Comisia Europeană dă în judecată Germania pentru proasta gestionare a păşunilor
Mircea Olteanu -Germania – dată în judecată de Comisia Europeană pentru proasta gestionare a suprafețelor de pășunat din cadrul siturilor Natura 2000.
Deoarece starea de conservare a fânețelor din zonele protejate Natura 2000 nu a fost îmbunătățită, Comisia Europeană a decis să trimită Germania în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Executivul UE a anunțat această decizie joi, 2 decembrie, după ce Comisia a solicitat Germaniei, încă din iulie 2019, să ia măsuri pentru protejarea în mod adecvat a suprafețelor protejate, mai ales a pajiștilor.
Mai mult, în octombrie 2020, Comisia Europeană a trimis Germaniei o scrisoare de avertisment cu privire la nerespectarea Directivei Floră-Faună-Habitat (Directiva FFH) ca urmare a scăderii numărului fânețelor. Pentru a proteja diversitatea biologică în UE, Directiva Habitate impune statelor membre să se asigure că pajiștile, pășunile și fânețele se află într-o stare favorabilă de conservare.
Ministerul Federal al Mediului însă susținea, la sfârșitul anului 2020, că numărul total de fânețe de la șes și munte nu s-a schimbat în mod substanțial. Așadar, potrivit Ministerul Mediului de la Berlin, Comisia Europeană s-a referit la date incorecte sau învechite, relatează portalul de știri agrarheute.com.
„Practicile agricole nesustenabile” sunt responsabile pentru declinul numărului fânețelor
Comisia UE consideră că degradarea și, în unele cazuri, dispariția completă a fânețelor din diverse arii protejate au fost provocate de „practicile agricole nesustenabile”. Potrivit organizației neguvernamentale Naturschutzbund Deutschland (NABU), Executivul UE critică faptul că, pe lângă degradarea pajiștilor, nu au fost stabilite măsuri de protecție obligatorii, cum ar fi restricții privind cosirea sau fertilizarea în aceste zone.
În comunicatul dat publicității de Comisia Europeană se face referire și la Pactul Verde European și la strategia UE pentru biodiversitate. Fânețele de la câmpie și munte sunt un habitat important pentru insectele polenizatoare și sunt protejate de legea Natura 2000. Cu toate acestea, Germania nu a reușit să asigure o protecție legală suficientă a pajiștilor, susține Executivul UE.
Naturschutzbund Deutschland (NABU): Fermierii trebuie sprijiniți în ceea ce privește gestionarea și întreținerea ariilor protejate
ONG-ul Naturschutzbund Deutschland (NABU) critică Germania în legătură cu utilizarea intensivă, transformarea pajiștilor și fânețelor în teren arabil, suprafertilizarea și utilizarea pesticidelor. Potrivit NABU, în Germania au dispărut deja în jur de 18.000 de hectare de fânețe. Viitorul guvern de la Berlin și statele federale sunt acum chemate să ia în sfârșit în serios conservarea naturii și să ofere suficiente resurse financiare pentru această chestiune. Fermierii ar trebui sprijiniți în ceea ce privește gestionarea și întreținerea corespunzătoare a pajiștilor. Totodată, trebuie elaborat un plan de acțiune pentru ariile protejate, care să asigure o implementare consecventă, mai afirmă reprezentanții organizației.
Expertul agricol Christine Tolle-Nolting de la Naturschutzbund Deutschland subliniază, de asemenea, că fondurile UE pentru agricultură trebuie să fie direcționate către asigurarea de beneficii sociale și este necesar ca măsurile de agro-mediu să fie adaptate pentru statele federale.
„Ajustarea arhitecturii verzi a Politicii agricole comune (PAC) nu va avea loc totuși decât la jumătatea viitoarei legislaturi, astfel că pierderea diversității biologice va continua necontrolată”, a completat Tolle-Nolting.