• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Masa de Paști la români: cine sunt producătorii care vând cel mai bine în această perioadă

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Sărbătorile pascale aduc vânzări mai mari pe toate ramurile agroalimentare, însă unii fermieri câștigă mai mult decât alții. Tradiția creștină spune că de pe masa românilor nu pot să lipsească ouăle înroșite, carnea de miel și cozonacii. Toate alunecă parcă mai bine cu un pahar de vin roșu sau alb, după gusturi și preferințe.

  Vânzările la ouă sunt așteptate să crească cu peste 50% în această săptămână, semn bun pentru fermele de păsări, care s-au pregătit cu producții record și în această primăvară. Potrvit lui Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), pe piață se vor comercializa până la la 150 -160 de milioane de bucăți. Prețul este mai mic cu 15% la poarta fermei, producătorii agricoli primind doar 0,25 lei pe bucată.

  Carnea de miel, între 20 și 25 de lei/kg

  Printre cei câștigați vor fi și anul acesta, crescătorii de ovine, însă sunt așteptate vânzări mai slabe decât în 2013. „Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2 — 2,5 milioane de miei, mai puțin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificați în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Prețul la intern nu diferă față de anul trecut și este între 10 și 12 lei kilogramul în viu și între 20 și 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă”, a declarat pentru Agerpres președintele Federației Crescătorilor de Ovine din România — Romovis, Ioan Câmpeanu.

  Ciobanii spun că prețurile sunt la un nivel asemănător cu cele de anul trecut, respectiv între 10-12 lei kg în viu și între 20 și 25 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

  Cozonaci pufoși, cu prețuri ca anul trecut

  De încasări bune nu vor duce lipsă nici producătorii de pâine, dar mai ales cei de cozonaci care, prin vocea lui Aurel Popescu, președintele ROMPAN, au anunțat că au scos pe piață 7 milioane de delicii tradiționale. ”Avem aceeași ofertă ca în perioada Crăciunului, în jur de 7 milioane de cozonaci, singura deosebire este că o să facem în perioada sărbătorilor pascale și multă pască, probabil câteva sute de mii de bucăți. În fiecare an, cantitățile pe care le scoatem acum pe piață sunt de circa zece ori mai mari decât într-o lună obișnuită din an. Prețurile au rămas nemodificate față de anul trecut, fiind situate între cinci și 40 de lei pe bucată, dar vom scoate și cozonaci de trei kilograme, la 130 de lei bucata”, a declarat pentru Agerpres președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.

  Vinuri de competiție

  Cum de pe masa de Paști nu poate lipsi vinul, producătorii locali spun că se așteaptă să iasă în profit, deși concurența brandurilor de import este mare. Înainte de sărbători, în acest sfârșit de săptămână, la Timișoara se desfășoară Salonul Internaţional de Vinuri Vinvest Timişoara, eveniment de mare anvergură ce va include și un concurs de vinuri și băuturi alcoolice. „Sunt foarte multe vinuri seci înscrise în concurs, este un lucru bun pentru că asta şi e tendinţa mondială pe piaţă. O pondere mai mare vor avea vinurile roşii pentru că sunt mai complexe şi mai interesante”, a declarat Petre Barbu, oenolog, preşedinte al juriului.

  Cu o producție de 4,276 milioane hectolitri, în creștere cu 29% comparativ cu 2012, România a ocupat anul trecut locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform statisticilor Organizației Internațională a Viei și Vinului (OIV).

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cele 14 obiective asumate de Corteva Agriscience pentru a crește sustenabilitatea agricolă până în 2030 Când și cum se face fertilizarea foliară de primăvară la culturile de grâu și orz FURIOUS, PATRICIA ȘI FAUSTO – trei hibrizi RWA de floarea-soarelui pentru toți fermierii!

  Ultimele știri

  Doi hoţi de animale au fost prinşi şi încătuşaţi în câmp, în timp ce fugeau cu trei vaci şi doi cai! Adrian Oros: Fermierii ne-au cerut să plătim despăgubirile de secetă până pe 30 iulie! Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

  Căutare în articole