• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu: ”Am simțit din toate discuțiile cu crescătorii de animale că și-au pierdut încrederea în Minister”

    agrointeligenta.ro -

    Ordin MADR abrogat din 2 decembrie, prima zi lucrătoare după mini-vacanța de 1 Decembrie. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că ordinul elaborat de fostul director al Agenției Naționale pentru Zootehnie, contestat de toate sectoarele de creștere a animalelor, nu va fi pus în aplicare pentru că îngrădește un regulament european.

    Ordinul de ministru va fi abrogat pe data de 2 (2 decembrie 2021 – n.r.), deja am dat dispoziție să fie…Acel ordin nu face altceva decât să facă o îngrădire la un regulament european. Ordinul încălca un regulament european. Noi avem condițiile pentru ameliorare impuse de un regulament european. Regulamentele europene nu sunt ca directivele – sunt obligatorii. În regulament se specifică așa: statele membre pot interveni în îmbunătățirea regulamentului în sensul aplicării lui, niciun caz în îngrădire. (…) Nu știu dacă riscam să pierdem bani, dar sigur pierdeam crescători de animale și lucrul acesta nu-l permit prin niciun document și niciunei instituții din subordinea Ministerului Agriculturii. Fermierii, prin politicile noastre publice trebuie să fie susținuți”, a spus Adrian Chesnoiu în cadrul primului interviu acordat în calitate de ministru al Agriculturii.

    Legat de demiterea șefului Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, noul ministru a precizat că semnalul de alarmă a venit în primul rând din numărul mare de procese pe care crescători de animale din toate sectoarele le-au deschis Ministerului Agriculturii, procese care au fost deja pierdute în instanță în primele faze de judecată.

    ”Mesajul meu este clar: zootehnia României este extrem de importantă. Din păcate, s-a ajuns în situația în care să existe foarte multe reclamații din partea crescătorilor de animale și solicitări care arătau că de fapt la ANZ lucrurile nu mergeau foarte bine.
    Faptul că MADR a ajuns să se judece cu fermierii este un prim element că lucrurile nu mergeau bine acolo. Nu poți atunci când faci politici publice pentru fermieri, să le faci împotriva lor. Lucrul acesta este elementar și este pentru oricine de înțeles. (…) Există posibilitatea ca cineva să te dea în judecată, dar în momentul când există o nemulțumire largă din toate sectoarele de activitate din zootehnie, asta îți arată că acolo e o problemă și că lucrurile nu sunt tocmai ok. Eu sunt adeptul ideii de a te uita în prezent și în viitor. Mă uit în trecut doar dacă ne afectează prezentul și viitorul. Am luat această primă decizie pentru a pune zootehnia pe o anumită linie și să transmit un mesaj foarte clar fermierilor crescători de animale, că zootehnia din punctul meu de vedere, în conceptul meu managerial, este un element și un pion de bază”, a explicat Adrian Chesnoiu.

    În opinia noului ministru de la Agricultură, ultimii ani au dus la o stagnare în zootehnie pe partea de politici publice pentru zootehnie. ”În zootehnia României, din păcate, depopularea satelor, părăsirea acestei meserii de către cei care poate și-ar dori să facă zootehnie, a venit și ca urmare a faptului că politicile publice de încurajare au stagnat. Avem legea reproducției la porc și pasăre – aprobată în Parlamentul României din 2018-2019, nepusă în aplicare. Programele de sprijin care trebuie să integreze producția de materii prime vegetale către zootehnie au lipsit cu desăvârșire. Sunt anumite lucruri pentru care fermierii au pierdut ceva extrem de important (…) fermierii au nevoie de 3 elemente: de stabilitate, de predictibilitate și de încredere. Am simțit din toate discuțiile pe care le-am avut cu crescătorii de animale că și-au pierdut încrederea în Minister. Și aseară, când am plecat de la minister pe la 11 și jumătate azi-noapte, mi-a scris un fermier un mesaj pe o rețea de socializare și mi-a spus: cum credeți că este posibil ca la zootehnie, la ghidul pe 4.1 să fie decuplat terenul agricol de animale. Nu putem achiziționa utilaje, nu putem să ne facem activitatea. Din păcate, ghidurile sunt deja lansate, măsurile sunt lansate, nu poți să intervii în ghidurile de finanțare pe o măsură deja lansată. Este important să vedem ce vrem să facem cu zootehnia României – o considerăm un capitol și un pilon important de dezvoltare economică a sectorului agricol, sau o lăsăm în abandon și nu ne mai interesează lucrul acesta. Eu vă spun și le spun fermierilor români că zootehnia va avea o prioritate principală în proiectul meu de management și în programul de finanțare pentru agricultura României”, a mai precizat Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial