• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Daniel Florici: Vreau să particip la studiul MADR. Dacă mor albinele de la floarea-soarelui din câmpul meu, îl despăgubesc pe apicultor!

    Angelica Lefter -

    Anunțul Ministerului Agriculturii privind acordarea unui derogări pentru neonicotinoide la sămânța de floarea-soarelui a creat o mare vâlvă atât în rândul apicultorilor, cât și al fermierilor. În lipsa unor studii concludente – pe care nu le-a găsit nici la MADR, nici nu i-au fost furnizate de către organizațiile de apicultori, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a comunicat că anul acesta va fi efectuat un studiu public, cu fermieri și cu apicultori, astfel încât, la final, să poată fi trasă o concluzie clară.

    Tânărul Daniel Florici și-a exprimat dorința de a se implica în acest proiect demarat de MADR. Ieșeanul – care cultivă 250 de hectare, dintre care 50 de hectare le va avea cu floarea-soarelui în acest an, este deschis la a găzdui stupi la câmpurile sale, iar dacă vor exista pierderi de efective de albine, este dispus să suporte pierderile apicultorului.

    Fermierul consideră că tot studiul trebuie supervizat de un institut

    Fermierul Daniel Florici, din comuna Ion Neculce, județul Iași, este convins că utilizarea anumitor insecticide prietenoase cu mediul nu duce la o rată semnificativă a mortalității albinelor, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Suprafața cultivată anul acesta în ferma mea ar fi undeva la 250 de hectare în total și 50 de floarea soarelui. Rapiță nu am în acest an pentru că, din cauza secetei, cele 80 de hectare de rapiță vor trebui întoarse, nu a răsărit. Am și alte culturi pe raza comunei Ion Neculce din județul Iași, grâu 80 de hectare și porumb. Primesc apicultori la mine în cultura de floarea soarelui, de ce nu? Proiectul acesta de studiu propus de MADR ar trebui urmărit nu doar de mine ca inginer agronom și ca cultivator de cereale, ci și urmărit de un institut care să poată să facă niște analize, să poată trage niște concluzii în urma acestei cercetări pentru că așa…fiecare poate să interpreteze situația în modul lui”, a menționat fermierul ieșean.

    Mortalitatea albinelor poate avea alte cauze, nu tratamentul la sămânță

    Daniel Florici este și inginer agronom și a apreciat că, din toate informațiile citite și din practica de ani de zile, cantitățile de soluții cu care sunt tratate semințele înainte de a fi plantate sunt infime, deci practic ar fi imposibil ca substanța să se mai regăsească în plantă și să ucidă albina care vine la cules.

    ”Apicultorului, din varii motive îi pot muri efectivele de albine, dar circumstanțele pot fi altele, dar nu din cauza utilizării substanței imidacloprid, iar eu pot să spun că din studiile mele și ce am discutat cu profesori de genetică și în facultate și experiența anilor, acea cantitate mega-infimă care vine pe doar o sămânță, pe un bob, un calcul grosso-modo vine un 0,00045 grame de soluție. Vă dați seama că este o cantitate insesizabilă pe o sămânță de floarea soarelui care vine băgată în pământ. Aia, până când ajunge la maturitate, se dezvoltă calatidiul, înflorește, substanța aia de pe bobul acela este absorbită de către plantă, metabolizată și transformată în alte chestii. Deci, cine vrea să ia în brațe doar varianta apicultorilor, să o ia, dar trebuie să vină și cu argumente în spate. Și nouă ne trebuie albinele!”, a spus Daniel Florici pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Albinele care intră în studiu trebuie să fie perfect sănătoase

    De altfel, în cadrul proiectului de cercetare, agricultorul este dispus să achite daunele apicultorului, dacă mortalitatea albinelor survine de la insecticidele aplicate. Cu toate acestea, este de părere că Ministerul Agriculturii ar trebui să se implice mai mult în acest proiect, nu să-i lase pe fermieri să se descurce. În primul rând, a menționat fermierul, trebuie o evaluare a efectivului de albine pentru a stabili dacă ele sunt perfect sănătoase.

    ”Eu voi acoperi apicultorului care vine cu albinele în cultura mea pierderile cauzate de moartea albinelor din cauza folosirii substanței imidacloprid, nu pierderi din cauză că matca lor este slăbită, albinele slăbite din cauza folosirii necorespunzătoare a tratamentelor, folosirea zahărului care uzează foarte mult albina. O albină proaspăt ieșită în primăvară la cules, care ea a fost menținută pe timp de iarnă cu sirop, cu zahăr, cu adaosuri făcute ca să poată să treacă o perioadă îndelungată fără mâncare, clar va ieși din iernat o albină slabă, nu va avea puteri de cules. Eu cred că ministerul, într-un astfel de studiu, ar trebui să vină cu diferite asociații ale cultivatorilor de cereale, să vină să demonstreze, nu să aștepte ca un simplu fermier să își ia el angajamentul să fie de acord ca să facă un experiment la el în fermă. Eu cred că ministerul ar trebui să aibă el întâietate la un astfel de studiu, după aceea noi, fermierii, care mulți dintre noi mai facem și niște studii, avem o carte citită sau făcută o facultate și avem niște noțiuni în plus”, a specificat Daniel Florici.

    A folosit un insecticid prietenos cu albinele și acestea n-au avut de suferit

    Daniel Florici susține că a efectuat, nu cu intenție, un astfel de experiment, folosind un insecticid prietenos cu mediul, care a fost aplicat în timpul în care albinele se aflau la cules. Bineînțeles că apicultorul a fost înștiințat, însă ambii au avut încredere în certificatul de conformitate care a însoțit produsul.

    ”În general, pe raza comunei Ion Neculce sunt destule stupine. La floarea soarelui am avut apicultori. Anul trecut eram la rapiță, caz concret și real, la tratament la înflorit. Administram un insecticid care era necesar atunci în perioada înfloritului, Mavrik 2 F. Stupina era atunci în lan, albinele erau toate în zbor la cules, ora 11:00 – 12:00, o puzderie de albine. Eu tratam cu insecticid cultura de rapiță, nu a avut mortalitate nici 1%, să spunem că ar fi fost cauzată de folosirea insecticidelor. Eu folosesc doar insecticide care sunt prietenoase cu mediul și care sunt cu albinele. L-am asigurat pe apicultor pe proprie răspundere că nu o să aibă pierderi și așa a fost. Noi oricum anunțăm apicultorii când facem intervenții de regulă, așa e legea. Când fac afirmații, le fac pe baza unor certificate de conformitate care însoțesc produsele respective. Pentru un asemenea studiu, albina trebuie să fie și perfect sănătoasă, dacă vine cu boli din exterior și ea moare din cauza bolilor, nu mai este cauza acestui insecticid moartea lor”, a menționat agricultorul ieșean.

    Fără tratament la sămânță, fermierii vor aplica mai multe insecticide

    Totodată, fermierul Daniel Florici a menționat că renunțarea la tratamentul semințelor poate atrage probleme grave ale culturilor pe care fermierul va încerca apoi, cu substanțe mult mai neprietenoase cu mediul, să le trateze, ceea ce va duce la o mortalitate și mai mare a polenizatorilor.

    ”Eu sunt dispus, dacă MADR pune la dispoziție toate resursele pentru un astfel de studiu, să particip. Eu am certitudinea că o mare parte dintre albine nu mor din cauza folosirii insecticidelor la tratamentul seminței. Nu folosim insecticide la tratamentul seminței? Foarte bine, vom folosi insecticide în perioadă de vegetație care unele dintre ele nu sunt prietenoase nici cu mediul nici cu albinele. Unul – riscăm să întoarcem cultura, să o pierdem, doi – dacă salvăm din ea ce putem salva, salvăm cu costuri și mai mari, dar și mai dăunătoare pentru stupini pentru că atunci vor fi făcute tratamente prin pulverizare când albina este liberă”, a concluzionat fermierul din județul Iași, Daniel Florici.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!