Prețurile cerealelor – creșteri fără limite? Analiștii și traderii de cereale emit avertizări privind un nou val de majorări
Mircea Olteanu -Analiștii și traderii de cereale avertizează că este posibilă o nouă creștere semnificativă a prețurilor cerealelor, iar noile avertismente venite din China, Australia și zona Mării Negre alimentează această evoluție ascendentă a prețurilor.
Aparent, jucătorii din piață se așteaptă că oferta globală să rămână insuficientă până la următoarea recoltă. Ba chiar mai mult, ar putea exista și un deficit. Recent, pe lângă restricțiile la export introduse de Rusia, rapoartele privind importurile masive realizate de țări importante au stimulat și mai mult creșterea prețurile cerealelor, relatează revista germană de agricultură Agrarheute.com.
Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, transportul și sistemul logistic din principalele zone cerealiere din nordul Chinei au fost perturbate din cauza ninsorilor abundente. În plus, precipitațiile consistente și persistente dinaintea strângerii recoltei de cereale din Australia creează îngrijorări tot mai mari cu privire la calitatea recoltei. În orice caz, prețurile cerealelor din Australia – în ciuda estimărilor privind o recoltă foarte bogată – au ajuns săptămâna trecută la un nou record.
Informații similare vin din regiunea Mării Negre și de pe piețele din Europa. Astfel că se pare că prețurile cerealelor vor crește din nou săptămâna aceasta.
Dacă această tendință se confirmă și în Europa, atunci prețurile europene la grâul MATIF de pe Bursa de la Paris ar putea să depășească în curând pragul de 300 de euro.
Precipitații înainte de recoltare în Australia, secetă în regiunea Mării Negre
Având în vedere situația actuală a pieței, din ce în ce mai mulți analiști și traderi de cereale consideră că este posibilă o nouă creștere semnificativă a prețurilor la cereale. Acest lucru se poate observa și prin prisma faptului că mulți cumpărători, care până acum au evitat să cumpere în așteptarea scăderii prețurilor, caută „cu disperare” cereale și încearcă să-și umple cât mai mult depozitele.
„Prețurile actuale vor rămâne probabil foarte mari pentru ceva timp. Probabil că va fi nevoie de recolte foarte bune pentru a reface stocurile și pentru a se relaxa situația la nivel global”, a transmis traderul internațional de cereale ADM, pentru agenția de știri Reuters.
În prezent, însă, ploile abundente din Australia, condițiile accentuate de secetă în SUA, Rusia și Ucraina, precum și restricțiile anunțate de Rusia privind exportul de cereale, alimentează creșterea prețurilor.
La sfârșitul săptămânii trecute, Irakul a anunțat că va organiza o licitație pentru achiziția a 500.000 de tone de grâu în decembrie sau începutul anului 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului de la Bagdad, citat de Reuters.
Companiile agricole ucrainene au semănat 6,2 milioane de hectare cu grâu de iarnă începând din data de 11 noiembrie, adică aproape 94% din suprafața planificată, a anunțat recent Ministerul Agriculturii de la Kiev. În prezent, însă, aproximativ o treime din suprafețele plantate sunt afectate de lipsa precipitațiilor
Noi prețuri record în Germania și Franța
Grâul pentru luna decembrie a fost tranzacționat vineri, 12 noiembrie, pe piața europeană futures la un preț record de 297 de euro pe tonă – adică cu aproximativ 14 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Pentru martie 2022, grâul a fost cotată la 294 de euro – tot o creștere de 14 euro într-o singură săptămână. Pentru recolta de grâu pe anul 2022, prețurile pe piaţa futures din Paris au ajuns la 262 de euro.
La Hamburg, grâul pentru pâine a fost tranzacționat joi, 11 noiembrie, la un preț de 300 de euro pe tonă – adică cu 12 euro mai mult decât la începutul săptămânii și cu 2 euro mai puțin decât în ziua precedentă. Prețul pentru orz furajer la Hamburg a fost vineri de 267 de euro pe tonă – o creștere de 11 euro.
Comercianții activi pe piața bursieră din Hamburg au oferit 270 de euro pe tona de secară pentru pâine – cu 14 euro mai mult față de săptămâna precedentă, iar prețul pentru ovăz a fost de 250 de euro/tonă.
La cea mai importantă piață angro și de export din Franța, Rouen, grâul pentru pâine a fost cotat vineri la 291 de euro pe tonă – cu 15 euro mai mult decât săptămâna precedentă. Orzul furajer a fost tranzacționat la Rouen cu 264 de euro pe tonă – o creștere de 14 euro într-o săptămână.