• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Masa de Paști la români: cine sunt producătorii care vând cel mai bine în această perioadă

    agrointeligenta.ro -

    Sărbătorile pascale aduc vânzări mai mari pe toate ramurile agroalimentare, însă unii fermieri câștigă mai mult decât alții. Tradiția creștină spune că de pe masa românilor nu pot să lipsească ouăle înroșite, carnea de miel și cozonacii. Toate alunecă parcă mai bine cu un pahar de vin roșu sau alb, după gusturi și preferințe.

    Vânzările la ouă sunt așteptate să crească cu peste 50% în această săptămână, semn bun pentru fermele de păsări, care s-au pregătit cu producții record și în această primăvară. Potrvit lui Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), pe piață se vor comercializa până la la 150 -160 de milioane de bucăți. Prețul este mai mic cu 15% la poarta fermei, producătorii agricoli primind doar 0,25 lei pe bucată.

    Carnea de miel, între 20 și 25 de lei/kg

    Printre cei câștigați vor fi și anul acesta, crescătorii de ovine, însă sunt așteptate vânzări mai slabe decât în 2013. „Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2 — 2,5 milioane de miei, mai puțin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificați în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Prețul la intern nu diferă față de anul trecut și este între 10 și 12 lei kilogramul în viu și între 20 și 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă”, a declarat pentru Agerpres președintele Federației Crescătorilor de Ovine din România — Romovis, Ioan Câmpeanu.

    Ciobanii spun că prețurile sunt la un nivel asemănător cu cele de anul trecut, respectiv între 10-12 lei kg în viu și între 20 și 25 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

    Cozonaci pufoși, cu prețuri ca anul trecut

    De încasări bune nu vor duce lipsă nici producătorii de pâine, dar mai ales cei de cozonaci care, prin vocea lui Aurel Popescu, președintele ROMPAN, au anunțat că au scos pe piață 7 milioane de delicii tradiționale. ”Avem aceeași ofertă ca în perioada Crăciunului, în jur de 7 milioane de cozonaci, singura deosebire este că o să facem în perioada sărbătorilor pascale și multă pască, probabil câteva sute de mii de bucăți. În fiecare an, cantitățile pe care le scoatem acum pe piață sunt de circa zece ori mai mari decât într-o lună obișnuită din an. Prețurile au rămas nemodificate față de anul trecut, fiind situate între cinci și 40 de lei pe bucată, dar vom scoate și cozonaci de trei kilograme, la 130 de lei bucata”, a declarat pentru Agerpres președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.

    Vinuri de competiție

    Cum de pe masa de Paști nu poate lipsi vinul, producătorii locali spun că se așteaptă să iasă în profit, deși concurența brandurilor de import este mare. Înainte de sărbători, în acest sfârșit de săptămână, la Timișoara se desfășoară Salonul Internaţional de Vinuri Vinvest Timişoara, eveniment de mare anvergură ce va include și un concurs de vinuri și băuturi alcoolice. „Sunt foarte multe vinuri seci înscrise în concurs, este un lucru bun pentru că asta şi e tendinţa mondială pe piaţă. O pondere mai mare vor avea vinurile roşii pentru că sunt mai complexe şi mai interesante”, a declarat Petre Barbu, oenolog, preşedinte al juriului.

    Cu o producție de 4,276 milioane hectolitri, în creștere cu 29% comparativ cu 2012, România a ocupat anul trecut locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform statisticilor Organizației Internațională a Viei și Vinului (OIV).


    Te-ar mai putea interesa

    Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine Noua Zeelandă va exporta în UE, fără taxe, carne de vită, de miel și lactate. Acordul de liber schimb, în vigoare de la 1 mai Ministrul Florin Barbu preferă legumele din solarul familiei: „Nu folosim pesticide”

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”