• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul unui apicultor către colegi: ”Trebuie să creștem prețul la miere. Altfel vom fi eliminați de pe piață!”

    Roxana Dobre -

    Prețul pentru miere trebuie să crească în 2022, după ce utilitățile s-au scumpit cu valori cuprinse între 25% – 300%. Ioan Crăciuneanu, un apicultor din localitatea Slimnic, județul Sibiu îi îndeamnă pe crescătorii de albine că scumpească mierea cu o creștere procentuală de minim 20%.

    ”Trebuie să creșteți prețul la miere. Nu e prima dată când zic, dar acum vin și cu argumente: inflația pe anul trecut a trecut de 8%, curentul, gazul și combustibilii s-au scumpit cu 25% – 300%, consumabilele apicole – precum zahărul pentru perioada asta rece în care albinele noastre au nevoie de mâncare pentru a supraviețui – s-au scumpit și ele (greu de estimat cu cât fiindcă piața încă oscilează) Aceia dintre dvs. care știu că produc miere adevărată TREBUIE să crească prețul de comercializare – altfel vom fi eliminați de pe piață de siropuri și făcături ieftine!”, este îndemnul lui Ioan Crăciuneanu postat pe mai multe grupuri de apicultori de pe Facebook.

    Apicultor: Prețurile mici îi favorizează pe falsificatori

    Apicultorul sibian mai atrage atenția că prețurile mici îi favorizează pe cei care falsifică mierea.

    ”Nu putem concura China la prețuri! (ei fac polenizarea cu mâna că nu mai au albine, dar invadează piața mondială cu milioane de tone de E-uri, siropuri și alte amestecuri dubioase). Prețurile mici îi favorizează pe falsificatori – ei fac profit chiar și la 10 lei/kg. Dacă ne înțelegem să creștem prețurile, produsele lor proaste și ieftine nu se mai pot vinde la costuri mari – că nu sunt tâmpiți cumpărătorii”, mai aduce explicații crescătorul de albine, care mai precizează în comentarii că ”o parte din noi (apicultori n.r) vindem mierea cu 15 lei/kg – evident falsificată”.

    Creșteri la miere de 20 la sută

    Crescătorul de albine le propune colegilor apicultori să crească prețul cu 20 la sută pentru miere și alte produse. ”Așadar, dragi colegi – aplicați o creștere procentuală de minim 20% a prețului produsului vostru dacă știți că își merită banii. Altfel – fie închidem prăvălia – fie ajungem să producem cu toții siropuri chinezești pe care le bagi în stup pe deasupra și le scoți pe dedesubt”, mai subliniază Ioan Crăciuneanu.

    Prețuri ”actualizate” la miere în 2022

    Un alt apicultor, Aurel Ilie, a reacționat la propunerea de creștere a prețurilor și a publicat o listă ”actualizată” pentru 2022, cu fiecare produs din stup. ”Prețuri actualizate: Miere tei 30 lei, Miere floarea soarelui 30 lei, Miere rapiță 30 lei, Miere salcâm 40 lei, Miere poliflora 30 lei, Căpăceala 15 lei 350 g net, Polen crud uscat 50 lei kg, Ceară naturală 40 lei kg, Tinctură propolis 10 ml 7 lei”, a transmis apicultorul lista sa de prețuri.

    În replică, Ioan Crăciuneanu a completat că a remarcat că ”mierea se vindea deja foarte ieftin. ”Nu stau să analizez prețurile fiecăruia și modul în care a ajuns la ele. Important e că sunteți de acord cu îndemnul meu și că urmează să creșteți prețul anul acesta. Nici nu contează cu cât îl creșteți: important e ca achizitorul să observe că toată lumea a crescut prețurile”, a mai spus apicultorul.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului