• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturile unui mare crescător pentru cei care vor să își facă fermă de iepuri: ”Înmulţeşti zece iepuroaice cu doi iepuroi şi nu mai cumperi niciodată carne”

    agrointeligenta.ro -

    Dacă ai deja o gospodărie într-o zonă rurală, ca să creezi nucleul unui mici ferme de iepuri, nu ai nevoie decât de o investiţie minimă.

    „Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent”, susţine inginerul zootehnist Marius Coblişan.

    Start cu o investiţie minimă şi două opţiuni

    Iepurii nu sunt greu de crescut, sunt puţin pretenţioşi la hrană şi adăpost, însă de o bună perioadă de timp, obiceiul ţăranilor de a creşte în ogradă, pe lângă alte animale şi câţiva iepuri a cam dispărut. Principala cauză este faptul că deocamdată, iepurii de carne nu pot fi crescuţi dacât pentru autoconsum sau, mai rar, pentru vânzare în viu prin târguri şi pieţe. Lipsa unui abator autorizat în prezent, după ce ultimul a fost închis în urmă cu câţiva ani a condus la pierderea interesului pentru o astfel de îndeletnicire.

    rsz_lapin-geant-des-flandres-vendre-reproduction
    Fermieii nici nu-şi dau seama ce pierd. Socoteala e simplă: dacă o familie de la ţară ar investi în cumpărarea pentru început a zece iepuroaice şi doi iepuroi pe care i-ar creşte doar cu ce ierburi şi alte resturi vegetale de prin gospodărie, nu ar mai cheltui niciun ban pentru a cumpăra carne. Un astfel de început asigură unei întregi familii tot necesarul de carne”, spune Marius Coblişan, proprietarul unei ferme de creştere tradiţională a iepurilor amplasată în satul Ruginoasa, din judeţul Sălaj.

    Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată.

    Doi lei un vaccin şi 0,5 lei pentru deparazitare

    „Într-o fermă tradiţională de creştere a iepurilor sau o gospodărie ţărănească o iepuroaică poate avea într-un an 4-5 fătări, şi de fiecare dată se obţin 7-8 iepuraşi. Deci într-un an, de la o singură iepuroaică se obţin lejer 40 de iepuraşi. Este important însă să precizăm că până la 8 luni, iepuraşul îşi asigură imunitatea organismului la boli, din laptele matern.

    rsz_lapin-de-ferme-adopter-88241

    După această perioadă, există riscul apariţiei unor boli. Din acest motiv este necesar ca fermierul să asigure vaccinarea şi deparatizarea. Ei bine, un vaccin (Mixohemovirovac) împotriva bolilor virotice costă 2 lei/animal, iar deparatizarea (cu Evomec) doar 0,5 lei/animal. De asemenea, tot pentru deparatizare se mai pune în apa de băut a iepuraşilor, la un,anumit,interval, Coccistop. La şase luni, se sacrifică”, a menţionat fermierul din Ruginoasa.

    Vaccinarea poate fi efectuată de fermier, care poate învăţa procedura de la cineva specializat sau poate apela la serviciile unui veterinar contra sumei de 5 lei/animal (include manopera veterinară şi costul vaccinului propriu-zis). Vaccinarea este absolut necesară, bolile virotice care pot apărea într-o fermă de iepuri pot conduce la decimarea efectivelor într-o proporţiede 95%,  dacă nu se iau măsurile corespunzătoare.

    În cazul fermelor industriale de creştere a iepurilor,  numărul fătărilor anuale pentru o iepuroaică este mai mare decât în cazul gospodăriilor – 6 fătări, iar sacrificarea iepuraşilor se realizează la 2,5 luni.

    Resturi vegetale şi apă, spărtură de cereale dacă e posibil

    „Pentru hrana iepurilor se poate da cam tot ce înseamnă verdeaţă, masă verde. E suficient ce ai prin curte, resturi vegetale, mai dai o coasă, aduni şi dai la iepuri. Poţi să le mai dai şi nişte cereale dacă ai pentru că astfel,  animalul cumulează mai repede şi mai multă masă corporală, iar perioada de creştere se micşorează. Iepurii preferă orzul şi ovăzul. Spărtura de cereale se poate cumpăra şi la 0,6-0,7 lei/kg, în sudul ţării, de exemplu.

    rsz_46208_286448851459514_528370287_n

    Dar, ca să zic aşa, de bază sunt coasa şi roaba pentru hrănirea animalelor. O coasă minimală…Ani de zile am crescut aşa iepuri. Masa verde pentru iepuri nu trebuie să fie umedă. De asemenea, trebuie avut grijă ca apa din adăpători să nu se infesteze cu dejecţii. Apa trebuie asigurată zilnic şi să fie curată. Iarna, apa pentru iepuri trebuie să ie calduţă ca să nu îngheţe. Deşi unii zic că dacă iepurii sunt hrăniţi cu masă verde nu mai au nevoie de apă eu din proprie experienţă am observat că trebuie asigurată totuşi o anumită cantitate. De exemplu, iepuroaia îşi creşte mai bine puii dacă are asigurată apă”, consideră Marius Coblişan.

    În rest, iepurii nu sunt sensibili la frig, rezistă bine iarna. Însă aceştia trebuie sănu fie expuşi în frig, umezeală. Nici căldura excesivă nu le este pe plac.

    Cât priveşte asigurarea adăpostului, fermierul din Ruginoasa spune că nu enevoie de cheltuieli excesive.

