• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Crește prețul laptelui la poarta fermelor din UE. În România, majorările de preț sunt infime!

  Angelica Lefter -

  Prețul laptelui la poarta fermelor este în creștere, încă aceste aprecieri sunt infime în comparație cu scumpirile la energie, carburant și inputuri agricole. Analizele de piață indică, în România, o majorare cu 7,5% la prețul unui litru de lapte în această perioadă, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

  În toată Europa, prețul laptelui crud, la poarta fermei, intră pe un trend ascendent. În afară de Polonia, în septembrie au existat scumpiri de până la 20,4% în toate statele membre. Industria de profil a asistat la cea mai mare creștere lunară din acest an. În octombrie prețul ar putea ajunge la 38 de euro suta de litri. În România, litrul de lapte este cu 7,5% mai scump decât anul trecut, potrivit economica.net.

  În UE, prețul laptelui a crescut în septembrie cu 2,7% față de luna august

  Prețul mediu al laptelui la poarta fermei din UE a crescut în septembrie cu 2,7% față de  luna anterioară, fiind  cea mai mare creștere lunară de până acum din 2021, potrivit ultimelor date ale Comisie Europene.

  Față de perioada similară a lui 2020, scumpirea medie a fost de 10% și s-a ajuns la o medie de 37,4 euro la 100 de litri. Comisia estimează pentru octombrie un plus de 1,6% față de septembrie, ajungându-se la 38 de euro pentru 100 de litri.

  De asemenea, trendul în creștere se poate observa în toate statele membre, cu excepția Poloniei unde fermierii au vândut în medie cu 0,6% mai puțin, adică 30,07 euro pe 100 de litri (0,3 euro litrul).

  Ungaria are cel mai ieftin lapte din UE

  Cele mai mari creșteri ale prețurilor la laptele crud în septembrie 2021 față de septembrie 2020 au fost în Lituania (+20,4%), Belgia (+19,3%), Malta (+16,4%), Irlanda (+15,9%, est.), Letonia (+15,7%) și Germania (14,2%).

  În Malta fermierii au vândut în medie 100 de litri cu 60 de euro, cel mai mare preț din UE. La polul opus este laptele unguresc care s-a vândut cu 31,2 euro/100 de litri.

  În România prețul laptelui de la poarta fermei a crescut cu 7,5% față de anul trecut

  Și în România, prețul a crescut cu 7,5% față de anul trecut și cu 3,1% în luna septembrie față de luna august, ajungând la 32,34 euro pe 100 de litri. Totuși, în martie 2021 a fost atins pragul cel mai de sus al acestui an de 33,03 euro pe 100 de litri.

  Creșterile de prețuri s-au simțit în lanț, ca reacție a pieței la inflația generalizată și la balanța dintre producție și necesarul de consum și la celelalte produse din lapte.

  În Uniunea Europeană au crescut prețurile la unt și brânză, dar și inputurile care trebuie achiziționate de fermieri

  În Uniunea Europeană, prețul untului a ajuns la 487 de euro pe 100 de kilograme, cu 8,8% mai mult în ultimele 4 săptămâni, iar prețurile la brânză Cheddar în UE sunt în medie 329 de euro pe 100 de kilograme, cu 0,5% mai mult în ultimele 4 săptămâni.

  Pe de altă parte, statistica europeană consemnează o majorare a costurilor cu furajele cu 3% și a costurilor cu energia cu 12,4% în săptămâna 43, comparativ cu cele 4 săptămâni anterioare.

  Producția din perioada ianuarie-august stagnează fiind similară cu cea de anul trecut la laptele crud, cu 0,5% sub cea de anul trecut la laptele procesat, cu 1,1% mai mică la unt, dar cu 2,2% mai mare la brânză.


  Te-ar mai putea interesa

  Evaziune fiscală cu cereale. Percheziții la trei persoane care ar fi păgubit statul cu 1,8 milioane de lei Comisia Europeană a publicat regulamentul care prelungește restricțiile la importurile din Ucraina Din cauza secetei, SUA au început să importe masiv grâu din Europa

  Ultimele știri

  Activitate neîntreruptă la construcția Autostrăzii Moldova, în minivacanța de Rusalii! Vești bune pentru fermieri! Prețul grâului și porumbului au crescut după escaladarea luptelor din Ucraina! Un nou produs va ajuta fermierii să își protejeze culturile de ciori, porumbei și mistreți