• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despre unificarea organizațiilor profesionale, ultimele tehnologii și agricultura în campaniile electorale

    Vlad Macovei -

    Dragi fermieri,

    Fie ca sunteți mai mari sau mai mici, implicați în cultura cerealelor sau în horticultură, în zootehnie sau în zona plantelor tehnice, vă urez o primăvara cu vreme bună și eficiență maximă. Sper că ați avut un Paște Fericit alături de cei dragi. Începe o perioadă extrem de importantă pentru dumneavoastră, cu decizii care vă vor influența viața pentru mai mulți ani. Situația fondurilor europene va face obiectul unui editorial în perioada următoare, după ce noul PNDR va fi aprobat în varianta definitivă. În afară de problema acestor bani și cum vor ajunge aceștia la fermieri, trei chestiuni ce le consider importante pentru destinul dumneavoastră.

    1.Pactul de coabitare Baciu-Jurconi a prins contur. Mulți au privit cu neîncredere această posibilitate atunci când, în premieră, am vorbit despre acest subiect. Acum fie își înghit cuvintele, fie o fac pe deștepții. Nu e cazul. Prin înțelepciunea celor doi lideri, prin cooptarea lui Sorin Minea ca reprezentat al industriei, organizațiile profesionale de producători agricoli vor crea întâi un consorțiu unic care să îi reprezinte la Bruxelles. Un prim pas extrem de important și care va duce la unificarea, cel mai probabil în toamnă, a organizațiile cu pricina într-o super-confederație. Cel mai probabil Baciu va avea exclusivitate pe vegetal, Jurconi va coordona partea de creșterea animalelor, iar Minea, industria alimentară. Un compromis bun pentru fermieri. Dacă va ști să medieze inteligent și dacă va comunica performant, vicepremierul Daniel Constantin are o șansă mare să își pună în CV-ul politic această uriașă realizare pentru agricultura românească.

    2.România are o singură șansă să aibă un cuvânt de spus în agricultura regională, a Europei Centrale și de Est: va trebui să adopte rapid cele mai noi tehnologii. Rapid și fără discuții inutile, orice moment pierdut însemnând o șansă irosită în dezvoltarea întregii țări. Va trebui să găsim soluții să avem cele mai moderne tractoare, cele mai performante combine, cele mai bune îngrășăminte, cele mai bune tehnologii de irigație și procesare, cele mai noi biotehnologii, cea mai bună pregătire academică. Trebuie luptat pentru fiecare din aceste lucruri și dacă vom reuși, va fi loc și pentru marele producător, cel cu producții-record, dar și pentru micul fermier, bio, tradițional sau de nișă.

    3.Urmează două campanii electorale, una pentru europarlamentare și cealaltă pentru prezidențiale. Mulți sunteți scârbiți de politică. Trebuie să va învingeți lehamitea și să acționați, să puneți presiune pe politicieni. Dacă veți fi uniți, veți ajunge o forță de temut. Fiecare candidat la Parlamentul European trebuie să vină în fața dumneavoastră și să vă spună cu ce vă va sprijini la Bruxelles. Să își ia angajament sub semnătură în fața dumneavoastră. Un politician care nu are soluții concrete și eficiente pentru agricultură, nu merită să ne reprezinte pentru că nu are răspuns la problemele României. Și nimeni care nu are soluții în acest domeniu nu merită să fie parlamentar, aici sau la nivel european, și cu atât mai puțin președinte. Campaniile electorale din acest an trebuie să ofere răspuns la întrebările dumneavoastră. Și noi vom fi aici să le aducem în atenția celor care vor să vă reprezinte.

    Editorialul a fost publicat în revista Agrointeligența


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!