• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbare importantă pentru subvențiile APIA pe care le încasează fermierii în acest an!

    Roxana Dobre -

    Cererea unică pentru subvenții se schimbă radical din 2022, o decizie importantă pentru fermierii care cer banii pe suprafață dar și în sectorul zootehnic din acest an fiind luată la nivelul APIA. O schimbare majoră urmează să fie implementată de Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cererea unică din 2022!

    Reprezentații APIA au anunțat că pentru campania de subvenții din 2022 fermierii nu vor mai trebui să facă niciun drum la sediile județene sau locale ale agenției. După ce de doi an deja funcționează un sistem foarte bine pus la punct privind depunerea cererii unice în format electronic prin trimiterea documentelor online, din 2022 pentru subvențiile agricole și pe cap de animal fermierii nu mai trebuie să se deplaseze nici pentru semnarea fizică a cererii unice. Acest ultim proces al campaniei era obligatoriu pentru fermieri în caz contrar cererea pentru subvenții fiind declarată neeligibilă.

    „Vom implementa de anul acesta și semnătura electronică. Nu știu, sunt mulți, puțini fermieri, dar anul trecut au fost solicitări, pe care nu le-am putut onora pentru că, nu neapărat că nu putea fermierul semna, dar un document dacă e semnat electronic, trebuie să fie semnat cap-coadă, de la întocmire până la primire, toate semnate la fel, adică să nu fie o semnătură și olograf, și semnătură electronică. Tot fluxul să fie semnat electronic. De ce? Pentru că-n momentul în care ai un document semnat electronic, el, undeva, trebuie să fie păstrat în calculator, să-i spun așa, pentru că pe fiecare semnătură pe care tu ai pus un simplu click, vei vedea dacă semnătura e validă și o poți verifica dacă e semnătura validă și este eligibilă, astfel încât să nu se producă niciun fel de derapaje, pentru că, odată o cerere semnată, e bună semnată și poate intra la plată”, au spus reprezentanţii APIA citați de www.bihon.ro.

    Semnarea electronică a cererii unice, premieră în 2022

    Este pentru prima dată când cererea unică de plată va putea fi semnată în acest mod, în campaniile trecut fermierii și crescătorii de animale fiind chemați ”fizic” să semneze documentul pentru subvenții. Campania de depunere a documentelor pentru obținerea subvențiilor se va derula în perioada 1 martie – 15 mai 2022. Fermierii vor putea însă să depună cererile până la 1 iunie, dar vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de întârziere. Plata avansului la subvențiile agricole datorate fermierilor, pentru acest an, va începe pe data de 16 octombrie 2022.

    Cererile vor putea fi semnate până cel târziu 30 septembrie 2022 

    Potrivit sursei citate fermierii vor putea merge în 2022 la APIA până cel târziu sfârșitul lunii septembrie, 30 septembrie mai exact. ”În momentul în care vom încheia și cu siguranță începând cu data de 1 martie va fi implementat și acest lucru, toate cererile acestea de plată pe care noi le vom încheia în data de 15 mai, pe urmă, până la sfârșitul lunii septembrie, aceste cereri să fie semnate, fie electronic, fie olograf de către fiecare fermier, astfel încât până la începerea plății avansului care va fi pe 16 octombrie, aceste cereri să fie introduse în sistem, să fie semnate și să fie pregătite pentru a putea intra la plată. Pe urmă, își urmează tot fluxul de plăți, fie că sunt plăți în avans sau plată finală”, au mai spus reprezentanţii APIA conform sursei citate.

    Reamintim că pentru campania 2020 cererea unică a putut fi semnată până la 1 octombrie. Despre acest subiect aici: Adrian Pintea, APIA: 1 octombrie – termen limită pentru semnarea fizică a cererii unice


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius