Grâu puţin, dar de o calitate „excepţională” care va scumpi pâinea
agrointeligenta.ro -Nici n-a început bine recoltatul grâului, că oficialii de la Ministerul Agriculturii, dar şi reprezentanţii patronatului din morărit şi panificaţie au şi ieşit cu declaraţii în piaţă.
Dacă în alţi ani toată lumea se ferea să vorbească de preţuri în perioada secerişului pentru a nu influenţa piaţa, acum nici nu se mai pune problema în contextului crizei alimentare.
Până una-alta, toată lumea este de acord că în acest an vom avea mai puţin grâu faţă de anul trecut, dar de „o calitate excepţională, nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani, motiv pentru care o cantitate foarte mare de grâu va pleca la export”, după cum afirmă Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Şi bineînţeles, în acest context n-ar fi exclus să se scumpească şi pâinea, după ce preţul la grâu s-a majorat în ultima perioadă cu circa 20%, cifră avansată de preşedintele Rompan, iar costurile de producţie sunt tot mai mari urmare a majorării preţurilor la utilităţi.
Conform datelor făcute publice de Ministerul Agriculturii, la data de 10 iulie, când se recoltase 30% din suprafa cultivată de grâu, producţia din acest an era cu circa 20% mai mică faţă de cea de anul trecut, însă de o calitate net superioară.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (Lapar), susţine însă că producţia de grâu va fi cu mult mai mică, poate chiar la jumătate faţă de cea de anul trecut. La nivel naţional, media variază de la 300 kilograme pe hectar până la circa 3.000 de kilograme, afirmă reprezentantul Lapar. În 2011, producţia de grâu a României a depăşit şapte milioane de tone, o mare parte din această cantitate luând calea exportului.
Agricultorii vând grâul din noua recoltă cu 90 bani – 1 leu pe kilogram
Producţiile mici din acest an, nu doar pe plan intern, ci şi la nivel internaţional, au săltat preţul la grâul din noua recoltă la 90 de bani – 1 leu pe kilogram, comparativ cu 55-60 de bani, cât se vindea anul trecut în aceeaşi perioadă, susţine Laurenţiu Baciu.
Deşi este un preţ superior celui din 2012, iar grâul este de o calitate foarte bună, mulţi producători nu au însă motive să se bucure, mai ales că au avut producţii mici din cauza secetei, în condiţiile unor cheltuieli de circa 1.000 de euro la hectar. La nivel naţional, media la hectar este de până la 2.000 de kilograme, afirmă Baciu, care estimează o producţie totală de aproximativ trei milioane de tone, mai puţin de jumătate din recolta de anul trecut.
Există însă şi fermieri care au avut ceva „noroc” în acest an. Este cazul lui Nicuşor Şerban, un agricultor din Călăraşi, care spune că are producţii de 4.000-5.000 de kilograme de grâu la hectar. Cât despre preţ, Şerban spune că acesta variază în prezent între 90 de bani -1 leu pe kilogram, fiind aşteptată majorarea lui în următoarele luni.
De altfel, preşedintele Lapar estimează că preţul la grâu ar putea ajunge la 1,1-1,2 lei pe kilogram în octombrie şi chiar 1,5 lei pe kilogram în decembrie.