• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: Plata subvenției de 2.210 euro/fermă – din 15 decembrie!

    Roxana Dobre -

    Din 15 decembrie începe plata pentru subvenția achitată pentru culturile de legume în spații protejate – sere și solarii! Plata de 2.210 euro/exploatație va fi virată producătorilor agricoli de săptămâna viitoare iar sumele vor intra în conturi până la începerea Sărbătorilor de iarnă. Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

    ”(…) Și cum spuneam ca și scheme de plată pe care APIA le-a implementat în anul 2021 care au fost pentru prima dată la noi să spun așa, am avut și avem programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, fostul program să-i spun așa Tomata, care până anul acesta s-a derulat prin Direcțiile Agricole Județene, dar pentru anul acesta Ministerul a hotărât să-l acorde prin APIA, unde avem un plafon alocat de 153.000.000 milioane lei și valoarea maximă este de 2.210 euro/beneficiar pentru 1.000 de mp”, a anunțat Adrian Pintea, vineri 10 decembrie, în cadrul evenimentului Romanian Food & Agribusiness Conference”, organizat de BusinessMark.

    Plata se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020 astfel că legumicultorii vor primi în conturi suma de 10.768,225 lei/fermă.

    Plățile încep de miercuri, 15 decembrie

    Acesta a precizat că numărul final de cereri eligibile este de 14.239  iar plățile vor începe la 15 decembrie. ”(…) Acest program s-a extins față de fostul program Tomata, cum îl cunosc fermierii noștri. De ce? Pentru că se acordă pentru mai multe legume și anume: ardei gras, ardei lung, castraveți, tomate, vinete. Avem 14.239 de cereri depuse iar controalele pe teren au fost finalizate iar acum fermierii noștri așteaptă acești bani. Vestea bună este că începând cu data de 15 decembrie vom face și autorizările la plată și imediat vom face și plata și pentru acești beneficiari, deoarece toate ajutoarele de stat și acestea fiind ajutoare de minimis, trebuie plătite în anul 2021 (până la sfârșitul anului n.r), fiind bugetate pentru acest an”, a mai spus Adrian Pintea.

    Reamintim că legumicultorii au avut termen pentru înscrierea în Programul de susținere a producției de legume în spații protejate până la data de 20 iulie 2021, bilanțul final al cererilor fiind de 14.239 solicitări depuse pentru o suprafață solicitată de 1532,28 hectare. Ulterior depunerii cererilor, beneficiarii programului au avut la dispoziție intervalul 2 noiembrie – 2 decembrie 2021 pentru valorificarea legumelor iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară au putut fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră, acesta este ultimul an în care Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate se va derula în condițiile din 2021, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunțând că ajutorul de stat va reveni la forma ”Tomata”. Acesta a precizat că producătorii de legume vor avea din timp toate informațiile necesare pentru a-și face un plan de culturi care să le permite să acceseze schema dedicată.

    „În ceea ce priveşte Programul „Tomata”, lucrăm la el. Va fi reluat în 2022 pe modelul celui anterior. Evident va fi îmbuntăţit. Fermierii vor avea la dispoziţie actul normativ, scos în timp util, ca să ştie exact cum să-şi gestioneze producţia, plantarea şi cam când să vină cu roşiile scoase din producţia timpurie”, a declarat Adrian Chesnoiu în cadrul unui interviu acordat Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Programul de ajutor de minimis pentru cultura de roșii în spații protejate a fost lansat în anul 2017, iar ulterior, în 2020, măsura a fost lăsată fără ciclul al II-lea de producție și, mai apoi, înlocuită cu totul cu un alt program care a inclus și alte legume.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului