• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Crescătorilor de Albine: ”Poziția noastră față de utilizarea neonicotinoidelor a fost întotdeauna de respingere!”

    Roxana Dobre -

    Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) respinge utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de floarea soarelui! Organizația apicolă condusă de președintele Ioan Fetea a transmis miercuri, 22 decembrie, o poziție oficială prin care aduce clarificări cu privire la întâlnirea ce a avut loc pe 16 decembrie cu ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, în urma cărora ”în spațiul public au apărut mai multe supoziții și concluzii scoase din context”.

    ”Având în vedere că în urma întâlnirii cu rol informativ la care am fost invitați de noul ministru al agriculturii Adrian-Ionuț Chesnoiu în data de 16.12.2021, în spațiul public au apărut mai multe supoziții și concluzii scoase din context cu privire la punctul de vedere al Asociației Crescătorilor de Albine din România referitor la intenția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a cere derogare pentru utilizarea produselor din gama neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de floarea soarelui, vă informăm că ÎNTOTDEAUNA poziția noastră referitoare la aceste tratamente cât și la celelalte tratamente fitosanitare, a fost una de respingere a utilizării acestor substanțe, care prin efectul lor duc la depopularea sau moartea familiilor de albine”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ACA.

    În cadrul aceluiași text, ACA mai subliniază că a fost de altfel prima asociație care a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale interzicerea folosirii în practica agricolă a produselor fitosanitare din gama neonicotinoidelor. ”În adresa 432 din 16.12.2021 pe care personal am înmânat-o domnului ministru, cu ocazia întâlnirii, fără a cunoaște ordinea de zi a acesteia, la punctul 6, se regăsește poziția noastră cu privire la utilizarea tratamentelor fitosanitare. Asociația Crescătorilor de Albine din România a fost de altfel prima asociație care a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale interzicerea folosirii în practica agricolă a produselor fitosanitare din gama neonicotinoidelor”, mai precizează APIA.

    ACA cere o analiză și o cercetare mai riguroasă a impactului acestor substanțe asupra familiilor de albine

    În același comunicat ACA subliniază că pe apicultori ”i-ar bucura” o colaborare cu toate formele asociative care să își propună în viitor o analiză și o cercetare mai riguroasă a impactului acestor substanțe asupra familiilor de albine.

    ”Din acest punct de vedere ne-ar bucura o colaborare cu toate formele asociative și chiar cu institutele de cercetare din subordinea Guvernului cât și cu alte institute de cercetare din afara României, care să își propună în viitor o analiză și o cercetare mai riguroasă a impactului acestor substanțe asupra familiilor de albine. Chiar dacă în cadrul întâlnirii cu rol informativ din data de 16.12.2021 vehemența noastră a fost una moderată, reiterăm prin acest comunicat poziția noastră cu privire la subiectul neonicotinoidelor și respingem cu fermitate atitudinea celor ce atacă prin acțiunile și concluziile personale Asociația Crescătorilor de Albine din România. Problemele apiculturii românești, se suprapun în mare parte cu cele ale apiculturii europene, acestea fiind sintetizate ca punct de plecare în discuțiile cu domnul ministru și suntem convinși că în viitor vor fi aprofundate. Apreciem poziția obiectivă pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin persoana domnului ministru, o propune în dialogul cu acest sector”, se mai arată în textul citat.

    Reamintim că Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, s-a întâlnit joi, 16 decembrie, cu o serie de reprezentanți ai asociațiilor din sectorul apicol. Printre temele abordate în cadrul discuției, s-au aflat măsurile de sprijin pentru sectorul apicol și utilizarea de către fermieri a neonicotinoidelor în tratarea semințelor pentru culturile de primăvară.

    Despre acest subiect aici:  Soluția ministrului Chesnoiu în ”războiul” neonicotinoidelor: Apicultorii să facă un studiu în pastoral la culturile tratate!

    Primul fermier care a reacționat la propunerea ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, este Daniel Florici care a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că vrea să participe la studiul anunțat de MADR și chiar să îi despăgubească pe apicultori dacă se înregistrează mortalitate în rândul albinelor. 


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc