• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de bovine cer subvenții europene! Ionuț Lupu, HolsteinRo: ”Un euro/ha realocat de la vegetal poate salva zootehnia!”

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale sunt dezamăgiți de viziunea pe care o are Ministerul Agriculturii despre viitorul zootehniei. Finanțarea creșterii animalelor, și așa precară, îi lasă pe fermieri vulnerabili în fața țărilor care susțin puternic zootehnia și sunt concurenți direcți cu țara noastră.

    La cum se prezintă la acest moment propunerile pentru viitorul exerciţiu bugetar din cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC), crescătorii de bovine nu numai că nu pot spera să poată trimită laptele sau alte produse procesate la export dar se tem că nu vor mai face față nici importurilor, având în vedere că la noi costurile de producție și așa crescute nu vor fi subvenționate iar produsele scoase pe piață vor fi ori prea scumpe, ori vor avea un preț care nu acoperă nici costurile. În tot acest timp produsele venite din țările puternic susține vor avea un preț bun iar piața le va prefera.

    Ionuţ Lupu, crescător de bovine și director al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci HolsteinRo a participat joi, 18 noiembrie, la consultările care au avut loc cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, la care spera ca zootehnia să obțină bani mai mulți, cel puțin pentru supraviețuire, dacă nu pentru a deveni competitivă.

    ”PNS 2023 – 2027: Bunăstare vacă de lapte și carne: ZERO euro… cea mai neinspirată alocare! P.S. Romania zero euro versus Ungaria: 166 euro (pentru bunăstare n.r)”, a transmis Ionuț Lupu pe pagina personală de Facebook după întâlnirea de la MADR.

    Crescătorii de vaci doresc să obțină bani și pentru bunăstare

    ”Noi verificăm variantele prin care fermierii noștri să fie în condiții de competitivitate cu cei din alte țări membre, și în felul acesta este clar că nu putem. Spre exemplu fermierii din Ungaria primesc în plus, pe lângă subvențiile pe cap de animal, și 166 euro pentru bunăstare.  Și noi zero. Ce va fi în viitorul PNS nu știu, pentru Ungaria, dar în momentul de față fermierii maghiari primesc 166 de euro”, a explicat Ionuț Lupu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta spune că speranțele fermierilor s-au năruit când au văzut alocarea venită de la Bruxelles, pentru bunăstarea animalelor, sumele fiind și așa mici chiar și pentru sectoarele care primeau deja: pasăre și porc.

    ”Dacă ne uităm pe documentul primit astăzi (joi 18 noiembrie n.r) de la Bruxelles, spre exemplu, pe ecologic la nivel UE știu că Ungaria are cel mai mare apetit de a finanța agricultura ecologică. Deci probabil va fi pe toate liniile cu o finanțare consistentă pentru ei. Noi avem pachetul mediu-climă pe bunăstare, suma totală este de 2,84 de miliarde de euro dintre, care pe bunăstare, se acordă doar 36 la sută deci vreo 740 de milioane, aproximativ. Din această sumă vin circa 70 de milioane de euro pe fiecare specie, anual”, a mai subliniat directorul executiv al HolsteinRo.

    Un euro de la vegetal ar salva zootehnia

    Fermierii sunt de părere că o realocare de la alte măsuri ar putea salva zootehnia. ”Iar domnul Micu, secretar de stat a avut o atitudine total nepotrivită: Ce vreți să iau din altă parte și să vă dăm vouă? Deci 1 euro luat de la vegetal înseamnă probabil un pas pentru a salva zootehnia, indiferent de forma de ajutor. Dar aceasta a fost reacția”, a spus Ionuț Lupu.

    Acesta a completat ulterior pe pagina personală de Facebook că ministerul a justificat că fermierii primesc deja subvenție sub formă de Ajutor Național Tranzitoriu și Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ): ”Crescătorii de vaci primesc SCZ și asta e suficient pentru a face față competiție vest europene spun cei din MADR – AM PNDR”.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”