• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenajamentele pastorale 2022. Director DAJ: Primăriile sunt scutite de orice cost în acest an!

    Roxana Dobre -

    Primăriile nu trebuie să plătească amenajamentele pastorale. Directorul Direcției Agricole Județene Vaslui, Gigel Crudu, explică situația documentațiilor care vor fi obligatorii pentru încasarea subvențiilor începând cu anul viitor.

    Primăriile care nu au finalizat amenajamentele pastorale în 2021 mai au o șansă să nu plătească schițele pentru pășuni din bugetul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT). Și în acest an Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va finanța din bugetul propriu, prin Direcțiile Agricole, elaborarea amenajamentele pastorale pentru pășuni, care vor deveni obligatorii din 2023 termenul fiind prelungit din nou cu un an.

    După cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care este amânat cu încă un an termenul privind obligația ca pășunile eligibile pentru subvenții să aibă amenajament pastoral.

    Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. Foto: www.estnews.ro

    Directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, a declarat miercuri, 5 ianuarie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că odată ce termenul pentru obligativitatea amenajamentului pastoral s-a prelungit cu un an, Primăriile vor beneficia și în 2022 de fonduri pentru elaborarea gratuită a documentației pentru aceste schițe.

    ”În fiecare an Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură finanțare pentru elaborarea documentației pe care o realizează Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice. Termenul pentru obligativitatea amenajamentelor s-a prorogat cu un an de zile dar Direcțiile Agricole la sfârșitul anului 2021 au transmis către Ministerul Agriculturii note de fundamentare pentru anul 2022 cu privire la necesarul de fonduri și prin urmare nu cred că vor fi probleme cu finanțarea. Primăriile nu achită din propriul buget aceste amenajamente pastorale pentru că există act normativ în acest sens în care se precizează clar că finanțarea se face cu bani de la Ministerul Agriculturii”, a spus șeful DAJ Vaslui.

    Pentru 2022 Primăriile care nu au efectuat amenajamentele pastorale trebuie să se adreseze Direcțiilor Agricole

    Gigel Crudu a explicat că primarii se pot adresa Direcțiilor Agricole pentru a solicita elaborarea gratuită a amenajamentelor pastorale. ”Este constituit un grup de lucru la nivelul fiecărei Unități Administrativ-Teritoriale, format dintr-un reprezentant al Primăriei și de la Direcția Agricolă, și Primăria trebuie să adreseze Direcției Agricole oficial adică prin documentația necesară după care se începe acțiunea de elaborare a studiului. În primă fază solicităm Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice elaborarea studiului respectiv pentru amenajamentul pastoral după care facem celelalte acțiuni, în teren”, a mai spus specialistul.

    Direcțiile Agricole decontează la MADR sumele cheltuite cu amenajamentele pastorale

    Potrivit directorului DAJ Vaslui, sumele necesare pentru plata amenajamentelor pastorale sunt achitate de Direcțiile Agricole care decontează mai departe banii de la MADR. ”Odată ce s-a aprobat bugetul de stat cu siguranță banii sunt prevăzuți în bugetul Ministerului și când executăm o lucrare, două-trei noi cerem decontarea de la Minister. Nu au fost probleme cu finanțarea până acum, nu cred că nu se vor da bani în 2022. Acest termen s-a tot amânat pentru că mai sunt dificultăți la nivelul Primăriilor, nu au măsurătorile făcute iar în lipsa acestora tot procesul merge mai greu. Sau dacă nu au date clare cu privire la proprietatea suprafeței respective, nu se pot începe acțiunile de elaborare a amenajamentelor pastorale”, a punctat Gigel Crudu.

    Ce sunt amenajamentele pastorale

    Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

    Începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente. Deci vorbim de a cincea prelungire a termenului la care acestea erau obligatorii.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!