• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Raport FAO: 34% din terenurile agricole sunt degradate

  Mircea Olteanu -

  Modelele actuale de producție alimentară agricolă nu sunt durabile. Presiunea asupra solului și ecosistemelor terestre și acvatice este acum puternică și multe dintre ele sunt într-un punct critic – a declarat Ku Donggu, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Potrivit acestuia, securitatea alimentară va depinde în viitor de protecția solului și a apei, relatează portalul de știri agri.bg.

  Organizația internațională a publicat un raport major despre deteriorarea solului și a resurselor acvatice și terestre ale lumii și despre provocările cu care se confruntă populația lumii, care în 2050 va ajunge la aproape zece miliarde de oameni. În prefața Raportului de sinteză, directorul general al FAO subliniază că sistemele agroalimentare pot juca un rol important în atenuarea efectelor schimbărilor climatice și pot contribui la realizarea obiectivelor climatice și de dezvoltare.

  FAO: Dacă tendința actuală continuă, o creștere cu 50% a producției de alimente ar însemna o creștere cu 30% a necesarului de apă pentru agricultură. Acest lucru poate provoca dezastre de mediu, accentuarea competiției pentru resurse, noi probleme sociale și chiar conflicte.

  Printre principalele probleme identificate în raport se numără:
  – Degradarea solului provocată de activitățile umane a afectat 34% din terenurile agricole (sau 1660 de milioane de hectare);
  – Peste 95% din alimente sunt produse la sol, dar există oportunități limitate de extindere a suprafeței terenurilor productive;
  – Zonele urbane acoperă mai puțin de 0,5% din suprafața pământului, dar expansiunea urbană rapidă are un impact semnificativ asupra solului și resurselor de apă, poluând terenurile agricole cheie, afectând grav productivitatea și securitatea alimentară;
  – Între 2000 și 2017, procentul de utilizare a terenului pe cap de locuitor a scăzut cu 20%;
  – Lipsa apei pune în pericol securitatea alimentară globală și dezvoltarea durabilă, amenințând 3,2 miliarde de oameni care trăiesc în zonele agricole.

  Soluții propuse de FAO la problema terenurilor degradate

  Având în vedere „resursele limitate de teren arabil și de apă dulce, avansul rapid al tehnologiei și inovației este vital”, se arată în raport, concentrându-se pe arhitectura digitală necesară pentru a furniza date, informații și soluții agricole bazate pe știință care să utilizeze pe deplin tehnologiile digitale și sunt rezistente la climă.

  Potrivit organizației, gestionarea solului și a apei trebuie să fie mai incluzivă și mai adaptabilă, în beneficiul milioanelor de mici fermieri, femei, tineri și populații indigene, care sunt cele mai vulnerabile grupuri la riscurile climatice și socio-economice și se confruntă cu cea mai mare insecuritate alimentară.

  FAO: Trebuie să existe o planificare mai integrată la toate nivelurile. Investițiile în agricultură trebuie redirecționate către asigurarea de beneficii sociale și de mediu.

  „Solurile, pământul și apa durabile stau la baza sistemelor agroalimentare durabile. Prin urmare, utilizarea durabilă a acestor resurse este cheia pentru atingerea obiectivelor de atenuare și adaptare la climă. De exemplu, numai utilizarea prudentă a solului poate elimina o treime din emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la terenurile agricole”, se arată în raport.


  Te-ar mai putea interesa

  Cadastru gratuit prin Primărie. Documentele cerute proprietarilor pentru intabularea terenurilor Piața terenurilor agricole în 2023 – prețuri. Suprafață de 100 ha, vândută cu 12.000 euro/ha JD Agro Cocora a cumpărat ferma unui francez din Constanța și ajunge la 17.000 ha lucrate în trei județe

  Ultimele știri

  Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Petre Daea: Dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii, și nu comercianților de cereale APIA – anunț urgent pentru crescătorii de vaci