• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În 2022, mai puțin înseamnă mai mult. Recomandări pentru producţie bogată cu o nutriție echilibrată

    agrointeligenta.ro -

    Acțiunile de fertilizare determină într-o mare măsură cantitatea și calitatea producției agricole. Fertilizarea, în acord cu nivelul de aprovizionare al solului și producția prognozată, implică măsuri care solicită o atenție deosebită.

    Fertilizarea echilibrată asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă a culturilor, toleranță ridicată față de factorii de stres abiotici și biotici și atingerea potențialului productiv și de profit.

    Macroelementele, oligoelementele și microelementele lucrează împreună pentru obținerea unor culturi profitabile.

    Utilizarea nerațională a elementelor nutritive poate să ducă atât la cheltuieli inutile, cât și la poluarea mediului înconjurător (sol, apă, aer).

    Azotul și mediul înconjurător

    În practicile vechi, s-a pus foarte mult accent pe azot, în special pentru a asigura creșterea vegetativă, mărirea potențialului productiv și al producției. Noile studii realizate de cercetătorii din domeniu au schimbat total această paradigmă și au demonstrat exact contrariul. Este obligatoriu să asigurăm plantelor echilibrul nutrițional de care au nevoie pentru a produce mai mult. Prin fertilizarea echilibrată cu macro, oligoelemente și microelementelor necesare plantelor, vom obține producții ridicate/hectar și, totodată, asigurăm un mediu sănătos pentru omenire.

    O seamă de bacterii nitrificatoare joacă un rol în transformarea azotului în forme accesibile pentru plante (Nitrosomonas spp., Nitrobacter spp., Rizobium etc) și, de asemenea, bacterii care transformă azotul în forme amoniacale.

    Nitrații/nitriții sunt formele azotoase foarte instabile, cu potențial fitotoxic în sol și apă. Fosforul intră în forme mai puțin accesibile pentru plante (fosfați), motiv pentru care este foarte important ca la nivelul rădăcinilor sa fie prezent fosforul activ. Fosforul disponibil pentru plante este de cca. 5 – 10%, restul blocându-se sub formă de fosfați.

    Îngrășămintele cu eliberare controlată/treptată permit disponibilitatea fosforului și potasiului în procente mult mai mari, de la 30 până la 70%.â

    Cum pot evita fermierii poluarea mediului înconjurător

    Toate aceste motive au determinat schimbarea modului de fertilizare cu azot în agricultura modernă și folosirea îngrășămintelor cu eliberare lentă și/sau controlată, care au potențial redus de poluare, dar și randament sporit de utilizare de către plantele de cultură comparativ cu îngrășămintele clasice. Există o multitudine de substanțe cu rol de inhibitori care pot fi folosiți in scopul reducerii poluării, dar printre cele mai performante se numără DMPP ca inhibitor de nitrificare și LIMUS – un complex de inhibitori de urează dezvoltat de compania BASF.

    DMPP este considerat cel mai performant inhibitor de nitrificare, activ de la 30 până la 90 de zile, în funcție de umiditate și temperatură și este relativ imobil în sol.

    NovaTec® Classic are procesul de nitrificare încetinit, iar azotul nitric este eliberat lent. Ca urmare, disponibilitatea azotului este adaptată la cerințele plantelor, eficiența azotului, dar și a celorlalte elemente nutritive din compoziția îngrășămintelor este crescută. Mai mult decât atât, cercetarea a arătat că prezența inhibitorului de nitrificare DMPP crește randamentul de utilizare a fosforului de peste 5 ori și, de asemenea, al microelementelor Zn, Cu, Fe, Mn de 2-3 ori față de îngrășămintele clasice.

    Fertilizare inteligentă în primăvara 2022

    Pentru fertilizarea din primăvară, menținem aceeași linie de nutriție adaptată și venim în întâmpinarea fermierilor cu îngrășăminte cu uree inhibată ce conțin LIMUS – complex cu doi inhibitori de urează: GAMA NEXUR și AIRTEK.

    De reținut că produsele cu inhibitori de nitrificare și inhibitori de urează depășesc performanța îngrășămintelor clasice, chiar cu doze mai reduse la hectar, până la 50% mai puțin.

    Totodată, inhibitorii din îngrășămintele pe care NATUREVO le are în portofoliu, cum ar fi DMPP, NBPT, NPPT sunt recunoscuți și pentru reducerea emisiilor de amoniac în atmosferă și cantitățile de nitrați/nitriți în sol și apă.

    Fertilizanții foliari, de nelipsit în actualele condiții

    În afară de soluția de stimulare a semințelor care se realizează odată cu tratamentul obișnuit, avem la îndemână și un produs cu valori multiple: Basfoliar Triple Flo – un fertilizant pe bază de Zn – 33%, Mn – 22% si Cu – 9% într-o formulare de înaltă performanță.

    În toamnă, culturile de rapiță au nevoie de o fertilizare cu bor pentru a se evita crăparea tulpinilor și instalarea unor boli foarte periculoase precum Phoma, Verticillium, Botrytis etc și previne atacul de bacterii. Pe lângă celelalte efecte benefice, borul mărește rezistența plantelor la ger cu 2-3 °C. Nu toate tipurile de bor sunt la fel de ușor asimilabile pentru plante. Produsele cu bor care au în compoziție polioli sunt cele care fac diferența. Poliolii reprezintă un complex de substanțe organice naturale, cu efecte stimulatoare pentru toate procesele fiziologice din plante și de transfer accelerat al borului în plante; Polyactiv B este un produs care a facut diferența în cultura de rapiță, aplicat atât în toamnă, cât și în primăvară.

    Zincul determină creșterea cantităților de auxine, responsabile pentru dezvoltarea unui aparat radicular mai puternic. Produsul pe bază de zinc care are o acțiune foarte puternică este Polyactiv Zn. Polyactiv Mn are rol în parcurgerea perioadei de iarnă și mărirea rezistenței plantelor și creșterea potențialului productiv al culturii. Așadar, cele mai bune practici de management agricol încep cu utilizarea îngrășămintelor inteligente, perfect adaptate condițiilor actuale de mediu și reglementate de Uniunea Europeană.

    Adoptarea tehnologiilor moderne este benefică atât din punct de vedere economic, cât și ecologic pentru fermier. Integrarea acestor practici în cadrul fermelor crește potențialul de producție al culturilor, eficiența intrărilor și îmbunătățește profitul.
    Astfel, oferta de produse NATUREVO pentru fermierii care vor să aplice tehnologii performante este diversificată și adaptată unei agriculturi profitabile.

    Nu este ușor să renunțăm la obiceiurile vechi și să aplicăm ceva modern, dar când o facem, culturile vă vor răsplăti prin producții ridicate și profitabile.

    Apelați la echipa NATUREVO și alegeți să fertilizați inteligent și profitabil!
    www.naturevo.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”