• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Evoluția hibrizilor de rapiță Pioneer® în 2021 – Producții ridicate și start bun în noua campanie!

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de rapiță reprezintă pentru mulți fermierii primii bani din campanie, deci o sursă importantă de venituri pentru întregul an agricol. Însă chiar dacă aceste avantaje par a fi suficiente pentru a-i determina pe agricultori să semene rapiță, condițiile de secetă ce pot apărea în momentele cheie ale dezvoltării culturii, ori înghețurile târzii îi determină să cântărească foarte bine această alegere.

    În acest moment, compania Corteva Agriscience pune la dispoziția fermierilor unul dintre cele mai complete și complexe portofolii de produse pentru această cultură, deoarece inovația este cea care face diferența între o cultură cu producții ridicate și una compromisă. Din acest motiv, agricultorii trebuie să aleagă hibridul corect, dar și produsele corespunzătoare pentru protecția plantelor.

    “Conform statisticilor, rapița a fost una dintre culturile vedetă ale anului 2021, cu producții ridicate în special în vestul și centrul țării, iar suprafețele însămânțate în această toamnă au crescut. În prezent, evoluția culturilor este satisfăcătoare în mai toate zonele țării, chiar dacă în startul campaniei au existat zone unde seceta a încetinit răsărirea plantelor. Așadar, se preconizează o nouă campanie de succes pentru fermierii care au ales hibrizi Pioneer®. Din acest motiv am vrut să aflăm de la câțiva fermieri ce rezultate au obținut în anul agricol 2020-2021 și cum se prezintă culturile din această toamnă. După cum veți observa din declarațiile lor, tehnologia Corteva a fost alegerea ideală pentru producții ridicate, acesta fiind și motivul pentru care au ales hibrizii noștri și în această campanie”, a specificat Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova.

    Producții ridicate din 2021 s-au obținut cu cei doi hibrizi PT275, PT225 precum și PT264, iar fermierii campioni nu au întârziat să apară.

    Fermierul Vali Țuțuianu a avut un vârf de 5.200 de kg/ha cu hibridul PT275

    Una dintre fermele unde s-au obținut recolte bogate cu hibrizii de rapiță Pioneer® a fost Lux Com, din localitatea Ileana, județul Călărași, acolo unde agricultorul Vali Țuțuianu a semănat 450 ha cu cei trei hibrizi menționați mai sus. Cea mai ridicată producția a obținut-o pe o solă de 150 ha, unde a semănat hibridul PT275 și a obținut 5.200 kg/ha.

    “Lucrăm aproximativ 4.300 ha, iar rapiță am avut în campania trecută 1.175 ha. Am obținut producții bune cu hibrizii Pioneer®, iar pe sola unde am recoltat 5.200 kg/ha am avut anterior grâu. Astfel, imediat după recoltarea grâului am intrat cu Tigerul, iar cu o săptămână înainte de semănat am pregătit patul germinativ. Prima fertilizare a avut loc înainte de lucrarea principală, mai apoi la semănat, în perioada 25 august – 15 septembrie, am administrat 200 kg/ha de îngrășământ complex triplu 15. În toamnă am administrat insecticid pe unele sole, imediat după semănat, mai apoi am erbicidat acolo unde a fost nevoie pentru a combate samulastra de grâu. Următoarea trecere a fost cu Galera™ Super, iar pe unele sole a fost necesară intervenția cu încă un insecticid. În primăvară, prima trecere a fost cu un insecticid, însă nu pe toată suprafața, ci acolo unde a fost nevoie. Mai apoi, au fost 3 treceri cu fungicid și insecticid, în funcție de nevoile fiecărei sole. În primăvară am fertilizat în două treceri, o dată la începutul lunii martie și mai apoi la finalul lunii, iar cantitatea de îngrășăminte a variat în funcție de solă. În perioada 10-15 iulie am recoltat, iar producțiile au fost mulțumitoare, motiv pentru care în această toamnă am semănat aproximativ 700 de ha cu hibrizi Pioneer®, din suprafața totală de 1.000 ha alocată culturii de rapiță”, a declarat Vali Țuțuianu.

    În județul Timiș, hibridul PT275 a oferit producții ridicate în ferma domnilor Livius Bibu și Sotica Sorin – 4.500 kg/ha, precum și în ferma lui Cristian Diaconu – 4.130 kg/ha.

    Hibridul PT225 a fost alegerea lui Cristian Diaconu din localitatea Ghiroda, județul Timiș, și a obținut producții între 4.100 și 4.200 kg/ha. Acesta lucrează 500 ha, dintre care 120 ha au fost semănate cu rapiță.

