• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu: ”Agricultura românească este o amenințare pentru alte state!”

    Angelica Lefter -

    Reducerea numărului de bovine din cauza poluării nu este luată în calcul de țara noastră și așa în pierdere la capitolul de creștere a animalelor. Adrian Chesnoiu, ministrul propus al agriculturii, care a primit aviz pozitiv miercuri, din partea comisiilor de specialitate din Parlament, a menționat, în cadrul audierii sale, că zootehnia este un sector important pentru România, iar Europa ar trebui să ne lase să-l dezvoltăm, mai ales că poluarea cu gaze cu efect de seră nu provine din țara noastră.

    ”Reducerea numărului de bovine, subvențiile pentru combustibil fosil sunt, de asemenea, teme europene care ne îngrijorează pe toți. Stați liniștiți, din păcate avem atât de multă nevoie de zootehnie în România, că toate celelalte state ar trebui să ne lase să putem să ne creștem acest sector pentru că nu vine poluarea Europei din zootehnia românească, vine din partea altor state, care de foarte multe ori ne dădeau lecții pe la televizor și ne spuneau că noi exploatăm în nu știu ce fel terenul sau animalele, trebuie să avem grijă de bunăstare. Avem grijă de bunăstarea animalelor, avem grijă de fermierii români, și toate aceste inițiative la nivel european se vor lovi de noi ca de un zid”, a punctat Chesnoiu.

    ”Agricultura României este la un moment de răscruce. Contextul internațional este unul complicat. La nivel european, toate statele au impuse o serie de condiționalități (…) Trebuie să fim foarte atenți, pentru că fermierul român este performant și unele condiționalități, pe care România deja le respectă, dar agricultura românească este o amenințare pentru alte state, cu o agricultură mai avansată ca timp”, a mai declarat Chesnoiu.

    El a pomenit și de Green Deal despre care a afirmat că are anumite elemente ”pe care dacă nu vom ști să le exploatăm, atunci vom fi vulnerabili”. El a cerut ca interesele statului român să primeze și a cerut ca România să depășească faza de producție și export a materiei prime, și să devină în stare să exporte marfă cu valoare adăugată.

    Adrian Chesnoiu spune că va lua poziție în Consiliile de miniștri pentru ca interzicerea transportului de animale vii să nu afecteze fermierii români și sectorul de creștere a ovinelor, care aduce un plus la balanța comercială tocmai prin exportul de animale vii.

    ”Sunt unul dintre cei care, în consiliile de miniștri voi lua poziție publică pe această situație pentru că transportul animalelor vii (n.r interzicerea transportului de animale vii) va afecta în mod direct crescătorii de ovine din România, un sector în care avem un plus pe balanța comercială. Știți că exporturile de ovine din România sunt aproape 1 miliard de euro anual și potențialul de creștere este uriaș”, a menționat în timpul audierii, Adrian Chesnoiu.

    Viitorul ministru al Agriculturii a ținut să precizeze și că sectoarele de creștere a bovinelor, suinelor și păsărilor au un potențial demn de luat în considerare.

    ”De asemenea, pentru sectorul de bovine, de suine și de creștere a păsărilor avem un potențial uriaș pe care doar noi trebuie să știm cum să-l exploatăm și cum să profităm de el. Așa că, împreună cu aceste poziții pe care le avem putem face lucruri bune în agricultura României”, a mai spus ministrul proaspăt avizat al Agriculturii, Adrian Chesnoiu în timpul audierii în comisiile de specialitate de astăzi – 24 noiembrie 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”