticire a trandafirilor, adică transformarea acestora într-o tufă de măceș.
Cum se previne sălbăticirea trandafirilor
Prevenirea sălbăticirii trandafirilor se face prin tăierea ramurilor sălbatice imediat ce acestea se formează.
Tulpinile sălbatice sunt ușor de recunoscut pentru că arată diferit: au frunze mai mici, sunt mai deschise la culoare, au țepii mai mici și mai subțiri.
Metoda de prevenire a fenomenului de sălbăticire constă în tăierea tulpinilor sălbatice. Se folosește o foarfecă de grădină, iar lucrarea se execută cu grijă pentru a nu provoca rozelor și alte răni.
Tăierea tulpinilor sălbatice trebuie făcute foarte bine pentru ca ele să nu continue să se dezvolte. Dacă tulpina crește din pământ, se dezgroapă trandafirul până la punctul de creștere și se taie din acel loc. Nu se recomandă doar scurtarea acestor tulpini pentru că acest lucru va determina rădăcinile sălbatice să se înmulțească și să dea alte tulpini, tot mai viguroase.