• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. Radu Antohe: ANZ este o instituție care riscă să își piardă menirea! Un nou abuz instrumentat de Vaida și Oros!

    agrointeligenta.ro -

    Agenția Națională pentru Zootehnie, ANZ, este o instituție care riscă să își piardă menirea! Semnalul de alarmă este tras de cel mai reputat consultant de specialitate din sectorul zootehnic, dr. Radu Antohe.

    Miza mașinațiunii: ”executarea” specialiștilor incomozi și înlocuirea lor cu oameni care răspund la ordine

    Radu Antohe semnalează că ANZ se află în mijlocul unui scandal uriaș! În timp ce la nivel guvernamental se decid noile echipe de lucru, actualul director al ANZ, Vaida Bela, cu mandat interimar, comite un nou abuz și instrumentează un concurs prin care instituția să fie ”golită” de specialiștii pe ameliorare și să rămână numai cu persoanele ”agreate”.

    ”În data de 22 noiembrie 2021 (conform documentelor afișate la sediul ANZ) Agenția Națională pentru Zootehnie organizează examen în conformitate cu prevederile art. 518 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ cu modificările și completările ulterioare, pentru funcționarii publici din cadrul Compartimentului de ameliorare ale căror posturi au fost supuse reorganizării prin reducerea numărului de personal. Examenul este urmarea unui al abuz al Ministrului Oros și protejatului său Bela Vaida asupra unor angajați ai ANZ, făcut prin modificarea organigramei instituției și a Regulamentului de Organizare și Funcționare a acesteia astfel încât persoanele incomode să poată fi eliminate cu aspect de acțiune legală”, explică Radu Antohe care este procedura care este în curs să transforme ANZ într-un fief al lui Oros și Camarila.

    Activitatea conducerii perturbă activitatea ANZ

    ”ANZ este o instituție care riscă să își piardă menirea! Cum poate un leadership defectuos să perturbe activitatea unei instituții din subordinea Ministerului Agriculturii! În domeniul zootehniei, România s-a angajat să continue armonizarea și să respecte o legislație durabilă în ameliorare, în fond esență creșterii și exploatării raselor de animale domestice, o muncă continuă de peste 10 ani este perturbată de o grabă cu care actuală conducerea interimară a ministerului și a agenției, pe ultima sută de metri, afectează unele politici, de exemplu, de reducere a compartimentului de ameliorare, nu își are sensul din punctul meu de vedere! Altele trebuie eficientizate!”, arată Radu Antohe, care coordonează, în cadrul Asociației Forța Fermierilor, Grupul de lucru pentru elaborarea, negocierea și implementarea politicilor în zootehnie.

    ANZ, blocată cu oamenii lui Vaida pe o perioadă de minim 12 luni

    Specialistul atrage atenția că, în domeniul zootehniei, România s-a angajat să continue armonizarea și să respecte o legislație durabilă în ameliorare, în fond esență creșterii și exploatării raselor de animale domestice ”O muncă continuă de peste 10 ani este perturbată de o grabă cu care actuală conducerea interimară a ministerului și a agenției, pe ultima sută de metri, afectează unele politici, de exemplu, de reducere a compartimentului de ameliorare, nu își are sensul din punctul meu de vedere! Altele trebuie eficientizate! Bun, și dacă prin absurd îți asumi o viziune nouă, de ce acum? Viitoarea conducere a Ministerului (Ministerul Agriculturii – n.r.) și a Agenției nu va putea conform legislației în vigoare să modifice în următoarele 12 luni strategia de dezvoltare asumată în grabă și iarăși tot asociațiile de crescători și membrii săi vor avea de suferit! Acest demers de modificare a ROF și ROI se face cu calm, pe o analiză bine fundamentată împreună cu specialiștii!”, explică Antohe gravitatea situației.

    În acest moment, cu noile decizii de la ANZ, România riscă să nu-și mai îndeplinească obiectivele din programele de ameliorare, pe care statul român și le-a luat în acord cu prevederile europene, astfel alimentând și mai mult incertitudinile, îndepărtarea încrederii și a brumei de specialiști pe care o mai avem în acest domeniu vital al zootehniei! ”Nu așa se reorganizează și nu în acest moment! Dialogul și consensul întotdeauna a consolidat un sector! Așteptările crescătorilor de animale sunt și din acest punct de vedere spulberate încă o data prin măsuri arbitrare fără a ține cont de legislație!”, atrage atenția dr. Radu Antohe.

    Cum poate fi perturbată activitatea printr-o grabă și ineficiență managerială?

    Într-o analiză pertinentă realizată pe baza informațiilor publice din cadrul ANZ, dar și a legislației în vigoare, iată procedura prin care oamenii lui Vaida și ai lui Oros sunt puși și securizați pe posturi chiar pe ultima sută de metri a mandatului de la MADR:

    1. Modificarea structurii organizatorice a ANZ – modificare care a impus reducere de posturi în cadrul unui compartiment, este o acțiune care ar trebui să aparțină unei strategii. Organigrama a fost modificată prin semnarea unui Ordin de ministru de către Adrian Oros care la data semnării (29.10.2021) era ministru interimar (demisionar!!!). Astfel, s-a limitat noului ministru posibilitatea de a dezvolta o strategie în instituția menționată, înlăturarea problemelor generate de noua organigramă putând fi făcută peste 12 luni.
    2. În anul 2020, Bela Vaida reorganizase instituția desființând servicii și direcții și numind persoanele agreate în funcții. În anul 2021 – ca urmare a dorinței directorului general Vaida Bela de a elimina oameni și de a angaja personal pe criterii preferențiale, organigrama ANZ se modifică din nou.
    3. Conform noii structuri a ANZ se desființează 7 posturi de șef serviciu în teritoriu și trei posturi șef serviciu la centru. Activitatea de coordonare în teritoriu va fi efectuată de persoane nominalizate de Vaida Bela prin decizie. Astfel directorul general al ANZ își asigură dreptul la a putea numi sau refuza, persoanele care vor corespunde „criteriilor”.
    4. Cu toate că instituția se numește Agenția Națională pentru Zootehnie având ca obiect principal de activitate ameliorarea raselor de animale, executabilul lui Oros, a reorganizat chiar serviciu de ameliorare,
    A redus posturile acestui serviciu foarte important pentru a scăpa de oamenii care n au vrut să execute ordinele ilegale.
    Acești angajați sunt aceeași oameni care făceau parte din comisia tehnică care recunoaște societăți de ameliorare si aproba programe le de ameliorare (desființată de Vaida) printr-o decizie prin care Vaida a preluat aceste atribuții.
    Pe site-ul instituției sunt afișate mai multe concursuri de recrutare și, în aceste condiții, prin noua organigramă Compartimentul Ameliorare se reduce de la 12 la 4 posturi.
    Cei 12 vor fi examinați iar cei respinși (oameni profesioniști cu vastă experiență) vor fi redistribuiți pe posturile vacante ale ANZ.
    5. Deși compartimentul ameliorare se restructurează, sunt afișate posturi disponibile la compartimentul reproducție.
    6. Aspectul ilegal este următorul: conform codului administrativ dacă acel compartiment care se restructurează este „ameliorare” atunci examenul se dă pe posturile de la ameliorare, iar posturile vacante sunt puse la dispoziția candidaților respinși.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei