• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect de lege cu preț maximal pentru RCA la utilaje agricole. Consiliul Concurenței se opune!

    agrointeligenta.ro -

    Plafonarea RCA pentru autovehicule, dar și pentru utilaje agricole, face obiectul unui proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari ai PNL și UDMR. Inițiativa legislativă a primit aviz negativ din partea Consiliului Concurenței care a transmis un punct de vedere către Senat, prin care explică faptul că plafonarea preţurilor la RCA ar putea avea efecte nocive asupra economiei, ar destabiliza piaţa şi în final ar duce la infringement.

    Proiectul de lege pentru plafonarea RCA este la acest moment în Senat și prevede obligarea asigu­ră­to­ri­lor să nu depăşească tarifele de referinţă RCA ale Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), şi mai in­clude şi sancţiuni de la 50.000 lei până la 500.000 lei pentru asigurătorii RCA care ma­jo­rează tarifele peste pragul tarifului de referinţă al ASF.

    ASF și Consiliul Concurenței nu susțin proiectul de lege

    Nici ASF, dar nici Consiliul Concurenței nu văd cu ochi bun inițiativa. Cel mai recent punct de vedere a venit de la autoritatea de reglementare a concurenței. „Luarea unor măsuri de plafonare a tari­fe­lor ar putea genera efecte nocive din punct de vedere economic şi anume: desta­bilizarea pie­ţei asigurărilor auto şi accentuarea ris­cului de ieşire de pe piaţă a societăţilor de asi­gurare care îşi desfăşoară activitatea pe aceas­tă piaţă; acoperirea pierderilor din RCA prin mărirea tarifelor pentru alte pro­du­se de asigurare, având în vedere că socie­tă­ţile prezente pe piaţa RCA au în portofoliu şi alte produse de asgiuare; destabilizarea al­tor pieţe conexe precum piaţa pieselor auto sau piaţa serviciilor de reparaţii auto; ten­din­ţa de aliniere a primelor RCA la nivelul ma­xim impus, fapt ce ar distorsiona mecanis­mul concurenţial de stabilire a preţurilor pe pia­ţă“, conform documentului trimis Senatului pe 21 decembrie de Con­siliul Concurenţei.

    De asemenea, creşterea abruptă a pri­me­lor RCA după renunţarea la plafonul impus pe un termen limitat ar putea accent­ua pro­ble­me­le din prezent în lipsa unor măsuri care să co­recteze ineficienţele exis­tente pe piaţă. Nive­lul de calitate oferit de asigurători şi de întreprinderile active pe pie­ţele conexe celei de asigurări auto ar pu­tea să scadă şi s-ar putea demara de către Comisia Europeană o pro­cedură de in­fringement împotriva României pentru ne­res­pectarea unei direc­ti­ve (Directiva 2009/138/CE), conform documentului.

    Prin urmare, o eventuală plafonare a pri­me­lor de asgiurare RCA nu ar rezolva pro­ble­mele existente pe piaţă, ci doar le-ar in­ten­sifica, se mai arată în punctul de vedere trimis de Consiliul Concurenţei. „În concluzie, în baza argumentelor enun­ţate, considerăm că propunerea legisla­ti­vă în sensul plafonării tarifelor poliţelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă publi­ca­te de ASF ar urma să genereze dezechilibre ma­jore pe piaţa de asigurări, în ansamblu, fără a aduce beneficii agregate şi durabile, fiind contrar Legii concurenţei şi Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European şi a Con­siliului“, conform Consiliului Concurenţei.

    Măsura este contestată și de către ASF care spune că acest proiect legislativ este unul riscant și poate atrage după sine sancțiuni din partea Comisiei Europene. Și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România consideră că această măsură nu este în concordanță cu tratatul de funcționare a Uniunii Europene și ar putea atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislației RCA.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!