Ordonanță de Urgență pentru plata subvenției la hectar pentru pășuni anul viitor!
agrointeligenta.ro -Subvenția APIA pentru pășune va fi acordată pentru toate suprafețele și anul viitor, inclusiv pentru acele pășuni la care nu este finalizat amenajamentul pastoral. Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care este amânat cu încă un an termenul privind obligația ca pășunile eligibile pentru subvenții să aibă amenajament pastoral.
”Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementată administrarea pajiștilor prin amenajamente pastorale, fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente fiind asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul MADR. De asemenea, este reglementată obligația implementării amenajamentelor pastorale la 1 ianuarie 2022, pentru întreaga suprafață de pajiști din România”, se arată în nota de fundamentare a OUG 130.2021, publicată sâmbătă, pe 18 decembrie.
Termenul limită pentru finalizarea amenajamentelor pastorale a fost amânat cu încă un an, până pe 1 ianuarie 2023.
”Ținând cont de respectarea obligației implementării amenajamentelor pastorale la 1 ianuarie 2022, în vederea susținerii absorbției fondurilor europene aferente plăților pe suprafață și luând în considerare faptul că amenajamentele pastorale se pot executa numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetație și producția vegetală, coroborat cu situația creată de pandemia de COVID-19 privind restricționarea deplasării personalului pentru evitarea răspândirii bolii, respectarea perioadelor de carantină și a zonelor carantinate, se impune prelungirea termenului limită de realizare a amenajamentelor pastorale până la 1 ianuarie 2023. Astfel, se evită riscul unui impact negativ asupra utilizatorilor de pajiști determinat de imposibilitatea aplicării începând cu anul 2022, a amenajamentului pastoral, independent de voința lor, care ar genera consecințe negative pentru crescătorii de animale concretizate prin sancționarea acestora cu amenzi”, se mai arată în documentul citat.