• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lege în vigoare: Bani pentru utilaje și echipamente, cu garanție de la stat!

  Roxana Dobre -

  Lege în vigoare pentru cumpărarea cu bani de la stat a utilajelor și echipamentelor. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 118/2020 privind aprobarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii „IMM LEASING de echipamente și utilaje” a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 19 noiembrie, după ce anterior a fost promulgată prin decret prezidențial.

  Schema de finanțare a programului acordă garanţii de stat pentru finanţările de tip leasing financiar destinate achiziţionării de echipamente și utilaje.

  Bugetul alocat subventionării comisionului de risc, comisionului de administrare și a dobânzii este de 119,505 milioane lei, respectiv:

  1. a) credite de angajament aferente perioadei 2020-2022 în suma de 119,505 milioane lei;
  2. b) credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis aferente perioadei 2020-2022 în suma de 119,505 milioane lei.

  Programul susține accesul Întreprinderi mici și mijlocii (IMM) la finanțări destinate achiziționării de bunuri mobile noi sau second-hand și asigura fluxurile financiare necesare prin operațiuni specifice de sell-and-lease-back.

  Conform informațiilor disponibile pe Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), durata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării unei perioade de grație cuprinsă între 3 și 12 luni, iar avansul achitat de beneficiar poate fi de la 0% până la maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat ( exclusiv TVA).

  Costul finanțării garantate acordate în cadrul Programului constă în:

  Procentul maximum de garantare este 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;

  Procentul maximum de garantare este de maximum 60% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri și persoane, utilizate în scop comercial în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.  Perioada de acordare a granturilor care acoperă costurile de finanțare este de 8 luni de la dată acordării finanțării, iar perioada de acordare a granturilor care acoperă costurile de garantare este de maximum 12 luni de la dată acordării garanției.

  Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 5.000.000 lei, iar perioada și modalitatea de rambursare a finanțărilor, vor fi stabilite de operatorii de leasing financiar, conform normelor interne ale acestora.

  Sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii precum și întreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu excepția următoarelor: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activitaţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool cu excepția vinului și berii, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat prelungirea Agro IMM Invest. Sprijinul – majorat la 290.000 euro/fermă! Program de un miliard de lei pentru finanțarea fermierilor. Anunțul făcut de ministrul Oros! Guvernul Florin Cîțu alocă bani pentru ferma de familie. Sumele anunțate oficial!

  Ultimele știri

  Document oficial APIA: Subvențiile pe suprafață și cap de animal care se plătesc în acest an Daniel Buda a fost reales vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European Oferte de la BASF. Pachete de fungicide pentru o protecție completă a culturilor