• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prelucrarea solului fără plug crește cu adevărat fertilitatea solului? – Date noi

    Mircea Olteanu -

    O parte din percepțiile legate de prelucrarea superficială a solului, renunțarea la plug și semănatul direct în miriște au fost zdrobite în cadrul unui studiu care arată că doar adoptarea acestor tehnologii nu cresc automat fertilitatea solului, alți factori contribuind, de asemenea, la obținerea unui nivel mai ridicat de humus.

    Sistemul de prelucrare a solului fără plug sau însămânțarea direct în miriște nu îmbunătățesc nivelul de humus solului în comparație cu alte metode, nu cresc randamentul. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Basel, care confirmă un raport similar publicat de Institutul Thünen.

    Cercetătorul Axel Don de la Institutul Thünen din Braunschweig a ajuns anterior la rezultate foarte similare, relatează revista germană Agrarheute.com.

    Oamenii de știință de la Universitatea din Basel și-au bazat studiile pe cele 17 obiective de sustenabilitate formulate de Organizația Națiunilor Unite. Printre acestea se numără și obiectivul realizării unei agriculturi mai durabile. În ultimele decenii au fost efectuate numeroase studii în acest domeniu cu scopul de a dezvolta metode agricole mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor.

    În domeniul agriculturii, organizații internaționale precum Banca Mondială sau Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) recomandă trei principii: renunțarea la lucrarea de arătură, tocarea paielor și lăsarea lor pe câmp și rotația culturilor, afirmă cercetătorii de la Basel, coordonați de profesorul Nikolaus Kuhn de la Departamentul de Științe ale Mediului.

    Până în prezent, cercetările s-au concentrat în principal asupra agriculturii fără plug și însămânțării directe: adică solul nu este arat, iar semințele sunt plantate în solul nearat. Scopul acestei abordări este acela de a proteja solul de eroziune, de a permite solului să stocheze mai mult dioxid de carbon (adică să acumuleze humus) și de a crește randamentul recoltelor.

    Potrivit profesorului Kuhn, o problemă constă în faptul că niciodată nu a fost definit ce se înțelege exact prin metoda agriculturii fără plug. În special, nu era clar dacă lăsarea paielor pe câmp face parte din procedură.

    Unele studii au ajuns la concluzia că agricultura fără plug este extrem de eficientă. Alte studii – cum ar fi cel al lui Axel Don – nu au găsit niciun efect pozitiv. Scepticismul a crescut și din partea fermierilor, deoarece a existat chiar și o scădere a randamentului recoltelor, afirmă Kuhn.

    Împreună cu fostul său doctorand Liangang Xiao, de la Universitatea China de Nord, cercetătorul elvețian a realizat o meta-analiză pe baza a 49 de studii diferite.

    Rezultate bune numai prin lăsarea paielor pe câmp

    Rezultatul meta-analizei a fost următorul: obiectivele stabilite – anume stocarea dioxidului de carbon (acumularea de humus), protecția solului și recoltele sporite – nu pot fi atinse doar cu ajutorul agriculturii fără plug și a însămânțării directe. Însă, dacă paiele sunt lăsate pe câmp după recoltare, se observă efectele pozitive dorite.

    Kuhn a explicat că rezultatele foarte variate obținute de studiile anterioare se datorează definirii imprecise a procedurii, dar și abordării organizațiilor internaționale, care se concentrează pe măsuri simplificate și universale.

    Potrivit lui Kuhn, datele disponibile în prezent arată că lăsarea paielor în urmă pe câmp este o abordare mai promițătoare de agricultură sustenabilă decât prelucrarea solului fără plug.

    Omul de știință avertizează, totuși, că nu ar trebui să ne concentrăm din nou în totalitate pe o singură procedură: „Natura este prea diversă pentru a obține rezultate bune la nivel global cu un singur proces”.

    Pentru a contracara scepticismul multor fermieri cu privire la recomandările oferite de știință sau de mediul politic este important să nu se caute pe viitor soluții globale. Mai degrabă, este important să se dezvolte procese adecvate la nivel local, afirmă oamenii de știință elvețieni.

    Institutul Thünen: Fără acumulări suplimentare de humus

    Institutul Thünen din Braunschweig a realizat un studiu cuprinzător al solurilor agricole din Germania, care, printre altele, a arătat că prelucrarea solului fără plug, acțiune în cadrul căreia terenul este curățat de buruieni cu ajutorul pesticidelor chimice, nu are efecte pozitive asupra conținutului de humus al solului. Acest lucru contrazice în mod clar opinia majorității fermierilor și declarațiile a numeroși oameni de știință.

    Dr. Axel Don de la Institutul Thünen din Braunschweig, care a fost responsabil pentru un studiu cuprinzător al stării solului, a examinat, de asemenea, efectele agriculturii fără plug și a evaluat numeroase alte studii. „O amprentă de carbon necesită mai mult decât o privire literalmente superficială. În timp ce există o acumulare de humus la suprafața solului în cazul însămânțării directe, conținutul de humus în straturile inferioare scade”, a explicat dr. Axel Don.

    „Humusul provine din reziduurile de rădăcină și de recoltă și din gunoiul de grajd și, prin urmare, vine în principal în sol de sus. Fără întoarcerea solului cu plugul, humusul nou format rămâne aproape de suprafața solului”, afirmă Axel Don. Așadar, humusul nu este amestecat uniform în partea superioară a solului, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mică de humus intră în partea inferioară a solului.

    Protecție mai bună împotriva eroziunii, dar mai multă chimizare

    În urma analizării a rezultatelor a peste de 100 de studii care iau în considerare întregul profil al solului, cercetătorii de la Institutul Thünen au constatat că metodele de lucrare a solului fără plug au avut drept rezultat o cantitate medie de stocare carbon de doar 150 kg/ha pe an. În multe studii a existat chiar și o pierdere de humus.

    Deci, concluzia este că oamenii de știință nu au găsit nicio acumulare semnificativă de humus în timpul lucrărilor fără plug. Același lucru este valabil și pentru cultivarea redusă a solului. Și în acest caz testele pe termen lung au arătat, în medie, doar o ușoară creștere a cantității de humus.

    Agricultura fără plug nu este la fel de răspândită în Germania ca în Statele Unite sau America de Sud, însă tot mai mulți fermieri au trecut la o cultivare redusă a solului în ultimii ani. Scopul este acela de a îmbunătăți structura solului și de a proteja solul împotriva eroziunii.

    Potrivit cercetătorilor de la Thünen, care lucrează cu Axel Don, un alt dezavantaj este acela că agricultura fără plug este posibilă doar în combinație cu o utilizare sporită a pesticidelor. Astfel că este nevoie de cel puțin o utilizare suplimentară a unui erbicid total (de exemplu, glifosat) pentru metodele agricole fără plug.

    Consumul mai mic de motorină ca urmare a agriculturii fără plug are un efect pozitiv asupra mediului și reduce cheltuielile, dar producția și transportul pesticidelor generează gaze cu efect de seră. Așadar, este îndoielnic dacă agricultura fără plug ajută într-adevăr la protejarea climei.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!