• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Silvia Răileanu, proprietara celei mai performante sere din România, a investit într-o nouă seră și mai modernă, o raritate la nivel mondial

    Daniel Befu -

    Anul a fost unul de bun augur pentru Silvia și Damian Răileanu, proprietarii unei sere de 16.000 mp localizată în Biled, județul Timiș, seră care în urmă cu aproape 4 ani, la inaugurare, era considerată sera cu cea mai modernă tehnologie din România, importată din Olanda. După trei sezoane, antreprenorii, care dețin în paralel și alte linii de business în turism și producția de suplimente nutritive, au decis că afacerea e într-atât de promițătoare, încât merită să facă un împrumut enorm din bancă, pentru a finanța triplarea suprafeței. Însă de data asta au ales un model de seră și mai high-tech, care începe să se apropie ca eficiență (fără însă a o egala), de serele din arealul mediteranean.

    Concurență din Spania și Turcia pe piața roșiilor

    În ciuda blocajelor din consum și a scăderii economice generate de pandemie, Serele Super au avut un an excelent chiar și în pandemie.

    ”Anul 2020 față de 2019 pentru noi a fost per total un an mai bun, în primul rând datorită faptului că am avut productivitate mai mare. În prima parte a anului am avut prețurile un pic mai bune față de 2019, un pic mai mari. Explicația e că primăvara crește dorința de a consuma legume proaspete produse în România și retailerii sunt mai dornici să ne aibă la raft. Spania cam dispare primăvara, sau dacă e prezentă în piață, nu are calitate prea bună și probabil că anul trecut am și știut eu mai bine să mă orientez și să negociez prețuri mai mari. Din august însă, prețurile au fost mai mici. Nu am mai putut să ajungem la nivelul din 2019. Această scădere a prețurilor nu pot să o explic cu certitudine, însă totuși o pun pe faptul că noi avem costurile de producție mari și deja intră în joc Spania și Turcia, care sunt în plină producție și chiar dacă noi avem roșii foarte bune și un preț mai bun decât cele din Spania, dacă piața e plină, atunci și prețul nostru a fost mai mic”, descrie producătoarea particularitățile în materie de prețuri de vânzare a roșiilor, pentru anul care a trecut.

    Producție dublă și mai timpurie cu eliminarea copililor mai devreme

    Totodată, pentru Serele Biled, anul trecut a marcat și creșterea productivității, care se datorează stăpânirii mai bune a mecanismelor fine de exploatare la maxim a potențialului serei.

    ”În căptătat experiență mai multă. Am investit mai mult și în căldură și în CO₂. A fost o decizie curajoasă, deoarece căldura costă mult, minim 35.000-40.000 euro/lună în lunile de iarnă. De asemenea, de obicei CO₂ reprezintă un cost suplimentar și nu tot timpul aduce numaidecât bani în plus, dar îți dă o siguranță că plantele vor fi mai sănătoase, mai puternice și produsele mai calitative. O seră e un spațiu închis. Plantele consumă CO₂-ul, dar din exterior nu vine altul și atunci trebuie să vii cu un aport suplimentar, care e un cost în plus. Per total, la final, dacă producția crește e și un plus la bani. Ca impact pozitiv asupra productivității în 2020 ar mai fi și factorul climatic, fiindcă am avut o primăvară cu mult soare și puține ploi, care pe noi ne-a avantajat, spre deosebire de fermierii care cultivă în câmp. Tot acest cumul de factori favorizanți ne-a sporit productivitatea cu 10% față de 2019. Un rol cheie l-a avut și consultantul horticol pe care-l avem la serele noastre, care a avut o altă strategie a lucrării plantelor, față de anii precedenți. Copilii care se lăsau de obicei spre sfârșit de februarie, noi i-am lăsat la final de ianuarie-începutul lunii februarie, la 3 săptămâni după ce am adus plantele și astfel în aprilie am intrat cu toată producția pe rod. Altădată intram mai târziu cu 2-3 săptămâni. Mi s-a părut foarte bună ideea consultantului nostru din Ungaria. El a zis: «Noi în Ungaria toți așa lucrăm. O să avem mai multe plante dacă lăsăm copilii mai devreme». Și într-adevăr, în luna aprilie productivitatea a fost dublă față de 2019. Asta a contat enorm, fiindcă în aprilie ai un preț bun, deoarece în aprilie deja Spania nu mai este pe piață, Turcia, de asemenea, dispare și, în plus, toți oamenii sunt dornici să mănânce legume proaspete și cu gust”, detaliază Silvia Răileanu.

    Arealul de comercializare a roșiilor produse de sera din Biled a variat față de anii 2018-2019, când 80% din producție era desfăcută pe piața din județul Timiș. ”Anul trecut am vândut și pe București, dar este doar o tatonare, nu e fiindcă nu avem suficientă piață în Timiș. A fost o strategie, pentru că am început să construim o seră nouă și piața din București este o piață mare, iar oamenii care câștigă mai bine, totuși sunt în București. Iar noi nu suntem producători axați pe ieftin, ci avem o gamă de produse poate mai scumpe, dar bune”, explică producătoarea.

    În urma unei investiții cifrate la 31 milioane lei, sumă din care 83% o reprezintă credite, celor 16.000 mp de sere funcționale li se adaugă alți 30.000 mp, plus 7.000 mp de spațiu tehnic ce conține un depozit și o zonă de logistică. Noua seră va genera 40 de noi locuri de muncă. Proiectul era deja în plin șantier la începutul anului 2021.

    Cel mai important detaliu privitor la noua investiție e că este ultimul răcnet în materie de tehnologie.

    ”Este cea mai modernă și mai înaltă decât cea actuală cu 1 metru, ceea ce înseamnă o climă mai stabilă. Practic vom avea o seră cu aer condiționat. Nu vom mai deschide ferestrele ca să băgăm aer, ci are niște tuneluri laterale. Tehnologia se cheamă ”seră semi-închisă”. În acele tuneluri laterale se ia aerul din exterior, se mixează și se bagă în seră la umiditatea și temperatura necesară. E o tehnologie nouă, care îți dă un control mai bun al climei. Sunt puține astfel de sere pe piață. Noi aveam o problemă vara cu roșiile. Plantelor nu le place căldura, mai ales noaptea și în lunile când, teoretic pe piață e plin de roșii și ne așteptam să avem și productivitate mare în seră, atunci productivitatea a fost mai mică, așa că august nu e cea mai bună lună pentru noi. În plus, iarna ai umiditate mare și trebuie să deschizi geamurile ca să scoți umiditatea afară. La noul model de seră, funcționează mult mai puține geamuri care se deschid și atunci când o fac, e doar pentru a lăsa să iasă suprapresiunea. În rest, orice schimburi de aer și vapori se fac indirect. Aerul trece prin niște filtre și se bagă în seră printr-o tubulatură din lateral, exact la umiditatea care trebuie. Asta înseamnă că nu mai ai geamuri deschise decât rar, ca supape pentru suprapresiune. Teoretic rentabilitatea la noul model de seră e mai mare cu 10-15% decât la sera actuală. La 3 ha asta înseamnă mult. Plus că este mai economică din punctul de vedere al consumului de energie. Plantele transpiră și produc umiditate, iar în sistemul normal de seră, ca să scoți umiditatea dai căldură și deschizi geamurile. Tot timpul iarna stai cu geamurile deschise destul de larg pentru ca să iasă umiditatea în exces. În schimb noul model de seră funcționează altfel. Aerul care se bagă este dezumidificat și numai pentru suprapresiune, foarte rar, se deschid geamurile. Dacă noua seră este bine gestionată, am face o economie de 40% la energie, față de sera pe care o operăm în prezent și care, oricum, este considerată foarte modernă. Dar acest nivel de economie la nivel de costuri se poate obține doar dacă o gestionezi bine. Așa că o să trebuiască să ne angajăm un consultant și pe zona serelor semi-închise, fiindcă acolo trebuie o altă strategie de creștere a plantelor”, detaliază antreprenoarea.

    Doar roșii premium, cu gust și preț pe măsură

    Investiția de peste 6 milioane euro în extinderea serelor, e gândită să dea și o eficiență mai bună părții logistice și de transport a producției, mai multă siguranță în relațiile comerciale și poziționarea pe o nișă de piață pentru care nu are concurență din partea producătorilor locali.

    ”Eu zic că doar zona premium are viitor în România, pentru că roșii ieftine sau fără gust, avem suficiente din Turcia și noi n-o să putem niciodată produce la prețurile lor, pentru că noi n-avem clima din Turcia sau Spania. Doar dacă ești axat pe zona premium poți să faci profit. În rest nu văd cum ai putea, pentru că noi niciodată n-o să avem costurile de producție din statele mediteraneene. De ce am investit noi în sera aceasta de 30.000 mp în sistem semi-închis, care e mai scumpă? Pentru că vreau să produc iarna, caz în care trebuie să îmi micșorez cumva costurile de producție și totodată să merg pe gama premium, ca să pot totuși să concurez cu Spania și Turcia. Ei iarna sunt în vârf de sezon. La ei sunt temperaturile perfecte pentru creșterea roșiilor. Au nopți de 10-12 C°, ziua nu trece de 20 C°. Este ideal. Doar un pic mai încălzești și ai roșia perfectă. Aceeași cantitate ca ei nu o să putem produce. În sera actuală productivitatea medie e 30 kg/mp/an. Media aceasta e trasă în jos de faptul că am avut și varietăți care produc foarte puțin, dar care sunt foarte scumpe, cum ar fi kumato, care nu trec de 25 kg/mp/an. În schimb cocktailul produce în jur de 40 kg/mp/an. Eu vreau să produc iarna, ca să pot să fug de producția mare de vara, când piața e invadată de roșii și e presiune foarte mare pe preț. Iarna însă, nu o să mai am concurență dinspre piața producătorilor locali, pe care niciodată nu poți s-o prezici. Așa, eu știu că iarna vine marfa din Turcia și Spania, iar eu voi produce «la nivel local, cu gust local». Asta e nișa pe care vreau eu s-o ocup. Sincer, eu cred că astfel o să pot să-mi eficientizez producția și o să-mi fie mult mai ușor să vând în extrasezon, pentru că este un produs căutat. Vara, în schimb, trebuie să-i conving eu pe toți că ce produc eu este cel mai bun, ca să fim recunoscuți, în timp ce iarna n-o să trebuiască să-i convingem. Trebuie «doar» ca roșiile să fie bune, gustoase și prezentabile”, crede proprietara Serelor Biled. Dacă ar fi să rezumăm în doar câteva cuvinte povestea proiectului investițional, am putea cita vorbele Silviei Răileanu: ”Am calculat că se merită”.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!