• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caz de gripă aviară confirmat în România. ANSVSA: Măsuri de urgență în ferme și gospodării!

    Angelica Lefter -

    Caz de gripă aviară pe teritoriul României! Analiza de laborator a confirmat prezența virusului gripei aviare la o lebădă găsită moartă în județul Călărași, localitatea Postăvari, din comuna Frumușani.

    Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prezența virusului înalt patogen H5N1 la lebăda decedată a fost confirmată, miercuri – 16 noiembrie

    ”În luna octombrie 2021, a început un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de către păsările sălbatice migratoare. Distribuția detecțiilor HPAI în sezonul epidemic curent poate fi accesată la următorul link: https://ec.europa.eu/food/document/download/4638a13c-fe01-41f3-97c7-11db905d7323_en

    DSVSA Călărași a fost notificată telefonic despre prezența în localitatea Postăvari, pe malul Lacului Postăvari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, comuna Frumușani, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgență și a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacție, acesta fiind afluit către LSVSA Călărași”, se arată în informarea ANSVSA.

    Totodată, este specificat că nu a fost constatată prezența altor cadavre de lebede și/sau alte păsări sălbatice sau domestice.

    ”Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti. Astfel, în data de 16.11.2021 a fost confirmat și în România de către IDSA prin Buletinul de  analiză nr.  16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1)  pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, în localitatea Postăvari pe lângă Lacul Postăvari, comuna Frumușani, județul Călărași la o lebădă de vară”, potrivit comunicatului.

    ANSVSA mai arată că în zonă au fost impuse restricțiile preliminare și măsurile de biosecuritate cerute de lege.

    ”Au fost impuse restricțiile preliminare și măsurile de biosecuritate conform prevederilor Art. 7 și urmează să se aplice măsurile la confirmare prevăzute la Secțiunea 2 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește normele pentru prevenirea și controlul anumitor boli listate. În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în județele Constanța și Tulcea și 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 și   7 focare de subtipul H5N8) în județele Timiș și Ilfov, Mureș, Harghita”, se arată în comunicarea ANSVSA.

    Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului gripei aviare în exploatații de păsări din țara noastră.

    Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

    Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, așa că joacă un rol major în evoluția, întreținerea și răspândirea acestor virusuri.

    Carnea de păsăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.
    Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

    Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri:

    Situația epidemiologică din România, în contextul gripei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii, transmite ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an