• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANCPI: Cadastru gratuit și pentru terenurile care nu au încă titlu de proprietate!

    Roxana Dobre -

    Cadastru gratuit și pentru terenurile fără titlu de proprietate. Cadastrarea gratuită a terenurilor, derulată prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) va fi realizată și pentru suprafețele care nu au încă emise titluri de proprietate.

    Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat miercuri, 8 decembrie, în dezbatere publică, un proiect de Ordin pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de plată destinată cofinanțării lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare în vederea înscrierii din oficiu a imobilelor cuprinse în aceste planuri.

    Proiectul de ordin urmărește introducerea și a imobilelor care nu au proprietar în programul de cadastrare gratuită. În lipsa acestei modificări, lucrările de realizare a planurilor parcelare sunt limitate doar la imobilele înscrise în titlurile de proprietate emise în baza legilor funciare.

    Concret, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, proiectul de ordin va da posibilitatea ca și imobilele restituite din fostele zone cooperativizate, indiferent dacă pentru acestea au fost emise sau nu titluri de proprietate, sau pentru imobilele din zonele necooperativizate pentru care a fost înscris provizoriu dreptul de proprietate să poată fi înscrise, din oficiu, în cartea funciară.

    ”Procedura se aplică lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare în vederea înscrierii din oficiu în cartea funciară a imobilelor cuprinse în acestea, indiferent dacă pentru acestea au fost emise sau nu titluri de proprietate, iniţiate ca urmare a contractării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară”, precizează sursa citată.

    Același document mai prevede că, fac obiectul cofinanțării prin prezenta procedură lucrările de întocmire a planurilor parcelare contractate de către unitățile administrativ-teritoriale după data de 24 august 2020, data intrării în vigoare a Legii nr. 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.  ”Pentru toate imobilele cuprinse în documentele planurilor parcelare recepționate (imobile înscrise anterior în cartea funciară, imobile cuprinse în titlurile de proprietate emise anterior recepționării planului parcelar, dar neînscrise în cartea funciară, imobile cuprinse în titlurile de proprietate emise ulterior recepționării planului parcelar, imobile reprezentând terenul aflat la dispoziţia comisiei locale de fond funciar etc.), directorul OCPI declanşează procedura de înscriere a dreptului de proprietate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară prin întocmirea cererii de înscriere din oficiu în cartea funciară, conform art. 40 alin. (12) din Lege”, se mai subliniază în proiect.

    Nu vor beneficia de cadastrare gratuită, potrivit proiectului de ordin:
    -imobilele pentru care au fost deschise cărțile funciare în baza lucrărilor de înregistrare sistematică realizate prin finanțarea din fonduri publice în cadrul altor proiecte;
    -imobilele pentru care sunt în derulare contracte care au ca obiect lucrări de înregistrare sistematică.

    De asemenea, și imobilele aflate pe parcelele de teren deja înscrise în cartea funciară vor beneficia de cadastrare gratuită dacă:
    -au fost înscrise anterior planurilor parcelare recepționate în cartea funciară;
    -sunt cuprinse în titlurile de proprietate emise înainte de recepționarea planului parcelar, dar neînscrise în cartea funciară;
    -sunt cuprinse în titlurile de proprietate emise după recepționarea planului parcelar;
    -sunt aflate la dispoziția comisiei locale de fond funciar etc.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!