    „Le faci cuştile cu ce găseşti prin curte, nişte lemn recuperat de la paleţi, o plasă de sârmă, pe podea pui nişte paie. Nu e mare filozofie”, a menţionat Marius Coblişan.

    „O afacere se poate dezvolta cu măcar 50 de iepuraşi”

    La început, iepurii cumpăraţi pentru gospodărie pot fi ţinuţi într-o cuşcă comună. Tineretul (20-30 de bucăţi) poate fi adăpostit în ţarcuri la sol sau cuşti unice. La vârsta de 3 luni se separă pe sexe. Iepuroaicele şi iepuroii trebuie să aibă de la această vârstă cuşti individuale.

    La 4,5 luni când ajung la 75% greutate corporală se poate face reproducţia. Gestaţia durează 30 de zile.

    rsz_photo1

    „Putem spune că o afacere cu o fermă tradiţională de iepuri se poate dezvolta dacă ai măcar 50 de iepuraşi. În afară de carne şi exemplare vii pentru reproducţie, în cadrul afacerii se pot valorifica şi blăniţele. Fermierul poate învăţa cu timpul, să le prelucreze singur. Nu e dificil, citeşti câteva cârţi de specialitate, sau întrebi pe cei care se pricep. Nu e greu, există metode tradiţionale.

    La ferma noastră de la Ruginoasa avem în prezent 150 de iepuroiace. Vindem iepuri pentru carne şi reproducţie. Însă am reuşit să menţinem şi alte câteva contracte care nu sunt de neglijat. De exemplu, avem un contract cu o fundaţie din Bucureşti căreia îi livrăm iepuraşi. Fundaţia respectivă dă mai departe aceşti iepuri către familii nevoiaşe. Fundaţia încearcă să-i înveţe pe oameni sa-şi asigure necesarul de carne prin creşterea iepurilor. Mai avem contracte şi cu magazine de animale de companie către care trimitem săptămânal un număr destul de mare de iepuraşi care sunt crescuţi ca animale de companie”, a mai declarat Marius Coblişan din Ruginoasa.

    Iepurii de la ferma tradiţională se vând în viu cu 17 lei/kg şi cu 30 lei/kg în carcasă, la calitate premium. Vânzările cele mai mari sunt în lunile premergătoare Paştelui.

    În supermarket, carcasele de iepuri provenite din import Ungaria şi Cehia se vând cu 46 lei/kg, calitatea a III-a. Carcasele de calitatea a III a au sub două kilograme, la calitatea a II -a- greutatea este de 2-3 kilograme. Carcasele calitatea premium au peste 3 kg.

    Ţinta propusă: 4.000 de capete

    Despre ferma tradiţională de creştere a iepurilor de la Rugionoasa, cea mai mare din regiunea Sălajului, revista noastră a mai relatat în urmă cu un an. De atunci, ferma condusă de Mariuş Coblişan s-a extins şi a ajuns la 2,5 hectare.

    „Tot ce câştig reinvestesc în afacere. Între timp, am mai angajat încă un lucrător la fermă, ne-am extins, am mai cumpărat o motocoasă, nu mai dăm la coasă. Investiţia de până acum depăşeşte 30.000 de euro. Muncim însă foarte mult, de la 6 dimineaţa, până seara târziu”, a declarat Mircea Coblişan.

    rsz_404612_294321077338958_313220706_n
    Fermierul a reuşit să creeze prin încrucişări un hibrid de carne. A folosit iepurele comun „ţărănesc” pe care l-a încrucişat cu rase de la nivelul mic până la greu. A folosit pentru hibridul de carne iepuri din rasa Neoozelandez alb şi roşu, Chincilla şi Uriaşul belgian alb.

    Am obţinut un hibrid rezistent la boli şi care suportă foarte bine temperaturile scăzute de mediu. Ferma pe care o deţin e într-o zonă deluroasă, cu temperaturi scăzute. Avem două proiecte pentru construcţia unor hale conform cerinţelor Uniunii Europene cu asigurarea standardelor de igienă şi de bunsăstare a animalelor. Încă sper să ajung la amploarea unei afaceri intensive de creştere a iepurilor pentru carne. Ţintim să ajungem la o capacitate de 3.500-4.000 de capete”, a mai precizat proprietarul fermei de creştere a iepurilor.

    Marius Coblişan (41 de ani) şi-a început afacerea cumpărând la început, 20 de iepuri aşa-zişi ţărăneşti.  Cu timpul, a creat la fermă o bază furajeră proprie cu leguminoase şi graminacee perene. Cultivă lucernă, golomăţ, sparcetă care au o rentabilitate deosebită.

    Inginerul zootehnist spune că afacerea a demarat cu multă muncă. A avut diverse locuri de muncă. Zece ani a fost angajat la abatorul de stat din Cluj. Pentru a aduna banii necesari deschiderii fermei de iepuri, a lucrat ca şofer în transporturi internaţionale având avantajul unui carnet de conducere profesionist.

    Foto: Ferma de creştere tradiţională a iepurilor-Ruginoasa, Gaec de la Vieille Grange, wamiy.com, Ferme  de Beaumont

    * Citeşte şi:
    Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri


    Te-ar mai putea interesa

    Garda de Mediu controlează fermele agricole care au primit fonduri europene Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermierul Bogdan Costache a făcut profit cu primele 20 de hectare cultivate cu sorg Fermierii români, cu marfa în supermarket! Mesajul transmis de ministrul Barbu! Trump a schimbat conducerea USDA, instituția care dă tonul pe bursa de cereale