    “Am semănat rapița în prima parte a lunii septembrie după grâu, astfel că terenul a fost arat, apoi pregătit cu discul și combinatorul, câte o trecere fiecare, și am aplicat îngrășăminte 18.46.0 – 150 kg/ha. În vegetație am mai fertilizat în luna martie cu uree – 200 kg/ha și în aprilie cu 200 de kg/ha îngrășăminte pe bază de azot și sulf. Am aplicat două fungicide, primul în toamnă și al doilea în primăvară și cred că în total am mai avut cinci treceri cu insecticide, erbicide și foliare. În această toamnă am ales doi hibrizi de rapiță din portofoliul Corteva, ceea ce înseamnă în jur de 70 ha. La început am avut parte de răsărire neuniformă din cauza lipsei precipitațiilor, dar în prezent cultura se prezintă bine”, a precizat fermierul.

    Producții foarte bune s-au obținut și în județul Galați. De exemplu, fermierul Adrian Iacob din localitatea Stoicani a ales hibridul PT264 și a obținut 4.100 kg/ha. “Noi lucrăm în fermă 310 ha, iar rapiță am semănat campania trecută pe 10 ha, după porumb. Am arat terenul, apoi am efectuat două treceri cu freza și am aplicat la pregătirea patului germinativ 200 kg/ha de azot. Am semănat spre sfârșitul lunii septembrie, apoi în primăvară, în mustul zăpezii cum se spune, am aplicat 100-120 kg/ha de azot. Am mai avut două treceri cu foliar și insecticid și am mai aplicat un erbicid. Nu am mai administrat nimic altceva, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Am obținut o producție bună, se putea și mai mult dacă aș mai fi fertilizat în vegetație. Așadar am fost mulțumit, de aceea am semănat și în această toamnă același hibridul PT264 pe o suprafață de 35 ha”, a specificat Adrian Iacob.

    Un alt fermier din județul Galați care a ales hibrizii de rapiță Pioneer® este Cristian Dobrescu. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Frumușița și a obținut o producție de 4.000 kg/ha cu hibrizii PT225 și PT275.

    Și fermierul Marius George Constantinescu din localitatea Pechea, județul Galați, a ales hibrizii PT225 și PT275 și a obținut 4.000 kg/ha. “Noi lucrăm în familie 400 ha, dintre care 50 au fost semănate cu rapiță, după cultură de grâu. Am arat terenul, după care am efectuat două treceri cu discul și am semănat în data de 1 octombrie. În toamnă nu am aplicat nimic, în primăvară am aplicat 300 kg/ha de azot, în două treceri, prima încă în faza în care exista zăpadă, iar cea de a doua la apariția butonului floral. Am aplicat un singur erbicid, trei insecticide, două fungicide și am mai avut două treceri un îngrășământ foliar”, a punctat agricultorul.

    Deși este o cultură profitabilă și o bună premergătoare pentru cerealele de toamnă, rapița a devenit din ce în ce mai greu de cultivat în România, din cauza condițiilor climatice din toamnă, în special a secetei. Totuși, în acest sezon, datorită condițiilor prielnice la semănat, fermierii au reușit să semene o suprafața estimată de 550.000- 600. 000 ha.

    Corteva Agriscience continuă să își extindă gama de produse pe piața semințelor, venind cu noutăți în portofoliul de hibrizi de rapiță, oferind acces fermierilor la o genetică avansată care impactează îmbunătățirea calității recoltelor, maximizând astfel potențialul productiv al fermelor agricole.

    În 2021 am lansat un nou hibrid cu rezistență la Sclerotinia spp. care aparține brand-ului Sclerotinia Protector. Este primul hibrid din Europa cu rezistență la această boală care este din ce în ce mai prezentă și mai păgubitoare în ultimii ani. Hibridul PT303 oferă siguranță prin cel mai bun pachet de trăsături și un potențial productiv ridicat, confirmat de rezultatele înregistrate.

    În 2022, vom continua cercetările cu scopul de a completa baza noastră de date și de a ne îmbunătăți cunoștințele legate de optimizarea programelor de utilizare a fungicidelor pe hibrizii toleranți din portofoliul Corteva. Acesta este obiectivul nostru în ceea ce privește ameliorarea, iar Sclerotinia Protector este parte a angajamentului nostru pentru o inovație continuă și o agricultură mai sustenabilă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța