• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stupul care tratează albinele împotriva Varroa, prezentat de o echipă de liceeni din Serbia

    Mircea Olteanu -

    Un stup ”vindecător”, care nu doar găzduiește albinele, dar le și protejează contra bolilor și le administrează tratamentul la momentul potrivit. Este invenția unui grup de tineri din Serbia, care a câștigat recent o competiție organizată de Universitatea din Belgrad.

    Liceenii de la Școala de Electrotehnică „Nikola Tesla” din Belgrad au realizat un stup ecologic care protejează sănătatea albinelor. Produsul, conceput de echipa  EcoHive, formată din Nikola Teomirović, Ivan Nikolić și Miodrag Milanović, sub îndrumarea profesorului Milan Stanojčić, a fost recent declarat drept cea mai bună invenție tehnologică la categoria liceu în cadrul unui concurs organizat de Universitatea din Belgrad, relatează site-ul publicației sârbe Večernje novosti.

    Ținta invenției: combaterea Varroa

    Acarienii din genul Varroa, un parazit care care atacă albinele melifere, reprezintă un pericol major pentru albine, a declarat Nikola Teomirović, șeful echipei, care a precizat că este pasionat de apicultură. Ca urmare a neglijenței omului, parazitul s-a răspândit din Asia (unde albinele au căpătat rezistență) în întreaga lume. Până acum, doar „medicamentele” non-ecologice erau utilizate pentru a combate acest tip de parazit. Însă, contraindicațiile acestor produse sunt semnificative și un mare dezavantaj este perioada de după tratament în care miere nu poate fi comercializată. O metodă terapeutică ecologică este reprezentată de acidul formic, însă este această substanță este greu de dozat, necesită o temperatură mai mică de 24 de grade Celsius și vizite frecvente la stup.

    Tratamentul administrat de stup are la bază acidul formic

    Acidul formic este deja utilizat în lupta împotriva paraziților Varroa, dar era necesar un dispozitiv care să folosească substanța în mod adecvat. ”Am perfecționat acest tratament și le-am permis apicultorilor să facă restul muncii singuri, cu o singură vizită, pentru instalarea stupului nostru”, a afirmat Nikola. Produsul se pune pe stup, iar tratamentul împotriva Varroa durează 21 de zile. ”Eficiența este de 95%”, a precizat elevul.

    Colegul său, Ivan, dezvăluie că echipa plănuiește să-și perfecționeze invenția în perioada următoare. Deoarece dispozitivul este plasat pe fiecare stup, acest lucru ar fi imposibil pentru apicultorii cu multe stupi. Din acest motiv, echipa va construi un dispozitiv care să acopere cinci sau mai mulți stupi, a precizat elevul. Echipa a discutat deja cu Asociația Apicultorilor din Serbia, care este interesată să coopereze.

    Tinerii inventivi, susținuți de profesorul lor

    Profesorul Stanojčić, mentorul echipei, a declarat că elevii au venit la el cu această idee pentru un produs care nu există pe piață și care va rezolva o mare problemă cu care se confruntă apicultorii. Profesorul a adăugat că, în fiecare an, aude peste 50 de idei de la studenți, inclusiv unele care sunt imposibile.

    ”Când mi-au prezentat ideea, m-am bucurat că se gândeau la mediu și la noile surse de energie. În lumea de astăzi, acestea sunt două elemente importante pentru succesul oricărui lucru. S-au gândit singuri la toate și au reușit, lucru demonstrat și de premiul pe care l-au primit. După victorie, m-am întâlnit din nou cu ei și le-am spus că este doar un pas. Le-am spus că, dacă chiar vor să continue, mai au mult de lucru”, a declarat profesorul Stanojčić.

    Tinerii inventatori susțin că produsul lor este unic. În Croația, există unul similar, care încălzește stupul la 45 de grade Celsius cu scopul uciderii paraziților. Cu toate acestea, căldura interferează cu viața în stup. În SUA, fiecare cadru este scos din stup pentru a fi eliminați paraziții, însă aceste proces este unul complicat, astfel că elevii sârbi au vrut să creeze un singur dispozitiv care să facă totul, și au reușit să facă acest lucru.

    Următorul pas este o competiție regională în Slovenia.

    Serbia se clasează pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul de stupi raportat la numărul de locuitori: un stup la șase locuitori. Aproximativ 20.000 de oameni lucrează în apicultură în Serbia, iar numărul total de stupi depășește 1,2 milioane.

    Oamenii de știință cred că albinele au apărut în urmă cu aproximativ 110 milioane de ani, iar astăzi sunt cunoscute circa 20.000 de specii de albine.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!