• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul MADR-ANZ care vizează societățile de ameliorare – publicat în Monitorul Oficial!

    Roxana Dobre -

    Ordinul de ministru care vizează societățile de ameliorare și modul în care acestea obțin acreditarea, publicat în Monitorul Oficial de 24 noiembrie. Adrian Oros, ministrul demis și demisionar al Agriculturii, a cerut publicarea ordinului elaborat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) chiar în ultimele zile de mandat pe care le mai are de petrecut la șefia ministerului.

    Ordinul contestat de societățile de ameliorare a fost publicat inițial în dezbatere publică de către Agenția pentru Zootehnie (ANZ), pe 25 mai 2021, după care a fost republicat la finele lunii septembrie, fără a fi făcute amendamentele solicitate de fermieri.

    La acest moment, crescătorii de animale nu știu exact ce s-a aprobat ca formă finală în Ordinul MADR- ANZ. Asta pentru că Ordinul publicat conține doar câteva definiții, în timp ce reglementările sunt prevăzute în anexe ce încă nu sunt disponibile.  În aceste norme metodologice de aplicare sunt precizate obligațiile societăților de ameliorare și procedura în care acestea pot obține acreditări și aprobări pentru programe de ameliorare în sectorul creșterii bovinelor, ovinelor, porcinelor sau a ecvinelor.

    Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, este posibil ca normele Ordinului MADR-ANZ să fi suferit modificări majore înainte de a fi transmise pentru publicarea în Monitorul Oficial. Modificări despre care crescătorii de animale să nu fi fost informați…

    Ordinul care a pus pe jar întreaga zootehnie

    Crescătorii de animale au avut mai multe întâlniri cu conducerea ANZ și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii pentru a dezbate acest ordin iar reprezentanții fermierilor au avut o serie de nemulțumiri.

    Reamintim că pe data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituției proiectul Ordinului pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

    Actul normativ pus în dezbatere publică nu ține cont de niciuna dintre propunerile și obiecțiile exprimate de către asociațiile de fermieri și încalcă prevederi ale Regulamentului european nr. 1012/2016, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor, la care sunt afiliate la acest moment cinci organizații care coordonează activitatea de ameliorare pentru șase Registre Genealogice pentru speciile bovine și ovine, a solicitat la nivel guvernamental oprirea de la promovare a acestui act normativ și formarea unui grup de lucru care, împreună cu fermierii, să identifice o formă legislativă care să răspundă nevoilor fermierilor, nu să fie dictată din birouri de anumite interese aflate acum în sfera de influență de la MADR.

    Pentru a semnala că există un precedent la ANZ, solicitarea Asociației Forța Fermierilor a fost însoțită inclusiv de decizii obținute în instanță de către asociații care au contestat un alt ordin ministerial care nu ține cont de realitățile sectorului.

    Adresa Asociației Forța Fermierilor a fost înregistrată în mod oficial la Cabinetul Prim-ministrului României (număr de înregistrare 22432/5.10.2021), la Secretariatul General al Guvernului (număr de înregistrare 22433/5.10.2021), la Ministerul Agriculturii (69175/5.10.2021) și la Agenția Națională pentru Zootehnie (număr de înregistrare 11851/5.10.2021). Pentru procesare mai ușoară, documentul a fost transmis instituțiilor menționate și în format digital.

    Prima instituție care a răspuns adresei Asociației Forța Fermierilor este Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) care a transmis un punct de vedere semnat de directorul Vaida Bela și în care se resping toate propunerile și obiecțiile fermierilor, fără nicio deschidere pentru dialog și dezbatere publică reală.

    ”Ne reiterăm susținerea adoptării proiectului de Ordin în forma propusă de către subscrisa și adusă la cunoștința publicului, prin afișarea pe site-ul Ministerului, în data de 29 septembrie 2021„, arată directorul ANZ în punctul de vedere ce vine ca răspuns la ”memoriul” primit din partea Asociației Forța Fermierilor.

    Pe larg despre acest subiect aici: E oficial! Directorul ANZ, Bela Vaida, este dușmanul declarat al crescătorilor de animale din România!

    Despre conținutul ordinului Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Ordin MADR pentru crescătorii de animale și societățile de ameliorare din zootehnie


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial