De la 1 ianuarie, piețele majorează chiriile pentru tarabele unde vând producătorii
Angelica Lefter -Anul viitor vine cu vești nu tocmai bune pentru producătorii care-și vând marfa în piețele și târgurile din țară. Încă de la începutul anului 2022 tarifele practicate de administrațiile piețelor vor crește având în vedere majorarea prețurilor la energie.
Președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, Teodor Birț, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că această majorare este normală dacă luăm în calcul creșterea salariului minim pe economie și scumpirile la energie.
”În majoritatea piețelor și târgurilor din țară cresc, pentru că a crescut salariul minim pe economie, au crescut utilitățile și aproape toate administrațiile modifică tarifele din 2022. Noi suntem o societate comercială, nu un serviciu social, trebuie să îndeplinim niște indicatori. Dacă energia electrică crește întruna, salariul minim crește, avem și noi salariați, nu se poate să mergem ani la rând fără să modificăm tarifele. Este logic că trebuie din când în când ajustate. Acum, oricum tarifele nu sunt modificate pentru că ar fi fost oricum greu de suportat dacă am fi aplicat toate aceste creșteri. Am aplicat un procent pe care l-am considerat cât de cât de bun simț, dar nu se poate să mergem la sfârșit cu tarife fără să le ajustăm”, a explicat Teodor Birț majorarea care urmează să aibă loc.
Majorarea tarifelor pentru spațiile din piețe nu va fi făcută unitar
În județul Sibiu, potrivit unui proiect de hotărâre pentru aprobarea tarifelor percepute pentru anul viitor aflat în dezbatere publică, tarifele practicate de SC Piețe SA pentru piețele din Sibiu și Târgul Obor urmează să crească din 2022, arată un raport de specialitate. Administrațiile de piețe vor hotărî care sunt procentele ajustate, în funcție de cheltuieli, a mai spus Teodor Birț.
”Majorarea în procente nu este unitară, în funcție de tarifele respective. Poate în unele piețe va crește mai mult, în altele mai puțin. În cazul scumpirilor de la Sibiu se modifică taxa pentru salubritate pentru că de foarte mult timp n-a mai fost modificată și aceasta a crescut peste tot, inclusiv la consumatorii casnici. Nu am crescut unitar, cu 10 sau 15%, am crescut în funcție de influențele pe care le-au avut aceste prețuri”, a adăugat președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.
Tarifele pentru închirierea unui spațiu în piețe vor fi stabilite în funcție de cheltuieli
Spre exemplu, în municipiul Sibiu, producătorii agricoli care închiriau mesele din beton din piețe precum Cibin, Rahova și Vasile Aaron vor plăti între 10 și 20 lei pe zi, florăresele vor putea închiria standurile la prețuri cuprinse între 32 și 36 lei pe zi, iar pentru închirierea boxelor de vânzare a produselor din carne sau lactate se propun tarife între 89 și 50 lei pe zi, conform proiectului aflat în dezbatere publică. Ultima majorare de tarife pentru piețele din Sibiu s-a făcut în 2017.
Teodor Birț: Ajustarea tarifelor în piețe trebuia făcută încă dinainte de pandemia de Covid-19, însă a fost sistată pe fondul situației create
Proiectul include lista cu noile tarifele propuse de SC Piețe și urmează să fie supus dezbaterii și aprobării Consiliului Local. Cei interesați pot depune, în scris, până la data de 24 decembrie, propuneri, sugestii sau opinii la adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau direct la sediul Primăriei Municipiului Sibiu.
”Având în vedere că este o modificare a tarifelor, legea spune că trebuie publicată. Trebuie 30 de zile lucrătoare pentru dezbatere publică. Să vedem ce o să apară, deocamdată respectăm procedura. Sunt câțiva ani de când nu s-au mai majorat aceste taxe. Nu pot spune dacă toate pentru că în funcție de majorări am modificat anumite taxe. Noi voiam să intrăm cu ajustarea acestor taxe de acum 2 ani, însă din cauza pandemiei am renunțat. Practic, primele modificări trebuiau făcute acum 2 ani”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, directorul general al SC Piețe SA din Sibiu și totodată președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, Teodor Birț.