Tu știi cât azot ai la hectar, pe adâncimea 0-30 cm? CARTAGRIS – singurul laborator din România care oferă analiza de sol cu care faci economie la îngrășăminte!
agrointeligenta.ro -Cartagris – Cartare Agrochimica SRL este singurul laborator din România care oferă informații exacte legate de existența de azot într-un singur hectar de teren agricol pe adâncimea 0 – 30 centimetri.
O nouă investiție a companiei Cartagris – Cartare Agrochimică face posibil ca fermierii să primească informații exacte legate de existența azotului într-un singur hectar de teren agricol pe adâncimea 0 – 30 centimetri. La acest moment, Cartare Agrochimica SRL este singurul laborator din România, acreditat de Ministerul Agriculturii și RENAR (Asociația de Acreditare din România), care oferă fermierilor acest tip de serviciu ce ajută la reducerea costurilor la îngrășăminte, mai ales în contextul scumpirilor în lanț din acest an dar și la respectarea noul Cod de bune practici agricole 2021, care a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 3 august 2021.
Cunoașterea cantității de azot din sol este importantă atât pentru respectarea prevederilor din Codul de bune practici agricole dar și pentru o fertilizare eficientă a culturilor. Cartagris vine în ajutorul fermierilor cu un nou aparat special pentru analize de sol efectuate pe un hectar de teren agricol.
Fermierii pot afla cu ajutorul analizelor de sol ce cantitate de azot au pe un hectar de teren astfel putând să facă diferențiat planurile de fertilizare pentru fiecare hectar, chiar dacă dețin suprafețe mult mai mari.
”Cartare Agrochimică SRL este singurul laborator din România care oferă fermierilor informații exacte despre cantitatea de azot existentă într-un hectar de teren agricol. Astfel fermierii pot decide în urma analizelor efectuate pentru sol cât azot mai necesită terenul, astfel făcându-se economii importante la consumul de inputuri”, a precizat Liviu Rădoi, șeful Laboratorului Cartagris –www.cartareagrochimica.ro.
Analiza care le dă fermierilor expunerea exactă a cantității de azot din suprafețe
Liviu Rădoi a anunțat că cea mai nouă achiziție a companiei este un aparat care să vină în ajutorul fermierilor care fertilizează, prin expunerea exactă a cantității de azot din suprafețe. Astfel, după primirea analizelor la sol, fermierii pot decide exact care este cantitatea de azot pe care trebuie să o aplice culturii, fără să mai existe riscul de a da prea mult sau prea puțin îngrășământ.
Șeful Laboratorului Cartagris-Cartare Agrochimica este de părere că fermierii pot face economii importante cu cheltuielile pentru îngrășăminte, mai ales în contextul scumpirilor la inputuri. ”Ținând cont de prețurile actuale ale îngrășămintelor o asemenea informație este crucială în vederea stabilirii dozelor de îngrășământ cu azot la hectar”, a precizat specialistul.
Singurii din România care oferă planuri complete de fertilizare
Noul seviciu oferit de Cartagris le completează astfel pe cele deja existente la nivelul companiei: analizele de Azot total, Fosfor total și Potasiu total. ”În afara analizelor de Azot total, Fosfor total și Potasiu total, singurii din România care oferă așa ceva în planurile de fertilizare, această informație este importantă pentru a nu se face risipă de îngrășăminte în condițiile actuale”, a mai spus Liviu Rădoi.
Cartagris-Cartare Agrochimica SRL este o societate, specializată în consultanţă, elaborarea de studii pedologice şi agrochimice, analize de apa și plante, evaluări şi scoateri din circuitul agricol, precum şi în prestarea de servicii care au drept scop punerea cât mai deplină în valoare a capacităţii de producţie a terenurilor agricole, ridicarea fertilităţii solurilor slab productive, introducerea în circuitul agricol a unor suprafeţe cât mai mari de terenuri neproductive, prevenirea şi combaterea unor fenomene naturale care influenţează negativ producţia agricolă.
De fapt, studiile pedologice pentru stabilirea clasei de calitate au avut un aport foarte important în dezvoltarea companiei în acest an, după cum ne-a relatat Liviu Rădoi.
”În 2021, pe fondul accesării de către fermieri a mai multor tipuri de fonduri europene și a investițiilor proprii ale acestora, am avut o cerere foarte mare pentru realizarea acestor studii pedologice pentru stabilirea clasei de calitate, care sunt mai complexe dar pe care am reușit să le livrăm în cel mai scurt termen posibil Beneficiarilor (până la maxim 14 zile calendaristice) și avizate de I.C.P.A. pentru ca aceștia să le poată atașa documentelor necesare aprobării investițiilor. Observăm și un interes crescut al fermierilor pentru acest tip de cartare – cea pedologică – fără a fi implicați în proiecte investiționale, ci doar pentru a-și definitiva imaginea completă asupra terenului pe care îl exploatează, astfel putând hotărî asupra celor mai indicate modalități de fertilizare dar și de lucrări agricole pentru o maximizare a profitului”, explică șeful Laboratorului Cartagris.
Cartare Agrochimica SRL execută un complex de lucrări care constau în:
— delimitarea pe teren a unor parcele de recoltare a probelor de sol, omogene în raport cu tipul de sol, cultura şi tratamentele de fertilizare;
— recoltarea de probe medii agrochimice de sol din fiecare parcelă astfel delimitată;
— efectuarea în laborator de analize agrochimice specifice după o metodologie standardizată;
— elaborarea în faza de birou de cartograme agrochimice specifice pe care se grupează suprafeţele de teren cu însuşiri agrochimice asemănătoare;
— elaborarea planurilor de amendare şi fertilizare şi a recomandărilor detaliate.
Dr. Ing. Liviu Rădoi
Șef de Laborator
Tel. contact +40 722 32 52 83