Turnuri inteligente pentru producția de furaje proaspete pentru bovine
Mircea Olteanu -Ce se întâmplă dacă zona în care este situată ferma este prea secetoasă pentru a produce hrană proaspătă pentru vacile de lapte? Un sistem robotizat de agricultură de interior poate fi o soluție, nu numai pentru a economisi resurse și forță de muncă, ci și pentru a îmbunătăți performanțele animalelor.
Cnossen Dairy din Hereford, Texas, a semnat un acord cu Grōv Technologies pentru construirea unui centru cu mediu controlat pentru creșterea de furaje proaspete pe toată durata anului, informează portalul de știri dairyglobal.net.
Ferma Cnossen Dairy, care a fost fondată în urmă cu 45 de ani și este deținută și administrată de Jim Cnossen, include în prezent 11.000 de vaci și un teren cultivat de peste 7.500 de acri, circa 3.000 de hectare. Ferma se confruntă în prezent cu una dintre cele mai secetoase perioade înregistrate vreodată.
Pentru a face față lipsei de apă, iar în același timp pentru a asigura rații adecvate de apă pentru vacile de lapte, proprietarii au căutat noi tehnologii pe care să le încorporeze în ferma lor. Căutarea a dus la un acord cu Grōv Technologies pentru construirea celui mai mare centru din lume cu mediu controlat pentru creșterea de furaje proaspete pe toată durata anului.
Reducerea impactului secetei
Hrana pentru bovine va fi produsă în interior, în „turnuri” (tehnologia Grōv Tower Farm) controlate de protocoale de învățare automată pentru a produce, în mod constant, lăstari de grâu, un sortiment furajer nutritiv. Centrul va produce peste 131.000 de kg de furaje pe zi folosind mai puțin de 5% din apa utilizată în agricultura convențională. Acest consum redus de apă va fi esențial pentru a atenua impactul secetei care afectează Cnossen Dairy și multe ferme din Texasului și din vestul Statelor Unite.
Proiectul se desfășoară în colaborare și cu Dairy Specialists, un furnizor regional de produse lactate, care va oferi servicii și suport pentru automatizare, senzori și capacitățile de învățare automată ale noilor turnuri. Obiectivele cheie ale centrului includ reducerea forței de muncă și a emisiilor de carbon.
„Putând să ofere vacilor furaje foarte hrănitoare și consistente pe tot parcursul anului, sistemul automatizat de producție furaje va reduce impactul secetei și al schimbărilor climatice și va ajuta Cnossen să livreze consumatorilor un produs mai sustenabil”, a declarat Steve Lindsley, directoul general al companiei Grōv.
Senzori și viziune computerizată
Aceasta va fi al doilea proiect de acest fel realizat de Grōv Technologies. Compania produce deja aproximativ 13.600 de kg de furaje nutritive de înaltă densitate pe zi la Bateman Mosida Farms în Elberta, Utah, în cadrul unui proiect pilot. Aceasta este cea mai mare fermă producătoare de lapte din statul american Utah, având aproximativ 7.500 de vaci.
Hrana nutritivă de înaltă densitate este produsă în condiții controlate folosind un sistem de operare care rulează și monitorizează automat turnurile și informațiile venite de la generatoare. Senzorii și sistemele de viziune computerizată măsoară temperatura și umiditatea aerului, greutatea, nivelul luminii și creșterea plantelor. Aceste date sunt integrate în sistemul de operare al fiecărui turn și vor permite companiei Grōv să gestioneze și să îmbunătățească operațiunile la instalațiile de pe tot globul.
Acest mod optimizat de producere a hranei nu doar că economisește cantitatea de apă, reduce timpul, forță de muncă și spațiu necesare (un turn înlocuiește 34-50 de acri, sau 13,7-20,2 hectare de teren agricol), dar se pare că hrana nutritivă de înaltă densitate este benefică și pentru sănătatea animalelor.
Steve Lindsley a declarat, la cel mai recent eveniment Animal Agtech Innovation Summit, că furajele produse de compania sa au un conținut sporit de proteine, zahăr, amidon și o digestibilitate mai mare decât fânul de lucernă și poate înlocui 20-60% dintr-o rație totală combinată (TMR).
„Profilul nutrițional bun al furajelor noastre poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a performanței animalelor și am testat acest lucru în practică”, afirmă directorul general al Grōv.
Teste cu hrană proaspătă pentru vaci
Compania Grōv, în cooperare cu Departamentul de Științe Veterinare, Animale și Lactate de la Universitatea de Stat din Utah, a testat impactul hranei nutritive de înaltă densitate asupra calității cărnii la fermele Bateman Mosida.
În cadrul studiului, 80 de vaci Holstein au fost împărțite aleatoriu în două grupuri și au fost hrănite, după plac, fie cu porții de hrană pe bază de cereale (84% concentrat), fie cu rații nutritive cu densitate mare care conțineau până la 42% lăstari de grâu. Studiul a arătat că animalele hrănite cu furaje cu densitate mare au înregistrat o creștere medie în greutate de 1,315 kg pe zi, față de o creștere de 1,27 kg pe zi în cazul hrănirii cu rații pe bază de cereale.
Totodată, calitatea cărnii din grupul de vaci hrănite cu nutrimente de înaltă densitate a fost catalogată ca fiind superioară. Probele de carne din grupul hrănit cu furaje cu densitate mare au avut un procent mai mic de acizi grași trans-saturați și polinesaturați prezenți și un raport mai mic de acizi grași omega 6:omega 3 în comparație cu carnea de la vacile hrănite cu cereale.
Optimizare și control
Potrivit lui Lindsley, tehnologia dezvoltată pentru producția automatizată de furaje este un sistem modular ce poate fi instalat în ferme din întreaga lume. „Ne permite să controlăm fiecare aspect al mediului plantelor, oferindu-ne capacitatea de a ajusta mai multe variabile și de a colecta mai multe date despre creșterea plantelor. Producem super-hrană pentru super-vaci și putem obține furaje rapid – în 5,5 până la 7 zile”, a explicat directorul general al Grōv.
Îmbunătățește și asigură aprovizionarea cu furaje
În cadrul evenimentului Animal Agtech Innovation Summit, Linsdley a remarcat că succesul creșterii hranei pentru animale în interior este o modalitate de reducere a utilizării resurselor naturale.
„Suprafața de teren agricol nu este nesfârșită; trebuie să reducem utilizarea pesticidelor și să folosim apa și antibioticele în mod responsabil. În același timp, am învățat multe în timpul pandemiei de coronavirus în ceea ce privește reziliența și vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare agroalimentară. Având un sistem controlat, la fermă, pentru producția de hrană pentru animale, putem îmbunătăți și asigura aprovizionarea cu furaje, putem optimiza predictibilitatea”, a explicat Linsdley.
„Costul turnurilor este în concordanță cu costul furajelor cultivate pe câmp în multe părți ale lumii”, a precizat reprezentantul companiei Grōv
Construcția Centrului Cnossen-Grōv va începe în luna noiembrie și este programată să fie finalizată în trimestrul al doilea al anului viitor.