• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânzarea cerealelor: cele mai bune strategii pe o piață haotică. Când să vinzi și când să mai aștepți?

    agrointeligenta.ro -

    Piața cerealelor este haotică la acest moment: prețurile au atins noi recorduri pentru cereale, dar și pentru îngrășăminte, motorină și produse de protecția plantelor. În acest context, ce pot face fermierii să își valorifice cel mai bine producția: vând imediat sau așteaptă să mai crească prețul cerealelor?

    „Când vine vorba de luarea deciziilor pe baza informațiilor disponibile, de multe ori piața a mutat deja și a calculat acele variabile în prețuri”, spune analistul și consilierul Bryan Doherty, citat de publicația Agrarheute.com. În aceste circumstanțe, este deosebit de important să ne pregătim pentru următoarea recoltă – deoarece cerealele de iarnă și rapița au fost deja semănate.

    Un lucru clar la acest moment este că vânzarea cerealelor nu poate fi lăsată la voia întâmplării, iar fermierii trebuie să își facă obligatoriu un plan de marketing care să includă o strategie până după următoarea recoltă și să ofere fermierului o orientare în aceste perioade tulburi . „Dacă nu îți faci un plan, atunci vei eșua. Prin stabilirea unui plan de comercializare a cerealelor, cultivatorii au o șansă mai mare de a-și crește veniturile, astfel încât investițiile pe care le-au făcut în producerea recoltelor sunt rentabile”, spune Martyn Foreman, economist agricol la Universitatea din Missouri. Recomandarea este valabil nu doar pentru fermierii americani, ci și pentru cei din Germania sau din România.

    Presiunea asupra psihicului fermierilor va continua să crească, avertizează specialiștii. Aceștia subliniază mai ales că mulți fermieri au parte acum de câștiguri nesperat de mari, dar apoi vine lovitura pe partea cheltuielilor crescute. Alți fermieri mai puțin norocoși au vândut în avans, dar apoi prețurile au crescut foarte mult și acum au mari regrete cu privire la momentul ales pentru semnarea contractelor.

    Deciziile sunt greu de luat. Luați în calcul toate riscurile!

    Pentru mulți fermieri, această presiune a deciziilor îi face să amâne momentul vânzării. Pe principiul cât o decizie e prea greu de luat, nu o mai iei și aștepți. Uneori, și această strategie poate da roade, însă  în istoria mișcărilor de prețuri la cereale și oleaginoase , această strategie a avut în mare parte efecte inverse. Prin urmare, este important ca fiecare fermier să fie pregătit pentru evoluții surprinzătoare ale pieței și, esențial, să se ia în calcul toate posibilele riscuri.

    Este clar că nu există „soluția potrivită” pentru comercializarea cu succes a cerealelor. Fiecare fermă este diferită și fiecare fermier este diferit. Este important să determinați și să controlați riscul specific al companiei dumneavoastră. Un plan de comercializare a cerealelor cu specificații foarte specifice este de mare ajutor.

    Investiția la hectar trebuie estimată cât mai bine

    Totul pleacă de la investiție. Faceți-vă un plan clar al culturii chiar înainte de înființarea ei și calculați, cât mai bine, investiția la hectar și marjele de profit.  O astfel de abordare poate reduce semnificativ stresul și haosul unui sezon de producție și poate îmbunătăți semnificativ profitabilitatea și productivitatea.

    Pe lângă culturile cultivate, toți factorii agronomici importanți trebuie incluși în planul de cultură, inclusiv rotațiile culturilor, utilizarea erbicidelor și cerințele de echipamente speciale. Calculul costurilor este, de asemenea, parte din plan și, în primul rând, se poate stabili prețul minim de care aveți nevoie pentru a vă acoperi costurile și toate obligațiile de plată.

    Anumite riscuri ce vin din partea unor factori precum seceta, inundațiile, scăderea prețurilor sau creșterea costurilor de producție ar trebui cel puțin luate în considerare.

