• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar: Prin PAC, României îi revin, în perioada 2021-2027, 22 de miliarde de euro!

    Angelica Lefter -

    Politica Agricolă Comună (PAC)  nu este doar o politică de mediu, ci una care influențează întreaga viață atât a fermierilor cât și a consumatorilor, este de părere europarlamentarul român Dan Motreanu. Oficialul a susținut noua Politică Agricolă Comună prin discursul său ținut aproape de finalul unei dezbateri în Parlamentul European, la care au luat parte atât susținătorii PAC cât și criticii acestei noi politici agricole.

    Astăzi, marți – 23 noiembrie, eurodeputaţii care au intermediat un acord cu guvernele statelor membre privind reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) au făcut un apel către Parlamentul European să îşi dea acordul final pentru reforma PAC. Opiniile au fost exprimate pe marginea reformei Politicii Agricole Comune a UE, care prevede o arhitectură mai ecologică, mai echitabilă, mai flexibilă și mai transparentă pentru fermieri și consumatori. La finalul dezbaterilor, votul pentru pachetul de reforme din cadrul noii PAC a fost pozitiv.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO redă discursul europarlamentarului român în Parlamentul European.

    ”Îmi exprim astăzi susținerea pentru noua Politică Agricolă Comună, chiar dacă ea nu este perfectă, dar îmi exprim acest lucru pentru că ea urmărește să îmbunătățească viața fiecăruia dintre noi. PAC nu este doar o politică de mediu, ci este mult mai mult decât atât, aceasta ține de întreaga noastră viață. Pe cei care se îndoiesc, îi îndemn ca să facă doar un simplu exercițiu de imaginație despre ceea ce s-ar fi întâmplat în ultimii doi ani fără munca zilnică și eforturile fermierilor europeni de a pune pe masa noastră alimentele necesare. Politica Agricolă Comună urmărește nu doar să contribuie la conservarea naturii și a resurselor naturale, ci să garanteze venituri și un trai echitabil pentru fermieri și să asigure cetățenilor europeni alimente sigure pentru sănătate și la prețuri accesibile. Totodată, prin distribuirea fondurilor în favoarea fermelor mici și mijlocii protejăm modul de viață al familiei tradiționale din satul european, fără a afecta activitatea fermelor mari performante, iar prin încurajarea tinerilor de a deveni fermieri putem asigura continuitatea vieții în acest spațiu”, a menționat oficialul european.

    Europarlamentarul Dan Motreanu a punctat și că pentru prima dată au fost trasate liniile condiționalității sociale, prin care se asigură dreptul la o viață demnă lucrătorilor din agricultură.

    ”Nu în ultimul rând, prin noua Politică Agricolă Comună, asigurăm dreptul la o viață demnă, prin introducerea pentru prima dată a condiționalității sociale, care oferă lucrătorilor agricoli, inclusiv celor sezonieri, garanții privind respectarea condițiilor de cazare, de muncă, a salariului minim și accesul la asistență medicală în conformitate cu standardele legislației europene”, a menționat europarlamentarul român, Dan Motreanu în discursul său în P.E.

    Totodată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dan Motreanu menționaeză că finanțarea totală este de ” 386 miliarde euro pentru următorii 7 ani, din care României îi sunt alocate 22 miliarde euro”.

    Europarlamentarul mai spune în mesajul său de pe pagina de socializare că și-a îndemnat colegii eurodeputați la un exercițiu de imaginație pentru a demonstra importanța fermierilor în aceste vremuri de grele încercări.

    ”În intervenția mea de astăzi mi-am îndemnat colegii eurodeputați să facă un simplu exercițiu de imaginație: ce s-ar fi întâmplat fără munca zilnică și eforturile fermierilor și ale lucrătorilor agricoli sezonieri de a pune pe mesele noastre alimentele necesare pe timpul pandemiei?
    Am salutat faptul că, prin noua PAC, reușim să asigurăm dreptul la o viață demnă pentru lucrătorii agricoli, prin introducerea – pentru prima dată, a ”condiționalității sociale” care oferă tuturor lucrătorilor, inclusiv celor sezonieri, garanții privind respectarea condițiilor de cazare, de muncă, a salariului minim și accesul la asistență medicală în conformitate cu standardele legislației europene”, arată Dan Motreanu.

    Oficialul european punctează că noua Politică Agricolă Comună trebuie să continue și să garanteze veniturile adecvate unui trai echitabil pentru fermieri și cetățenii europeni.

    ”Cu toate că 25% din pilonul I și 35% din pilonul II sunt alocate pentru măsurile de mediu și climă, am evidențiat faptul că PAC trebuie să continue să garanteze venituri adecvate și un trai echitabil pentru fermieri și să asigure cetățenilor europeni alimente sigure pentru sănătatea lor, la prețuri accesibile. Am subliniat faptul că este important să investim și să direcționam sectorul agricol european într-o eră mai verde și modernă. Este însă la fel de important să revenim la tehnicile tradiționale, pe care fermierii le folosesc de mii de ani, precum rotația culturilor, care sporește considerabil menținerea carbonului în soluri și care s-a dovedit mult mai prietenoasă cu mediul decât tehnicile folosite în prezent. Prin redistribuirea a 10% din plățile directe în favoarea fermelor mici și mijlocii, noua PAC protejează modul de viață al familiei tradiționale din satul european. Direcționăm minim 3% din alocări către încurajarea tinerilor de a deveni fermieri pentru a asigura continuitatea vieții rurale și reînnoirea generațiilor în mediul rural”, a menționat Motreanu.

    Eurodeputatul scrie că României îi revin, în perioada 2021 – 2027, 22 de miliarde de euro și arată modul în care sumele vor fi distribuite.

    ”Pentru perioada 2021-2027, România dispune de o alocare totală de aproximativ 22 de miliarde de euro (prețuri curente) pentru agricultură și dezvoltare rurală, distribuite astfel:

    O veste bună pentru fermierii români este convergența plăților. Aceasta înseamnă echivalarea în timp a subvenției la hectar cu cea din alte state membre, ceea ce va însemna o creștere de la 170/195 euro/ha în 2019/2020 până la 215 euro/ha în 2027”, conchide oficialul român, Dan Motreanu.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA