• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A murit fermierul Dan Țandea! Dumnezeu să îl odihnească!

    agrointeligenta.ro -

    A murit fermierul Dan Țandea, cunoscut crescător de vaci de lapte și cel care a condus timp de mai mulți ani una dintre cele mai importante cooperative din România, Cooperativa Someș-Arieș din județul Cluj.

    Vestea dispariției lui Dan Țandea a zdruncinat zootehnia și întreaga agricultură românească. ”Drum lin spre cer îi doresc prietenului meu Dan Țandea din Cluj, fermier în Cooperativa Someș Arieș. Dumnezeu să-l ierte”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul Ilie Chifan care ne-a mărturisit că a aflat cu durere că Dan Țandea s-a stins în această dimineață, în ferma sa din Apahida.

    Președintele unei cooperative de milioane de euro

    Dan Cristian Țandea (52 de ani) era cunoscut ca un crescător pasionat de vaci de lapte, dar și ca fermierul care a salvat brânza de Năsal. A condus până nu demult Cooperativa Someș-Arieș, formă asociativă care avea, în 2018, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro. Dan Țandea administra la acea vreme o fermă care lucra circa 500 de hectare de teren, cu un efectiv de 270 de vaci de lapte, în timp de soția și fiul lui Dan Cristian Țandea dețineau alte 56 de bivolițe, 44 de vaci și 700 de oi.

    În cadrul interviului realizat în urmă cu doi ani, fermierul Dan Țandea ne-a povestit cum a reușit să reînvie și să readucă pe piață una dintre cele mai valoroase brânze românești: brânza de Năsal. Astfel, laptele din fermele familiei Țandea din județul Cluj era comercializat către Cooperativa Someș Arieș, iar o fracție din producția de lapte colectată de Cooperativă era direcționată spre producătorul de lactate Unilact, care este membru al cooperativei și deține atât fermă proprie, cât și parte de procesare. O altă parte din laptele Cooperativei Someș Arieș ajungea la Friesland Campina și la Romfulda, iar o fracție era procesată tradițional chiar sub coordonarea lui Țandea.

    „Noi, ca și cooperativă, suntem acționari în Fabrica de Brânzeturi Transilvania, societate al cărei administrator sunt eu. Acolo procesăm laptele și producem «Brânza de Năsal», pe care o realizăm ca marcă proprie pentru Napolact. Mai avem și marca noastră «Produs de Țaga», unde facem mai multe tipuri de brânzeturi: brânză fermentată cu pasta moale și pasta semi-tare”, ne-a declarat fermierul.

    Colectivul Agrointeligența – AGROINTEL.RO transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate și tuturor celor care astăzi au pierdut un prieten și un coleg mereu dispus să vină în ajutorul celor din jur. Dumnezeu să îl odihnească în pace!


    Te-ar mai putea interesa

    Sorin Moise – recomandări pentru colegii fermieri: ”Să nu mai ne hazardăm să cumpărăm teren prin credite cu dobânzi foarte mari Avans APIA 2025: Fermierii care au intrat la plată până astăzi! Fermă de vaci, scoasă la vânzare din cauza datoriilor. Se vinde cu tot cu utilaje și cu terenul în arendă

    Ultimele știri

    Subvenția APIA pe pârloagă scade la 20 euro/ha. Emil Dumitru, MADR: La o fermă de 100 ha, plată de 1.000 euro/ha pârloagă Ordonanță adoptată de Guvern: Amendă de 30.000 de lei pentru cei care hrănesc urșii și intervenții rapide în caz de atac O floare iubită de mulți riscă să dispară din cauza schimbărilor climatice