• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Chesnoiu – apel la comisarul Wojciechowski să nu bage România în infringement pentru legea practicilor comerciale neloiale!

    agrointeligenta.ro -

    România nu a adoptat încă legea de transpunere a directivei privind practicile comerciale neloiale, iar țara noastră se află în pericol de a-i fi deschisă procedura de infringement. Aflat la Bruxelles, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a avut o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, căruia i-a adresat apelul de a nu deschide procedura de infringement întrucât România va adopta în curând legilația cu privire la prevederile Directivei UE 2019/633.

    În marja Consiliului Agricultură și Pescuit desfășurat la Bruxelles în perioada 12-13 decembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a avut o întâlnire cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

    Astfel, ministrul Adrian Chesnoiu s-a întâlnit luni, 13 decembrie 2021, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, ocazie cu care a abordat în cadrul discuțiilor aspecte deosebit de importante pentru fermierii din România, conform unei comunicări MADR care menționează că agenda discuțiilor a inclus: Planul Național Strategic, transpunerea legislației europene în domeniul practicilor comerciale neloiale, controlul populațiilor de carnivore mari și optimizarea PNRR în vederea finanțării unor investiții în domeniul agriculturii.

    ”Referitor la practicile comerciale neloiale, ministrul a precizat că proiectul de lege pentru transpunerea directivei se află în dezbatere în Camera Deputaților și se fac eforturi pentru finalizarea acestuia cât mai curând, însă până la punerea în aplicare mai este nevoie de timp, sens în care a făcut apel la Comisar să nu se avanseze cu procedura de infrigement. Comisarul Wojciechowski a apreciat eforturile României și a opinat că informarea corectă din partea României ar permite neactivarea procedurii de infrigement”, se arată în comunicatul MADR transmis după întrâlnirea avută de ministrul Chesnoiu cu Janusz Wojciechowski.

    În ceea ce privește Planul Național Strategic (PNS), ministrul a solicitat flexibilitate în privința transmiterii PNS până la 31 decembrie 2021, având în vedere că s-a întârziat mult cu adoptarea cadrului legislativ al PAC.

    În privința termenului limită pentru depunerea PNS la Comisia Europeană, comisarul Wojciechowski a precizat că este la curent cu faptul că mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen, asigurând că sistemul informatic nu va fi închis la 31 decembrie 2021. A făcut apel la România să facă eforturi pentru finalizarea PNS în termenul prevăzut.

    Referitor la protecția populațiilor de carnivore mari, ministrul român a subliniat că impactul acestora asupra agriculturii și pescuitului sunt multidimensionale și oarecum controversate. Conservarea biodiversității în întreaga UE este un obiectiv recunoscut. ”Anumite specii care au fost în trecut amenințate cu dispariția, acum s-au înmulțit foarte mult și provoacă pagube importante pentru agricultură, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare în plan socio-economic. Sunt specii care amenință nu doar efectivele de animale, ci și așezările umane și viața cetățenilor”, a evidențiat ministrul Adrian Chesnoiu.

    Comisarul Wojciechowski a transmis ca protecția populațiilor de carnivore mari va rămâne în atenție, iar statele membre sunt încurajate să vină cu propuneri raportate la specificul național.

    Ministrul român a informat că are în vedere solicitarea derogării privind utilizarea neonicotinoidelor pentru floarea-soarelui.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri!

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume