• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, europarlamentar: ”Suprafețele cultivate în sistem bio trebuie corelate cu capacitatea de absorbție a pieței!”

    Angelica Lefter -

    Stimularea producției și consumului de produse ecologice necesită o serie de mecanisme, de la nivelul Comisiei Europene, care să-i motiveze pe fermieri să producă bio, iar piața de desfacere trebuie să aibă capacitate de absorbție. Este opinia europarlamentarului român, Daniel Buda, expusă în cadrul unei dezbateri pe marginea planului de acțiune al Uniunii Europene privind agricultura ecologică.

    Daniel Buda

    Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, oficialul român a arătat și că fermierii care produc ecologic au nevoie de piață de desfacere și compensații legate de pierderi și de o producție mai mică.

    ”Suprafețele cultivate în sistem bio trebuie corelate cu capacitatea de absorbție a acestor produse de piață! În cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a avut loc o dezbatere pe marginea Planului de acțiune al UE privind agricultura ecologică. Comisia Europeană a prezentat un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, scopul general fiind de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice și de a atinge un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030”, a punctat Daniel Buda.

    Europarlamentarul a menționat că este nevoie de corelarea suprafețelor cultivate în sistem bio cu capacitatea de absorbție a pieței, pentru a nu exista perderi majore pentru fermieri.

    ”În intervenția pe care am avut-o, am subliniat necesitatea corelării suprafețelor cultivate în sistem bio cu capacitatea de absorbție a pieței a acestor produse. De asemenea, am atras atenția asupra nevoii de a a pune la dispoziție, de la nivelul Comisiei Europene, a unor mecanisme concrete pentru fermierii care aleg să producă bio, astfel încât să aibă piață de desfacere și să se compenseze o posibilă pierdere pe fondul unei producții mai limitate, cu costuri mai ridicate. Nu în ultimul rând, trebuie realizate campanii de conștientizare a efectelor benefice ale produselor bio, în rândul cetățenilor”, a spus oficialul european.

    Printre altele, în intervenția pe care a avut-o în cadrul dezbaterii a menționat că trebuie atenție maximă legată de stimularea creșterii suprafețelor bio, astfel încât producția să poată fi absorbită de piață.

    ”Mulțumesc raportoarei și colegilor mei pentru observațiile și munca depusă. Mă alături celor care au subliniat necesitatea corelării suprafețelor cultivate în sistem bio cu capacitatea de absorbție a pieței a acestor produse. Noi am fost într-o delegație în Tirolul de Sud, în cadrul căreia am avut o discuție cu producătorii de mere. Aceștia erau preocupați de capacitatea de absorbție a pieței pentru produsele bio, dat fiind că acestea au grad mai mare de perisabilitate în comparație cu produsele obținute în sistem convențional. De aceea, în opinia mea, trebuie să fim foarte atenți în ce măsură stimulăm creșterea suprafețelor în sistem bio ca acestea să fie corelate cu capacitatea de absorbție a pieței”, a menționat Daniel Buda.

    Pe de altă parte, oficialul a găsit și soluții pentru producțiile care nu vor fi vândute – redirecționarea către instituții precum spitale sau școli.

    ”În același timp, trebuie să fie gândite mecanismele prin care producțiile bio nevândute și care rămân mai departe la fermieri, să fie direcționate fie către spitale, școli, grădinițe astfel încât fermierii să nu rămână cu ele pe stoc. De asemenea, subliniez nevoia de a găsi instrumente prin care să oferim compensații financiare pentru pierderile de venit ale fermierilor”.

    În viziunea europarlamentarului Daniel Buda un rol esențial îl au campaniile de conștientizare asupra beneficiilor pe care le aduce consumul de produse ecologice.

    ”Mai mult, trebuie să avem campanii de conștientizare a opiniei publice pentru a promova efectele benefice ale consumului de produse bio asupra sănătății. Fără aceste campanii de conștientizare, degeaba producem bio. În agricultură, în general, dar și în alte sectoare, nu este atât de greu să produci, cât este greu să vinzi la un nivel care să îți asigure durabilitatea afacerii. Voi depune amendamente în acest sens, dar apreciez munca făcută și consider că suntem pe o direcție bună”, a subliniat Daniel Buda.

    Simone Schmiedtbauer, raportorul Grupului PPE

    La rândul său Simone Schmiedtbauer, raportorul Grupului PPE, a subliniat că cercetarea și inovarea sunt necesare pentru dezvoltarea sectorului ecologic.

    ”Raportul cu privire la Planul UE are o abordare pragmatică asupra durabilității economice, sociale și agricole. Stimularea consumului ecologic este foarte bine evidențiat. Trebuie un echilibru între ofertă și cerere, atunci vom avea producători care pot rezista pe piață. Un lanț de aprovizionare scurt, regional și durabil este o prioritate inclusă în raport. Creșterea lanțurilor scurte de aprovizionare este un punct important. Schimbul de bune practici între agricultori, dar și autorități este încurajat. Autoritățile pot să organizeze o colaborare între consumatori și producători. Cercetarea, inovarea și datele: avem nevoie de disponibilitatea datelor, mai ales pentru dezvoltarea sectorului ecologic. Trebuie să eliminăm barierele existente, de exemplu, în ce privește accesibilitatea îngrășămintelor naturale, materialelor de reproducție, semințelor. O punere la dispoziție a datelor va juca un rol cheie. De asemenea, trebuie crescută încrederea consumatorilor în produsele ecologice”, a menționat și Simone Schmiedtbauer, raportorul Grupului PPE, citată de europarlamentarul român, Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului