• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul mediu al terenurilor din Ungaria – 4.700 euro/ha. Arenda a depășit 175 euro/ha

    Mircea Olteanu -

    Prețul terenurilor agricole din Ungaria, în creștere. Datele oficiale arată că un hectar de teren în Ungaria a avut un preț mediu de aproape 4.700 de euro, în 2020. Prețul arendei a ajuns și el, ca medie, la peste 175 de euro pe hectar, pe an.

    Prețurile terenurilor agricole și forestiere din Ungaria au crescut semnificativ și în 2020. Comparativ cu 2019, prețul mediu pentru terenurile agricole de vânzare a crescut cu 8,2%, până la 1,7 milioane HUF, echivalentul a 4.673,69 de euro/ha.

    Prețul mediu al arendei în Ungaria se ridică la 64.000 de forinți pe an, adică 175,95 de euro pe an.

    Cotațiile pentru prețul mediu al unui hectar de teren agricol în Ungaria și cel al arendei medii au fost furnizate de către Oficiul Central de Statistică de la Budapesta, potrivit portalului de știri agrarszektor.hu.

    Tranzacții pentru 63.000 de hectare de teren arabil în 2020

    Datelor statistice indică faptul că anul trecut au fost vândute 63.000 de hectare de teren arabil în Ungaria, adică 1% din totalul suprafeței agricole și forestiere utilizate. Valoarea tranzacțiilor a fost cu 8,4% mai mică decât în ​​2019.

    Terenurile arabile au reprezentat 72% din cele 63.000 de hectare vândute, 13% au fost păduri, 11% pășuni, iar restul de 4% au fost vii și livezi.

    Dimensiunea suprafețelor vândute a scăzut în majoritatea comitatelor din Ungaria, cea mai mare scădere fiind consemnată în comitatele Pest, Baranya și Jász-Nagykun-Szolnok. Concomitent, s-a înregistrat o creștere a valorii terenurilor vândute în comitatele Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala și Somogy.

    Podgoriile, cele mai scumpe: 6.598,16 de euro pe hectar

    Prețul mediu pe hectar pentru terenurile agricole și forestiere vândute în 2020 a fost cu 8,2% mai mare decât în ​​2019. Creșterea prețurilor a afectat toate tipurile de terenuri. Livezile au înregistrat cea mai mare creștere (13%), în timp ce prețul pășunilor a crescut cu 12%, cel al terenurilor arabile cu 8,7%, al pădurilor cu 6,5%, iar cel al podgoriilor cu 4,3%. Podgoriile au rămas cele mai scumpe terenuri agrare și forestiere, cu un preț mediu de 2,4 milioane de forinți, echivalentul a 6.598,16 de euro pe hectar.

    Zonele cu cele mai scumpe terenuri din Ungaria: 5.500 euro/ha

    Prețul terenului arabil în comitatele Hajdú-Bihar, Békés, Tolna, Győr-Moson-Sopron și Fejér a atins nivelul de 2 milioane de forinți pe hectar, corca 5.500 euro/ha. În schimb, prețul mediu în comitatele Heves, Zala și Nógrád s-a situat între 0,9 și 1,1 milioane de forinți.

    Prețul terenului arabil este influențată de mai mulți factori, cum ar fi condițiile naturale și climatice, cum ar fi calitatea solului, dar și alți factori (suprafața teren, canalizare, reglementări naționale), precum și de cerere și ofertă. Ca urmare, prețurile terenurilor agricole variază foarte mult în Uniunea Europeană, a declarat Péter Tóth, expert în cadrul Oficiului Central de Statistică.

    În timp ce în Estonia prețul mediu al terenului arabil în 2019 a fost de 4.000 de euro/hectar, iar în Olanda a fost de 70.000 euro/hectar. Conform datelor disponibile, cea mai mare creștere a prețurilor terenurilor arabile în perioada 2011-2019 s-a înregistrat în Cehia (de patru ori și jumătate), România, Lituania, Estonia (de peste trei ori), Bulgaria, Ungaria și Polonia (de peste de două ori), a adăugat expertul.

    Conform datelor Recensământului Agricol pe anul 2020, 40% din suprafețele agricole și forestiere au fost închiriate. La fel ca prețurile terenurilor agricole, creșterea chiriilor terenurilor nu s-a oprit în 2020. Chiria anuală a terenurilor arabile a fost în medie cu 7,3% mai mare decât în ​​2019. Astfel, chiria anuală pe hectar de teren arabil a fost de 64.400 de forinți la nivel național, care a variat de la 41.200 de forinți pe hectar (comitatul Nógrád) la 85.000 de forinți pe hectar (comitatele Tolna, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg).


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA