• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un grup de 6.000 de fermieri consideră că prețurile îngrășămintelor sunt manipulate și apelează la justiție!

    agrointeligenta.ro -

    Un grup de fermieri consideră că marile companii de îngrășăminte stabilesc prețurile „nu pe baza cererii și ofertei, ci mai degrabă pe prețul pe care fermierul îl obține pentru cerealele sale”. De asemenea, agricultorii – care lucrează suprafețe importante în SUA – se îndoiesc că există suficiente concurență pe piața îngrășămintelor. Industria prezentă pe piața americană neagă acuzațiile.

    Un grup de fermieri din SUA pare să fi cerut Departamentului de Justiție al SUA să investigheze dacă recenta creștere a prețurilor la îngrășăminte ar fi putut fi cauzată de o manipulare a pieței de către companiile de îngrășăminte. Grupul de producători, din care fac parte peste 6.000 de fermieri, consideră că producătorii și distribuitorii de îngrășăminte stabilesc prețurile „nu pe baza cererii și ofertei, ci mai degrabă pe baza prețului pe care fermierul îl primește pentru materiile sale prime”, se spune în scrisoarea preluată de agențiile de presă Reuters și Bloomberg, dar și de publicația germană Agrarheute.com.

    Motivele oficiale pentru care au crescut prețurile la îngrășăminte

    Oficial, prețul îngrășămintelor a atins un nivel record în principal din cauza prețurilor majorate la gaze, spun analiștii și producătorii de îngrășăminte. Mai mult, în SUA au avut loc și furtuni puternice precum uraganul Ida, care a întrerupt producția de îngrășăminte și de produse agrochimice în multe fabrici mari.

    Fermierii cred că producătorii au profitat de puterea pe care o au în piață

    Cu toate acestea, grupul de fermieri susține în scrisoarea sa că apreciază că fabricile de îngrășăminte ar fi putut, de asemenea, să fi crescut prețurile ca răspuns la prețurile ridicate la cereale. Acest lucru este justificat de faptul că a existat o concentrare puternică în industria îngrășămintelor din SUA începând cu anii 1980 . Din cele 46 de companii anterioare, piața sa redus la 13 companii.

    De exemplu, două companii, și anume Nutrien Ltd și Mosaic Co., controlează aproximativ 93% din piața de potasiu din America de Nord, arată un raport din 2020 al Comisiei Federale pentru Comerț. În 2019, patru companii au reprezentat 75% din producția și vânzările de îngrășăminte pe bază de azot în Statele Unite. Astăzi, cele patru companii dominante în acest sector sunt CF Industries, Nutrien, Koch și Yara-USA.

    Abuzurile, posibile la cei care au cotă de peste 40% din piață

    Potrivit evaluării fermierilor care sunt organizați în Alianța Fermierilor de Familie, abuzul de piață este probabil dacă nivelul de concentrare al celor mai mari patru companii depășește 40%. „Dacă aceste companii de îngrășăminte leagă prețul produselor lor de solvabilitatea fermierilor, mai degrabă decât de cerere și ofertă, asta înseamnă un exercițiu aproape de monopol al puterii”, spune Philip Howard de la Grupul Internațional de Experți pentru Sisteme Alimentare Durabile.

    Industria îngrășămintelor neagă acuzațiile

    Ben Pratt, vicepreședinte senior pentru afaceri publice la gigantul îngrășăminte Mosaic, a negat că producătorii de îngrășăminte stabilesc prețurile, spunând că toată creșterea actuală se datorează mai multor factori, precum și „exporturilor scăzute din anumite țări exportatoare, inclusiv China și Rusia, precum și o cerere globală puternică”.

    Ceilalți trei producători de îngrășăminte nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la acuzații, a informat Reuters.

    Nici Ministerul Justiției (DOJ) nu a dorit să comenteze. Cu toate acestea, guvernul Biden s-a angajat să ia măsuri pentru a consolida sectorul agricol despre care fermierii au spus de mult timp că denaturează concurența și le crește costurile .

    Anul trecut, la instigarea administrației Trump de atunci, Departamentul de Justiție al SUA a investigat o posibilă manipulare a prețurilor pe piața de bovine în timpul crizei Corona. La acel moment, prețurile cu amănuntul au crescut, în timp ce prețurile de producător au scăzut dramatic. Asociațiile de producători au dat și ele în judecată atunci. Secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, a spus recent că vor fi tratate și brevetele de semințe.

    Family Farm Action Alliance solicită Departamentului de Justiție să investigheze în ce măsură acțiunile companiilor de îngrășăminte denaturează piața, ce impact are acest lucru asupra fermierilor și dacă este necesară intervenția politică pentru a aborda astfel de distorsiuni.

    Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat că va ridica sancțiunile împotriva importurilor de îngrășăminte cu potasiu din Belarus până în aprilie anul viitor. „Aceasta este o victorie pentru fermierul american”, a spus Chris Edgington, fermier și președinte al Asociației Naționale a Cultivatorilor de Porumb. „Este foarte greu pentru fermieri să obțină îngrășăminte, așa că această dezvoltare nu ar putea veni într-un moment mai bun”.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!