• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce trec la rasa Jersey tot mai mulți crescători de vaci din SUA și Canada!

    Mircea Olteanu -

    De ce a crescut numărul de vaci Jersey în SUA și Canada în ultimii ani? Este destul de simplu, potrivit celor care cunosc rasa.

    Jersey, o rasă rar întâlnită în fermele din România, este apreciată în SUA și Canada ca răspunzând nevoilor actuale din industria lactatelor. Aceasta este și opinia împărtășită de de fostul manager al Asociației Jersey Canada, Russell Gammon. Acesta spune că Vacile Jersey sunt mai rentabile decât alte rase, consumând mai puțină hrană pentru a produce aceeași cantitate de lapte. Fiind mai mici, vacile din această rasă produc și mai puțin gunoi de grajd. Laptele este, de asemenea, de o calitate substanțial mai bună. Vacile Jersey au o rată de fertilitate bună, nașteri ușoare și funcționează bine cu mașinile de muls robotizate. Aceste caracteristici remarcabile sunt bine cunoscute de zeci de ani, relatează portalul de știri dairyglobal.net.

    Cu toate acestea, Gammon afirmă că „de mult timp, vacile Jersey au fost privite în America de Nord ca fiind insuficient de productive, ca niște vaci destul de mici, dar nu ca vaci producătoare de lapte la modul serios”.

    Într-adevăr, numărul de vaci Jersey, atât în ​​Canada, cât și în SUA, a fost constant timp de mulți ani. În primul rând, să ne uităm la cifrele din Canada, care necesită o anumită examinare a contextului istoric.

    „Numărul vacilor Jersey a atins apogeul în jurul anului 1960. La vremea respectivă exista un program național de segregare și comercializare separată a laptelui de la vacile Jersey și era foarte popular. Cu toate acestea, odată cu punerea în comun a laptelui, acel program s-a încheiat și a început un declin puternic al numărului de vaci Jersey”, a explicat Gammon.

    Unii fermieri și-au păstrat vacile Jersey, în timp ce alții le-au schimbat cu bovine alte rase. Apoi, în anii 1980, în Canada, a început să se pună accent în industria lactatelor pe creșterea productivității, ceea ce i-a făcut pe unii să reanalizeze „micuța și drăguța vacă” Jersey.

    Creșterea interesului pentru vacile Jersey

    La începutul anilor 1990, în Canada, au fost introduse „prețurile pentru componente multiple”, un sistem prin care fermierii erau plătiți separat pentru conținutul de grăsimi, proteine ​​etc. din lapte. Acest lucru a dus și la o creștere a interesului pentru vacile Jersey. În același timp, se dezvoltase și o piață puternică de export de vaci Jersey și material seminal, mai ales către SUA, dar și către alte țări de pe continentul american, precum Columbia, Brazilia și Mexic.

    Cu toate acestea, în 2003, când a izbucnit o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină (sau boala vacii nebune), exporturile scăzut dramatic și nu și-au revenit niciodată, însă, în cele din urmă, Asociația Jersey Canada a transformat această criză în avantajul său. „Au fost niște fonduri pentru refacerea industriei, din partea guvernului, în jurul anului 2005, iar Jersey Canada a investit o parte din acestea în extinderea vânzărilor de vaci și în educație”, a mai precizat Gammon.

    Un alt factor favorabil vacilor din rasa Jersey a apărut în jurul anului 2008, când consiliile provinciale au început să permită procesarea laptelui în ferme. Acest lucru a permis, din nou, segregarea și comercializarea laptelui Jersey, dacă un producător dorea să facă acest lucru, ceea ce a deschis oportunități pentru comercializarea laptelui Jersey cremos și bogat în grăsimi.

    În total, aproximativ 15 ferme canadiene cu vaci Jersey produc și comercializează propriile produse, marea majoritate fiind situate în provincia Quebec. Ferma Sargent Family Dairy din Ontario, de exemplu, s-a deschis în vara anului 2021 și nu poate ține pasul cu cererea de lapte Jersey, în forma sa naturală sau cu aromă de ciocolată. În plus, conținutul mai mare de grăsimi din laptele produs de vacile Jersey permite realizarea de unt și alte produse lactate cu preț bun.

    Vacile Jersey se adaptează ușor la noile tehnologii de muls

    Între timp, alți factori au început să contribuie la creșterea numărului de vaci Jersey în Canada. „Mașinile de muls robotizate au început să fie tot mai populare și vacile Jersey se adaptează bine; se mulg ușor și învață repede”, explică Gammon. „A existat, de asemenea, o oarecare scădere a raportului între plățile pentru laptele fără grăsimi și cel cu grăsimi, ceea ce a făcut și vacile Jersey mai atractive”, a adăugat el.

    Vacile din această rasă pot produce aproximativ 25 kg de lapte pe zi, cu 5% grăsime. Laptele Jersey are, de asemenea, cu aproximativ 15% mai mult calciu și un conținut sporit de proteine ​​și vitamina B12.

    La începutul anilor 1960, în Canada erau 17.000 de vaci Jersey înregistrate anual, iar după o perioadă de declin, a început să crească din nou, ajunând în prezent până la aproximativ 12.000. „Probabil că aproximativ 90% dintre vacile Jersey sunt înregistrate”, a explicat Gammon.

    Există aproximativ 10.000 de ferme producătoare de lapte în Canada.

    „Ontario obișnuia să domine, dar cea mai mare parte terenului recâștigat a fost în Quebec”, explică Gammon, adăugând că în această provincie „a fost o creștere fenomenală” a numărului de vaci Jersey.

    Vacile Jersey produc cu 50% mai puțin de grajd decât alte rase

    Un motiv care explică această evoluție are legătură cu reglementările stricte de mediu din Quebec cu privire la nivelurile de fosfor din sol – cele mai stricte din America de Nord – ce limitează foarte mult cantitatea de gunoi de grajd care poate fi folosită pe câmpuri. Conținutul de fosfor în gunoiul de grajd produs de bovinele Jersey este cu 50% mai mic în comparație cu alte rase de vaci de lapte. Oamenii de știință canadieni au descoperit recent că cele mai mari concentrații de fosfor în solul canadian se găsesc în zonele cu o densitate mare a animalelor.

    Șeful asociației Jersey Quebec, Jarold Dumouchel, a declarat că efectivul total de vaci Jersey în provincia Quebec este de 8.000, fiind vorba atât de animale înregistrate, cât și neînregistrate. „Din ceea ce auzim, fermierii trec la vaci Jersey din mai multe motive: fosfor, mai ieftin să treacă la Jersey decât să construiască un adăpost mai mare pentru vaci Holstein, economii cu furajele etc.”, afirmă Dumouchel.

    „Este clădită pentru industria de astăzi”, susține Gammon, „și nu cred că există vreo îndoială că va exista o creștere mai mare. Vor fi mai mulți roboți, iar necesitatea de a elimina surplusul de proteine ​​din lapte din Canada va face vacile Jersey mult mai atractive. Totul se rezumă la economie”.

    Perspectiva SUA în privința vacilor Jersey

    În Statele Unite, numărul vacilor Jersey a crescut de la 63.000 în 1980 la aproximativ 362.000 în 2021. Majoritatea vacilor din această rasă se găsesc în statul California, iar apoi urmează Wisconsin și Oregon.

    Kim Billman, director de comunicații la American Jersey Cattle Association, afirmă că, la fel ca în Canada, vacile „Jersey au înregistrat o creștere considerabilă datorită modului în care prețului laptelui este calculat în majoritatea țării”. Potrivit acestuia, mulți crescători de vaci din rasa Holstein au trecut la Jersey, deoarece este o rasă mai avantajoasă din punct de vedere economic. „Continuăm să vedem din ce în ce mai multe turme mixte, deoarece mulți crescători au continuat să adauge vaci Jersey turmelor de Holstein, Swiss și Ayrshire pentru a adăuga componente puternice în rezervoare și pentru a-și spori veniturile din lapte”, a adăugat Billman.

    Și tot la fel ca în Canada, un număr tot mai mare de fermieri americani cu vaci Jersey aleg să își prelucreze singuri laptele, comercializând lapte și produse lactate artizanale. „Ambele opțiuni sunt în esență segmente de nișă și atrag consumatorii care se concentrează pe cumpărarea de produse locale”, afirmă Billman, care a mai explicat că oamenii sunt atrași de conținutul sporit de grăsimi, proteine ​​și calciu din laptele și brânza Jersey.

    Mai mult, trăsăturile benefice ale vacilor Jersey ar putea fi îmbunătăți  cu ajutorul progresului genetic. Kim Billman a explicat că există un efort major în SUA de a analiza vacile de lapte din punct de vedere genetic, iar până acum au fost analizate sute de mii de vaci Jersey.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!