    Informați-vă din cât mai multe surse bune

    Este deosebit de important să colectăm informații despre piață din surse credibile într-o manieră imparțială . Acest lucru este necesar pentru a lua decizii bune de comercializare a cerealelor. Atunci când decideți cu privire la prețul de vânzare „corect”, ar trebui să fie întotdeauna folosite diferite surse de informații. Includeți în lista acestor surse site-ul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, dar și un contact direct cu colegii fermieri, cu consultanți din partea companiilor, cu reprezentanți ai traderilor, cu brokeri și analiști de piață.

    Unde vă este pragul de vânzare cu prețul de rentabilitate?

    Este important să înțelegeți unde vă aflați pe o piață în continuă schimbare. Vorbim despre un prag de preț de la care vânzarea merită să fie făcută. Baza acestui preț este vine din estimarea costurilor de producție pentru fiecare cultură. Acesta este singurul mod de a calcula prețul pentru pragul de rentabilitate la fiecare tip de cereale. Aceasta este de fapt condiția prealabilă pentru vânzarea cerealelor peste pragul de rentabilitate.

    Având o țintă la profitul pe care doriți să îl obțineți vă va fi mai ușor să luați decizia când să vindeți. Sigur, va exista și o nemulțumire dacă ulterior prețurile urcă, dar vă puneți la adăpost de pierderi dacă prețurile scad. „Adevărul este că volatilitatea prețurilor va fi mare și anul viitor. Creșterea costurilor de intrare și nevoia de recolte mari sugerează în prezent că nu există loc pentru eșecul recoltelor nici în emisfera sudică , nici în emisfera nordică ”, spune Doherty.

    „De aceea, este o idee bună să stabiliți termene limită de vânzare în avans, ceea ce ajută la atenuarea emoțiilor asociate cu deciziile pe piețele foarte fluctuante. Acesta este adesea unul dintre cele mai dificile aspecte ale comercializării cerealelor. Termenele limită de vânzări impun disciplina în marketing”, spune Foreman.

    Depozitarea și contractele în avans vă reduc riscurile 

    Fermierii își pot reduce riscurile la valorificare prin instrumente precum depozitarea sau contractele preliminare. Alegerea unor astfel de instrumente depinde întotdeauna de condițiile specifice de creștere, de locație și de riscul pe care dorești să-l asumi. Luarea deciziilor adecvate necesită o bună înțelegere a termenilor contractului și/sau a obligațiilor care decurg din acesta.

    Depozitarea cerealelor este un instrument important de marketing. O varietate de variabile financiare și de piață influențează dacă și cât de mult ar trebui să fie depozitate cerealele. Fluctuațiile de preț, tendințele, ratele dobânzilor pe termen scurt și lung și costul de cumpărare sau închirierea depozitelor trebuie să fie luate în considerare atunci când se iau decizii de stocare. În vremuri în care prețurile materiilor prime sunt scăzute, depozitarea cerealelor poate fi și o afacere subvenționată.

    Prin urmare, prețul final ar trebui să acopere cel puțin costurile de depozitare. În ultimii ani însă, depozitarea a dat întotdeauna roade și chiar la câteva luni după recoltare, s-au înregistrat venituri semnificativ mai mari.

    Contractele futures nu sunt lipsite de riscuri

    Un contract futures oferă vânzătorului posibilitatea de a-și asigura un preț pentru o dată viitoare. Cu futures, prețurile pot fi protejate de modificările negative ale prețurilor care apar după încheierea contractului. „Dacă un fermier decide să tranzacționeze futures, este important să înțeleagă termenii contractului și riscurile implicate”, spune Foreman.

    O altă cheie pentru succesul marketingului cerealelor este planificarea din timp. Strategia trebuie elaborată cu până la 12 luni în avans și ar trebui să includă opțiunile înainte de însămânțare, înainte de recoltare și după recoltare, precum și elementele cheie ale planului de marketing de succes. Un instrument bun este o listă de verificare care ajută la simplificarea implementării strategiei de marketing.

    De asemenea, este extrem de important să revizuiți în mod regulat strategia și să o comparați situația din prezent cu cea din anii precedenți. În concluzie, un plan bun de comercializare a cerealelor nu este conceput pentru a obține prețul maxim de fiecare dată când vindeți cereale. Mai degrabă, este vorba despre succesul pe termen lung.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd