• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focul bacterian al rozaceelor la măr, păr și gutui

    agrointeligenta.ro -

    Focul bacterian al rozaceelor – Erwinia amylovora la măr, păr și gutui este una dintre cele mai periculoase boli ale acestor specii pomicole. Care sunt semnele focului bacterian al rozaceelor la măr, păr și gutui, ce tratamente se pot aplica și cum se previne boala sunt informații utile pentru pomicultorii care vor să își protejeze livada.

    Focul bacterian al rozaceelor sau ciuma de foc a pomilor

    Focul bacterian la măr, păr și gutui

    Focul bacterian al rozaceelor, boală supranumită și ciuma de foc a pomilor, care afectează părul, mărul și gutuiul, este cea mai înspăimântătoare boală a acestei specii pomicole.

    Boala focului bacterian este cauzată de o infecție cauzată de agentul patogen Erwinia amylovora. Ca specii afectate, pe lângă păr, păr și gutui, focul bacterian atacă și moșmonul, precum și arbuști precum zmeurul, păducelul sau scorușul.

    Focul bacterian – origine și răspândire

    Originea focului bacterian la păr, măr și gutui este în SUA, de unde boala a fost ”importată” și la noi.

    În România, răspândirea focului bacterian al rozaceelor este una la nivel național.

    Focul bacterian – când apare boala la măr, păr și gutui

    Focul bacterian este o boală a pomilor de măr, păr și gutui ce apare primăvară.

    Focul bacterian se manifestă cu precădere în lunile mai și iunie, stagnează în perioadele de caniculă și revine în lunile septembrie și octombrie.

    Factorii care favorizează infecția pomilor sunt vântul, precipitațiile și umiditatea. Boala se declanșează când temperatura atmosferică depășește 10 grade Celsius.

    Focul bacterian al rozaceelor – transmitere

    Focul bacterian – transmitere la măr, păr și gutui

    Focul bacterian se transmite prin vânt și ploi, dar și prin insecte și a păsări. În acest fel, boala se răspândește pe distanțe ce pornesc de la 100 de metri dacă este dusă de vânt și poate ajunge să infecteze pomi pe o rază de 5 km dacă vectorul sunt insectele care transportă polenul infectat în florile pomilor sănătoși. Dacă boala este răspândită de păsări, agentul patogen poate afecta plantații aflate la distanțe mult mai mari.

    Printre insectele care reprezintă un pericol pentru răspândirea focului bacterian se numără: albinele, viespile, muștele și furnicile. Tocmai de aceea, este important ca stupii de albine să fie poziționați la distanță față de livezile afectate, pentru a nu răspândi boala și către alți pomi fructiferi din vecinătate.

    Focul bacterian – semne

    Focul bacterian – semnele bolii la pomi

    Primele semne ale focului bacterian la păr se observă primăvara devreme, în perioada înfloritului. Inflorescențele se ofilesc, se brunifică și apoi se înnegresc. Nu de puține ori, focul bacterian este confundat cu monilioză.

    De la flori, focul bacterian trece la lăstari și la ramuri. Frunzele se brunifică și ele, apoi se înhid la culoare, rămân pe ramuri și nu cad nici la scuturarea pomului.

    Focul bacterian la lăstarii de păr, măr sau gutui este cel mai periculos. Boala se observă ușor: vârful lăstarilor se îndoaie ca o cârjă și devine brun. Culoarea avansează apoi spre baza lăstarului.

    Focul bacterian la fructe de măr, păr sau gutui apare când acestea sunt încă necoapte, verzi. Se observă pe suprafața acestora niște pete care se brunifică. Fructele afectate de focul bacterian se zbârcesc, se mumifică și rămân în pom.

    Focul bacterian – tratamente bio

    Prevenirea bio a focului bacterian la măr, păr sau gutui se face printr-o curățenie temeinică în livadă și prin tratamente preventive cu zeamă bordeleze, în perioada de repaus vegetativ.

    Se aplică tăieri contra focului bacterian în care toate ramurile afectate de boală se taie la minim 30 de centimetri de ultimul semn de afectare. Locul unde se face tăierea se tratează cu un fungicid pe bază de cupru și apoi se acoperă cu o vopsea pe bază de ulei.

    Măsurile de prevenire a focului bacterian includ distrugerea, prin ardere, a tuturor părților afectate – ramuri, lăstari, frunze, fructe.

    Tratamente cu fungicide contra focului bacterian

    Fungicide împotriva focului bacterian

    Tratamentele împotriva focului antibacterian se bazează pe fungicide. Se fac stropiri în starea de repaus vegetativ, înainte de înflorirea pomilor și după înflorire.

    Tratamente preventive împotriva focului bacterian

    Pentru a proteja livada de focul bacterian, se recomandă tratamente preventive făcute înainte de apariția semnelor bolii. Aceste tratamente sunt aproape obligatorii dacă ați avut atac de foc bacterian în anii anterior sau dacă în zonă știți că au fost cazuri de infecție.

    Stropire cu zeamă bordeleză 0,5%

    Stropirea pomilor cu zeamă bordeleză se face în perioada de repaus vegetativ și se poate aplica și înainte de înflorirea pomilor pentru a preveni boli precum focul bacterian.

    Stropirea cu Regalis Plus

    Regalis Plus este primul regulator de creștere omologat în România pentru culturile de măr, păr și prun, fiind recomandat mai ales pentru plantațiile de măr și păr cultivate în sistem intensiv și superintensiv.

    Produsul BASF Regalis Plus conține 100 g/l Prohexadion-calciu, având o formulare de tip WG (granule dispersabile în apă). Substanța activă face ca acest produs să nu fie un simplu regulator de creștere pentru măr, păr și prun, ci să și stimuleze sistemele naturale de apărare ale plantei în lupta împotriva focului bacterian la pomii fructiferi precum mărul, părul, gutuiul sau moșmonul.

    Produsul este disponibil în ambalaje de 1,5 kg și se poate aplica foarte simplu. Folosit ca regulator de creștere pentru livezile de măr, păr și prun, Regalis Plus se poate aplica într-unul sau două tratamente pe sezon. În primul caz, aplicarea se face în perioada înfloritului, în doza recomandată de 2,5 kg/ha. În cazul în care optăm pentru 2 tratamente pe sezon, doza recomandată este de 1,5 kg/ha pentru fiecare tratament. Primul tratament se va face pe perioada înfloritului, iar al doilea la începutul formării fructelor. În această variantă, controlăm și focul bacterian.

    La aplicarea produsului Regalis Plus nu se vor aplica mai mult de 3 kg/ha într-un sezon de vegetație.

    Regalis Plus nu trebuie amestecat cu produse pe bază de calciu, folosite împotriva carențelor de calciu. Deși este în general miscibil cu fungicide și insecticide, specialiștii BASF recomandă ca amestecul să fie mereu verificat în prealabil și aplicat imediat după pregătire.

    Fruct afectat de focul bacterian

    Stropirea cu Aliette – fungicid pentru prevenirea focului bacterian

    Un tratament eficient pentru prevenirea infecției cu Erwinia amylovora – focul bacterian este și Aliette, un fungicid sistemic de la Bayer CropsScience. Este un tratament ce se aplică la pomi în faza de înflorire, în trei tratamente:

    Aliette are capacitate ridicată de penetrare în plante prin frunze (sub 30 minute), flori și rădăcini. Se remarcă prin mobilitatea excepțională în plantă datorită distribuției complete ascendente și descendente în cca. o oră de la aplicare, ceea ce permite protejarea pentru o lungă perioadă de timp a organelor vegetative și fructifere, inclusiv a creșterilor noi. Aliette are o foarte bună acțiune preventivă, acționând prin inhibarea germinației sporilor și prin blocarea dezvoltării miceliului în plantă și a sporulării. Prezintă suplimentar proprietatea unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. Nu prezintă risc de apariție a rezistenței.

    Stropirea cu Funguran  împotriva focului bacterian

    Fungicidul Funguran OH 50 WP 5% se aplică contra focului bacterian în perioada de repaus vegetativ

    Coprantol Duo – fungicid împotriva focului bacterian

    Stropirea cu Coprantol Duo, un fungicid de la Syngenta cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite) și este recomandat împotriva bolilor precum focul bacterian sau rapănul. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.

    Stropirea cu Luna Care contra focului bacterian

    Luna Care de la Bayer este un fungicid recomandat la măr și păr contra focului bacterian. Tratamentele la măr se pot aplica doar postfloral, din momentul în care fructele au circa 1 cm în diametru/ prima cădere fiziologică a fructelor (BBCH 71), până la “începutul coacerii” (BBCH 81). Nu se aplică la soiul Golden Delicios și nici la celelalte varietăți cu genetica Golden. Fungicidul Luna Care Nu se aplică în timpul înfloritului.

    La păr, tratamentul cu Luna Care se poate aplica începând cu faza „înainte de înflorit” (BBCH 51), până la „începutul coacerii” (BBCH 81).

    Se efectuează maximum 3 tratamente pe sezon, la avertizare, la interval de 7-12 zile. Timp de pauză: 28 zile. Cantitatea de soluție: 300-1500 l apă/ha. (*mch = metru înălțime coroană; 1 kg x 3 m = 3 kg produs comercial/ha). Nu aplicați foliar mai mult de 500 g/ha fluopiram/an calendaristic.

    Tratamente curative împotriva focului bacterian

    De la primele semne ale focului bacterian la măr, păr sau gutui se recomandă intervenția cu un tratament curativ. Se folosesc mai ales fungicie cuprice precum Champion 50 WP, Champ 77 WG sau Alcupral 50 PU (WP).

    Pomicultorii care execută aceste tratamente au tratamentul au obligația să anunțe autoritățile locale cu privire la ziua și produsul folosit pentru a fi avertizați apicultorii din zonă.

    Schemă de tratamente contra focului bacterian

    O schemă de tratament contra focului bacterian este oferită pomicultorilor de către Pepinierele Roman din Afumați, județul Ilfov. În funcție de fenofaze, se pot aplica o serie de tratamente care protejează livada de infecția cu Erwinia amylovora.

    Schemă de tratament contra focului bacterian la măr, păr și gutui:

    1) Dezmugurit, urechiușe, înfrunzit – Alcupral 50 PU (0,3 % – 30 gr/ 10 l apă).
    2) Început înflorit – Aliette 80 WG
    3) Scuturatul petalelor – Aliette 80 WG
    4) Fruct 3-4 cm – Alcupral 0,3% + Karate Zeon 0,015 % (2 ml/13 l apă).
    5) Fruct 1/2 și 60-80 % din mărimea normală – Monilioze, Putregaiuri, Insecte,viermi, omizi – Switch (10 gr/10 l apă )+ Actara 0,015 %.

    De reținut că fungicidul Aliette 80 WG se aplică singur, nu în amestec cu alte substanțe.

    Tăieri la pomii afectați de focul bacterian

    Focul bacterian – prevenirea bolii la măr, păr și gutui

    O primă metodă de prevenire a atacului de foc bacterian este să alegeți soiuri care prezintă o rezistență mai bună la această infecție. Când achiziționați puieții, cereți informații cu privire la toleranța acestora la boli precum focul bacterian. Este bine de știut că la măr, soiurile se împart în trei categorii: soiuri de măr sensibile la focul bacterian (Vista Bella, Fuji, Idared, Golden Russet, James Grieve, Braeburn, Gala, Jonagold și Banana de iarnă); soiuri de măr moderat rezistente la focul bacterian (Goldrush, Granny Smith, Golden Delicious și Summered) și soiuri rezistente la focul bacterian (Freedom, Red Delicious, Enterprize și Liberty).

    Focul bacterian – prevenire

    Prevenirea focului bacterian se face prin aplicarea unor tratamente în perioada de repaus a pomilor, până când aceștia intră în vegetație.

    Dacă ați avut atac de boală, este obligatoriu să curățați bine pomii de toate ramurile afectate care se taie la minim 30 cm de ultimul semn de afectare. Înainte de lucrări și când se trece de la un pom la altul, instrumentele de tăiere se dezinfectează cu alcool sanitar 70% sau cu soluții dezinfectante.

    Ramurile tăiate, frunzele, fructele și lăstarii cu semn de boală se strâng în saci și se ard în afara livezii.

    Un factor important îl reprezintă densitatea pomilor în livadă. Cu cât schema de plantare face ca pomii să fie mai apropiați, cu atât răspândirea bolii în livadă va fi mai mare și mai greu de stopat.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!